Aceasta este intrebarea pe care o adresaza The Economist, una dintre cele mai influente publicatii la nivel mondial, in urma unei afirmatii similare facute de presedintele suspendat Traian Basescu. Saptamanalul britanic trateaza intr-un material slaba pregatire educationala oferita de sistemul de invatamant romanesc, in opozitie cu mintile stralucite pe care tara noastra le-a oferit lumii intregi.
The Economist vorbeste despre situatia dezastruoasa de la Bacalaureat, unde unul din doi tineri a picat examenul, ceea ce inseamna ca mai mult de 100.000 de tineri ar putea ramane fara job-uri, afectand astfel economia deja fragila.

Cei care au luat insa bacalaureatul au doua optiuni: sa paraseasca tara pentru a studia la o universitate de prestigiu din Vest, daca isi permit, ori sa ramana in Romania si sa infrunte un sistem slab de educatie, spun britanicii.

Publicatia explica cum un procent important dintre tinerii care emigreaza pentru o educatie mai buna nu se mai intorc in tara dupa absolvire, ci isi gasesc locuri de munca in tara in care au studiat si traiesc ca imigranti.

Fenomenul exodului “de creiere” a inceput sa se dezvolte in Romania incepand cu aderarea tarii la Uniunea Europeana. De la acel moment, taxele de scolarizare au scazut semnificativ pentru studentii romani, iar permisele de munca s-au obtinut mult mai usor.
Emigrantii care se intorc in Romania dupa absolvire si isi gasesc un loc de munca sunt de cele mai multe ori specialisti mult mai buni decat colegii lor din tara. Cu toate acestea, veniturile incasate de ei sunt mai mici decat asteptarile. In aceasta situatie, o buna parte dintre romanii cu studii in strainatate se reintorc in Vest.

Romania este o tara cu multe minti stralucite

In mod paradoxal, Romania este o tara in care s-au nascut multe minti stralucite. Aici, rata copiilor supradotati este dubla fata de media globala, noteaza saptamanalul britanic.

Mai mult, Romania a iesit pe primul loc in Europa la Olimpiada Internationala de Matematica si pe locul 10 din 100 de tari din lume.

De asemenea, unii dintre cei mai temuti hackeri din lume sunt din Romania, arata The Economist, care arata cum corporatii precum Microsoft au o multime de angajati romani si recruteaza in continuare.

In acest context, mare parte dintre aceste realizari par a fi rezultatul muncii individului combinat cu influenta unui profesor bun, mai degraba decat al unui sistem de invatamant eficient, scriu jurnalistii britanici. Mai mult, niciuna dintre universitatile romanesti nu este cotata in top 500 mondial.

The Economist mai arata cum Romania s-a confruntat cu o criza in sistemul educational dupa prabusirea comunismului, iar lucrurile nu s-au schimbat inca.

19 schimbari de ministri ai Educatiei de la Revolutie

Astfel, publicatia subliniaza ca ministrul educatiei a fost schimbat de 19 ori din anul 1989 incoace. Fiecare dintre acesti ministri a sustinut cu vehementa nevoia de reforma in educatie, dar viziunile lor diferite nu au facut decat sa creeze confuzie. Unul dintre motivele esecului lor a fost si ramane slaba finantare a sistemului.

Bugetul educatiei a scazut la doar 3,6% din PIB in acest an, in timp ce rata medie in Europa este de 5%.

Mai mult, publicatia arata cum sistemul educational a fost “invadat” de coruptie, in contextul in care mita a devenit un instrument de promovare la care au apelat multi studenti.

De asemenea, saracia si-a spus cuvantul asupra educatiei, numarul copiilor care au abandonat scoala triplandu-se in intervalul 2000-2007, potrivit datelor UNICEF, citate de The Economist. Criza financiara declansata in 2008 nu a facut decat sa inrautateasca acest aspect. Reducerile bugetare au dus la inchiderea unor scoli din mediul rural, ceea ce a ingreunat accesul la educatie al copiilor din satele izolate.
La aceasta s-a adaugat si plecarea din sistem a multor cadre didactice calificate, care castigau mai putin de 400 euro pe luna si inlocuirea lor cu profesori fara experienta.

Jurnalistii publicatiei britanice atrag atentia asupra faptului ca, in timp ce sistemul educational finantat de stat intampina probleme financiare, unele universitati private din Romania obtin profituri uriase. Cunoscute ca “fabrici de diplome”, aceste institutii accepta un numar mare de studenti in fiecare an, chiar daca la nivel de calitate educationala sunt sub nivelul celor de stat. La final, multi dintre absolventii acestor universitati private nu isi gasesc un loc de munca.

Si atunci, cand vine vorba de educatie, la ce pot spera tinerii romani, se intreaba cei de la The Economist? Se pare ca nu la multe, raspund jurnalistii. Toate aceste in contextul in care chiar si primul ministru al Romaniei Victor Ponta a fost gasit vinovat de plagiat la lucrarea de doctorat, iar presedintele suspendat Traian Basescu a declarat ca “scoala romaneasca scoate tampiti”.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri