Masura nepopulara, greu de acceptat pentru pacienti si dificil de impus pentru politicieni, mai ales in preajma alegerilor, coplata se afla pe masa ministrilor Sanatatii de aproape zece ani. Revenita in atentie acum cateva zile, coplata a fost iar amanata. Deloc surprinzator daca ne uitam la istoricul unei masuri care a fost deopotriva sustinuta si criticata.
In 1999, Alexandru Ciocilteu, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), a propus o coplata pentru eliberarea unei retete medicale de 1.000 lei, dupa model britanic. „Procesul a fost blocat, acesta fiind considerat nepregatit si nepolitic”, apreciaza Dan Peretianu, presedintele Camerei Federative a Sindicatelor Medicilor din Romania, intr-un material despre coplata.

Patru ani mai tarziu, in 2003, Daniela Bartos, aflata la cel de-al doilea mandat ca ministru al Sanatatii, a incercat sa impuna coplata, precum si o taxa de internare. Bartos „a inteles sa revina asupra masurii la numai doua saptamani de proteste”, noteaza Sorin Paveliu, expert in politici de sanatate, intr-un articol pe pe blogul propriu. De altfel, Paveliu remarca si faptul ca desi sistemul coplatii era folosit inca din anii '80 de firmele de asigurari si de schemele de asigurari sociale de sanatate din intreaga lume, Romania facea exceptie.

In iunie 2009, Ion Bazac, ministrul Sanatatii de la acea vreme, a readus in discutie coplata, termen pe care dorea sa il inlocuiasca cu cel de „tichete pentru sanatate”, dupa modelul francez. Ministrul a anuntat atunci introducerea mecanismului de coplata si a pachetului minim de servicii medicale incepand cu 1 iulie (2009 – n.r.). Mai mult, Irinel Popescu, presedintele CNAS la acea data, preconiza ca sistemul coplatii va deveni operational in septembrie 2009. In octombrie 2009 insa, Bazac a plecat de la minister, astfel ca masura a ramas pe hartie.

Pe data de 24 martie 2010, Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica un proiect de modificare a Legii sanatatii (Legea 95/2006) prin care se introducea mecanismul de coplata prin tichetul moderator pentru sanatate, ca urmare a angajamentului luat de autoritatile romane fata de finantatorii externi.

In linii mari, proiectul propunea ca sistemul de coplata sa se aplice in medicina primara, la medicul de familie, la medicul specialist si in spitale, dar nu si in cazul serviciilor medicale de urgenta. Contributia personala a cetatenilor nu depasea 600 de lei pe an, potrivit proiectului.

Documentul preciza, de exemplu, o coplata de 5 lei pentru consultatiile la medicul de familie, 10 lei pentru cel specialist din ambulatoriu, 10 lei pentru spitalizarea de zi si 50 de lei pentru cea continua. In plus, conform proiectului de la acea data, o analiza de laborator presupunea o coplata de 1 leu/test, o radiografie costa 5 lei, pe cand un RMN – 100 lei.

Prevederile proiectului urmau sa fie aplicate incepand cu data de 1 iulie 2010.

Pe 24 noiembrie 2010, Cseke Attila, ministrul Sanatatii de la acea data, a prezentat in Guvern legislatia privind introducerea, incepand cu 2012, a mecanismului de coplata, prin tichetul moderator pentru sanatate, dupa mai bine de sapte luni de dezbatere publica si de consultari cu asociatiile profesionale, cu societatea civila si cu comisia de dialog social.

„Actul normativ va intra in vigoare anul viitor (in 2011 – n.r.), dar numai dupa ce este acceptat si aprobat de catre Parlamentul Romaniei”, declara la acea vreme Cseke.

Legea coplatii (nr. 220/2011) a fost publicata in Monitorul Oficial din 30 noiembrie 2011. Potrivit acesteia, „suma prevazuta drept coplata se calculeaza procentual din valoarea serviciilor medicale asa cum sunt prevazute in contractul-cadru”. In lege se precizeaza totodata ca suma (coplata) nu va depasi a 12-a parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate de fiecare asigurat.

Pe 30 august 2011, la doua saptamani de la preluarea mandatului de ministru al Sanatatii, Ritli Ladislau a anuntat principalele directii de actiune ale institutiei pe care o conducea. Printre acestea se numara si coplata, ca o masura de reglare a sistemului. „Coplata va optimiza circuitul pacientului in sistem si va fi un mecanism care va reduce utilizarea nejustificata a unor servicii din sistem, ca de exemplu accesarea serviciilor spitalicesti”, anunta atunci ministrul.

In aprilie 2012, Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica un proiect de modificare a legii reformei in sanatate privind cuantumul sumelor care urmau sa reprezinte sumele aferente coplatii achitate de pacienti in spitale si la medici. Potrivit textului, „suma maxima reprezentand coplata asiguratului intr-un an calendaristic se stabileste prin Hotarare a Guvernului”.

Desi legea coplatii fusese publicata in Monitorul Oficial inca din luna noiembrie a anului anterior (Legea 220/2011), ea nu fusese pusa in practica „din motive tehnice”. Mai precis, legea prevedea doar ca „suma (coplata – n.r.) nu va depa a 12-a parte din valoarea veniturilor nete anuale realizate de fiecare asigurat”.

Cum veniturile nete anuale realizate de pacient puteau fi determinate doar la finele anului, nivelul coplatii nu putea fi calculat, deci legea nu putea fi pusa in practica.

Pe data de 3 august 2012, Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica un proiect de Hotarare de Guvern in care se mentiona, in mod concret, care sunt tarifele ce vor fi percepute pacientilor drept coplati la accesarea serviciilor medicale.

La fel ca si in celelalte variante de proiecte privind coplata, s-au pastrat domeniile de asistenta medicala pentru care se incaseaza aceasta contributie suplimentara a asiguratilor la sistemul de asigurari de sanatate. Proiectul propune pentru consultatii un nivel minim de 4 lei si unul maxim de 7 lei, un tarif de 5-20 de lei pentru analize, in functie de numarul acestora, precum si cate 5 lei pentru radiologie, imagistica medicala si explorari functionale.

Tarife mai mari sunt prevazute pentru RMN – intre 150 si 250 de lei, CT – intre 100 si 150 de lei, dar si pentru angiografie (80 lei) sau scintigrafie (100 lei). In plus, o zi de spitalizare presupune o coplata de minim 20 de lei in cazul spitalelor celor mai putin performante si ajunge la 60 de lei in cazul spitalelor de categoria I.

Odata aprobat proiectul, coplata avea sa fie pusa in practica incepand cu aceasta toamna, in octombrie cel mai probabil.

Proiectul lansat in dezbatere a provocat valuri de nemultumiri atat din partea pacientilor, cat si din cea a medicilor, astfel ca pe data de 11 august Vasile Cepoi, ministrul Sanatatii, a anuntat ca, in urma negocierilor dintre reprezentantii ministerului si cei ai Fondului Monetar International (FMI), introducerea coplatii a fost amanata. Mai mult decat atat, amanarea a fost acceptata de FMI fara ca Romania sa isi asume un termen anume pentru punerea in practica a coplatii.

Ce urmeaza?

Pentru moment cel putin, pacientii pot rasufla usurati. Coplata nu va fi aplicata incepand cu aceasta toamna (octombrie), asa cum se preconizase, iar masura urmeaza sa fie discutata cu asociatii profesionale si cu cele ale pacientilor in perioada 13-16 august. Ramane de vazut care va fi rezultatul negocierilor si ce schimbari si/sau imbunatatiri vor fi aduse mecanismului de coplata.

Sursa foto: freedigitalphotos.net.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri