Basescu sustine ca Romania si toate statele din zona non-euro trebuie sa gaseasca formula de a participa la sistemul de supraveghere bancara propus pentru zona euro, astfel ca Bucurestiul trebuie sa faca prioritate din indeplinirea conditiilor de trecere la euro.
"Experienta de 8 ani pe care am acumulat-o in relatiile la varf cu UE ma duce la o concluzie pe care am mai exprimat-o public si o exprim si acum, in fata dumneavoastra, si anume aceea ca Europa nu are sanse de supravietuire daca procesul de integrare nu se accelereaza", le-a spus Traian Basescu ambasadorilor romani.

El a precizat ca se refera la integrare economica, fiscala, politica, scrie Mediafax.

"Si daca la capat o sa putem spune ca acest proces de integrare s-a materializat in realizarea Statelor Unite ale Europei e ceea ce se vede si vede orice om ca finalitate a proceselor care se desfasoara in UE. Convingerea mea este ca niciun stat al UE, fie ca se numeste Grecia, Portugalia, Romania, Franta, sau Germania, sau Marea Britanie, nu va rezista procesului de globalizare decat daca in UE realizam un puternic proces de integrare. Globalizarii nu i se mai poate opune nimeni. Ca atare, trebuie sa ne tragem concluzia si sa avem curaj sa explicam natiunilor noastre ca drumul catre o mai puternica integrare este solutia", a explicat Traian Basescu.

Premierul Bulgariei: "Nu vad nici un beneficiu al intrarii in zona euro, ci numai costuri"

Basescu a adaugat ca, din punctul de vedere al Romaniei, este nevoie de foarte multa atentie in sustinerea acestui proces, pentru ca "riscurile majore sunt legate de afectarea coeziunii UE - adica un grup de tari sunt inainte, state din zona Euro, si statele din zona non-Euro sa ramana in afare acestui proces eventual accelerat".

"Din aceste motiv, cred ca ultimele propuneri ale Comisiei Europene trebuie sa ne puna extrem de serios in garda atunci cand vorbim despre procesul de supraveghere bancara adresat zonei Euro. Asa cum la momnetul potrivit am reusit sa fim parte a tratatului fiscal, tot asa Romania si toate statele non-Euro trebuie sa gaseasca formula de a participa la aceste proces de integrare a sistemului bancar", a aratat Traian Basescu.

El a sustinut ca Romania trebuie sa faca o prioritate din indeplinirea conditiilor de intrare in zona euro.

"In mod cert, daca vom sti sa ne sustinem punctul de vedere, vom putea sa fim parte a sistemului care va viza supravegherea sistemului bancar, de autoritatea bancara europeana si de BCE, dar nu vom putea rezista intr-o pozitie tranzitorie la nesfarsit", a mai spus presedintele Basescu.

Banca Centrala Europeana (BCE) va detine monopolul acordarii licentelor bancare in zona euro, potrivit propunerilor Comisiei Europene referitoare la crearea uniunii bancare in regiune, a declarat vineri o sursa apropiata situatiei, transmite Bloomberg.

Proiectul, care urmeaza sa fie prezentat pe 12 septembrie, prevede si ca BCE va putea decide ce banci va supraveghea direct si cand va delega responsabilitatile uzuale de supraveghere.

Autoritatile nationale de reglementare vor pastra dreptul de a decide cand si cum sa fie inchisa o banca. Banca centrala va putea sa faca insa recomandari si sa isi exprime punctul de vedere in acest proces.

"BCE ar trebui sa primeasca puteri depline de supraveghere, in legatura cu stabilitatea financiara", a declarat vineri Stefaan De Rynck, purtator de cuvant al comisarului pentru Servicii Financiare Michel Barnier.

El a aratat ca autoritatile nationale de reglementare ar trebui sa fie in continuare insarcinate cu unele probleme precum protectia consumatorilor.

Liderii din zona euro au decis in iunie crearea unei autoritati comune de reglementare a sectorului bancar si extinderea rolului de supraveghere al BCE, pentru a crea conditiile pentru salvarea directa a bancilor, prin fondul de stabilitate al zonei euro.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri