Romanii intre 20 si 39 de ani se cred atractivi din punct de vedere fizic, in special femeile, tinerii, persoanele necasatorite, cele cu un loc de munca stabil si cele cu venituri peste medie, potrivit unui studiu al companiei de cercetare ISRA Center.

Aproximativ 80% dintre romani se cred frumosi. Pentru jumatate dintre romani, ochii reprezinta principalul atu fizic. Alte atuuri importante se refera la corpul bine proportionat si parul stralucitor. Alura sportiva este un atu mai important pentru barbati decat pentru femei, cat si pentru tineri. Totodata persoanele care utilizeaza servicii profesionale de infrumusetare tind sa aprecieze mai mult ca atuuri fizice tocmai acele aspecte pentru care apeleaza la aceste servicii, in special parul stralucitor.

Produsele considerate de baza in ingrijirea zilnica sunt: pasta de dinti (folosita de 96% dintre romani), sapunul de maini (folosit de 95% dintre romani) si deodorantul (utilizat in proportie de 83%), atat femeile cat si barbatii optand pentru aceleasi produse. Parfumul sau apa de parfum se numara printre produsele preferate ale romanilor si sunt utilizate zilnic de aproape 75% dintre acestia.

Barbatii acorda o importanta mai mare spumei de ras, in timp ce femeile includ in lista produselor indispensabile crema de fata (folosita zilnic de 60% dintre femei), crema de maini (54%) si demachiantul (47%).

Doar 12% dintre femei sunt atente la ingredientele pe care le contin produsele cosmetice. In cazul in care urmaresc informatii despre continutul produselor cosmetice, femeile sunt atente indeosebi ca produsele pe care le cumpara sa nu contina parabeni sau saruri de aluminiu. 7% dintre femei folosesc produse dermatocosmetice, in special cele cu varsta intre 30-39 de ani, cu educatie superioara si cu venituri peste medie.

4% din populatie nu se spala pe dinti zilnic, in timp ce doar 40% dintre romani au toti dintii naturali (nu au niciun dinte/ masea pusa). O treime dintre romani au cel putin un dinte sau o masea inlocuita/ pusa, procentul crescand o data cu varsta. 13% dintre persoanele intervievate afirma ca au avut probleme cu dantura care au dus la pierderea unui dinte sau unei masele, dar nu au fost la stomatolog sa le inlocuiasca. Implantul dentar a fost o optiune de inlocuire a unui dinte/masea doar pentru 9% dintre romani.

Cele mai multe femei prefera sa se ocupe acasa de aproape tot ce tine de ingrijirea personala, 27% dintre ele apeleaza la un salon cosmetic pentru epilat iar 29% merg la salon pentru pensat. Vopsitul parului este un alt serviciu pentru care se merge la salon (26% dintre femei), intr-o masura mai mare decat pentru servicii ca manichiura sau pedichiura. 8 din 10 barbati, respectiv 9 din 10 femei au mers in ultimul an cel putin o data la coafor/frizerie/salon de cosmetica.

Studiul a fost realizat de ISRA Center pe un esantion de 523 respondenti (dintre care 274 femei), reprezentativ pentru populatia din zona urbana (orase peste 50.000 de locuitori), cu varsta intre 20 si 65 de ani. Eroarea maxima de esantionare este de ±4,3%, la un nivel de probabilitate de 95%. Datele au fost culese prin intermediul interviurilor fata in fata, la domiciliul respondentului, in primavara anului 2011.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri