Anul trecut s-au casatorit cele mai putine cupluri din ultimele trei decenii, iar restaurantele pierd o sursa importanta de venit pentru ca de la debutul crizei numarul de nunti a scazut la jumatate, invitatii sunt tot mai putini, fac daruri mai ieftine mirilor, dar si meniurile sunt mai sarace, potrivit Mediafax.
Pentru casatorii, anul trecut a fost cel mai slab din 1980. Statistica arata ca in 2011 s-au casatorit in Romania sub 106.000 de cupluri, fata de 183.000 in 1980 sau de peste 192.000 in 1990, maximul ultimilor 32 de ani.

"Nuntile sunt in ultimii ani pe un trend de scadere in restaurantele hotelurilor, atat ca numar de evenimente, cat si ca numar de persoane care participa la acestea. Principala cauza este criza economica, care a redus bugetele alocate de romani pentru astfel de evenimente", a declarat Radu Enache, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR).

In 2010 s-au incheiat sub 116.000 de casatorii, 134.000 in 2009 si aproape 150.000 in 2008, inainte de inceperea crizei economice, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Cele mai multe cupluri s-au casatorit in ultimul deceniu in 2007, an de boom economic, cand au avut loc aproape 190.000 de casatorii.

Retinerea cuplurilor de a se casatori a afectat si industria hotelurilor si restaurantelor, ai caror reprezentanti spun ca numarul nuntilor - o sursa importanta de incasari pentru ei- a scazut la jumatate comparativ cu anul 2008.

"In general, lumea nu mai plateste foarte mult pentru nunti. A scazut, de asemenea, si numarul invitatilor la aceste evenimente", a afirmat Enache.

In afara faptului ca numarul invitatilor s-a redus semnificativ la nunti, aproape nimeni nu mai rezerva camere la hotel pentru noaptea evenimentului, spune Mihai Acatrinei, directorul general al hotelului Ramada Majestic din Bucuresti.

"Pana in urma cu cativa ani, cei care organizau nunta rezervau pentru noaptea evenimentului si 10-15 camere la hotel pentru anumiti invitati. Acum nu mai rezerva nimeni nicio camera", a adaugat el.

Acatrinei spune ca daca in anii din urma salile pentru nunta se rezervau cu cel putin un an inainte, acum se pot gasi tot timpul restaurante libere.
NUn
"Pana in 2008, in decembrie aveam ocupate cu nunti absolut toate sambetele din anul urmator. Acum mai avem 6-10 nunti rezervate cu un an inainte, iar gradul de ocupare cu nunti pentru zilele de sambata este de 50-60% pe parcursul unui an", a mai spus Acatrinei.

"Lumea nu mai are bani, vin mai putini nuntasi"


Josef Goschy, unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din Romania, afirma la randul lui ca business-ul cu nunti in restaurante si hoteluri a scazut la jumatate in ultimii patru ani.

"Lumea nu mai are bani, vin mai putini nuntasi, care dau cadouri mai ieftine si, in consecinta, si mancarea este mai putina fata de acum cativa ani", a adaugat Goschy.

Hotelierii spun ca nuntile cu 700-800 de persoane sunt extrem de rare si sunt organizate doar de persoanele cu venituri foarte mari.
"In general, in anii trecuti, o nunta avea in medie 250-300 de invitati. Acum, numarul acestora a coborat, in medie, la 180-200", a afirmat Octavian Lazar, directorul general al hotelului Caro din Bucuresti.

El spune ca, fata de anii trecuti, "nu prea" se mai fac nunti duminica. Inainte de 2008 toate sambetele erau ocupate cu nunti la restaurantele din hoteluri, si multi nu aveau de ales si se casatoreau duminica. Odata cu scaderea numarului de evenimente, cuplurile gasesc, de cele mai multe ori, zile de sambata libere la restaurant.

"Oamenii mai fac nunti duminica doar daca li se ofera reduceri majore, de pana la 50%. Cu cativa ani in urma, inainte sa ceri fata de sotie, trebuia sa rezervi mai intai restaurantul, pentru ca nu se stia daca reusesti sa gasesti o sala libera. Acum poti s-o ceri linistit, pentru ca sigur vei gasi un restaurant disponibil", a completat Lazar.

La declinul pietei in industria hoteliera contribuie si aparitia unor saloane special construite pentru nunti, in mai toate cartierele din Bucuresti, foarte permisive la conditii (nuntasii pot veni cu bautura de acasa si chiar cu o parte din mancare) si foarte agresive in marketing.
Statistica oficiala arata ca frecventa casatoriilor la 1.000 de locuitori a fost anul trecut cea mai mica din ultimele trei decenii (4,9), fata de 5,4 in 2010 si 6,1 in anul 2000. In 1990 s-a inregistrat un record de casatorii (8,3 la 1.000 de locuitori), nivel aproapiat de cel din 1980.

Perspectivele nu sunt roze, pentru ca in primele sase luni din acest an au avut loc putin peste 35.000 de casatorii, nivel similar cu cel din primul semestru al lui 2011 si dupa cum evolueaza situatia economica se pare ca trendul va fi in continuare de scadere.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri