Premierul Ponta a solicitat conducerii Ministerelor Transporturilor, Finantelor, Justitiei si Secretariatului General al Guvernului sa gaseasca o solutie pentru reluarea licitatiei la autostrada Comarnic-Brasov, aratand ca "birocratia politica" si CNSC au blocat aceasta procedura.
La inceputul sedintei de miercuri a Guvernului, premierul a cerut ca Ministerul Transporturilor sa prezinte saptamana viitoare o informare cu privire la situatia de la autostrada Comarnic-Brasov si ca, impreuna cu Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Justitiei si Secretariatul General al Guvernului, in subordinea caruia se afla Consiliul National pentru Solutionarea Contestatiilor (CNSC), sa gaseasca o solutie juridica pentru deblocarea situatiei, scrie Mediafax.

"Inteleg, asa cum am solicitat, ca ati incercat sa reporniti licitatia pentru Comarnic-Brasov. Iarasi ne-am impiedicat la CNSC. Ne omoara birocratia si ne omoara birocratia politica. De 20 de ani nu reusim sa facem o trecere mai normala de la Comarnic la Brasov. Acuma nu ne lasa CNSC, numit de fostul guvern ca sa nu ne lase pe noi", a spus Ponta.

Licitatia CNADNR pentru consultanta la reactualizarea studiului de fezabilitate aferent contractului de concesiune a tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov, in valoare estimata de 23,6 milioane lei fara TVA, a fost suspendata a doua oara de CNSC, pentru probleme privind caietul de sarcini.

Decizia a fost luata de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, dupa ce casa de avocatura "Bostina si Asociatii" a depus din nou o contestatie fata de modul de atribuire a acestui contract de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

Licitatia a mai fost suspendata in luna mai, pentru probleme privind documentatia de atribuire.

"Am depus aceasta a doua contestatie pentru ca, pe de o parte, am considerat ca unele din cerintele autoritatii sunt in afara cadrului legislativ aplicabil procedurii si a proiectului propus si, pe de alta parte, deoarece autoritatea contractanta nu a modificat caietul de sarcini in conformitate cu deciziile anterioare ale CNSC. Odata ce Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale va opera modificarile corespunzatoare reglementarilor in vigoare, vom participa la licitatie", a declarat intr-un comunicat avocatul asociat Mihai Marian, coordonatorul ariei de practica "Infrastructura", din cadrul Bostina si Asociatii.

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a admis cererea casei de avocatura de a suspenda procedura de atribuire, in stadiul in care se afla, pana la solutionarea pe fond a cauzei.

La inceputul acestui an, Ministerul Transporturilor a anuntat ca va revizui studiul de fezabilitate a autostrazii Comarnic-Brasov, proiect abandonat in 2010, iar la inceputul lunii mai CNADNR a lansat licitatia, valoarea estimata a contractului fiind de 23,6 milioane lei, fara TVA, pentru o durata de 20 luni. Proiectul este finantat din bugetul de stat.

Consultantul va actualiza studiul de fezabilitate, va elabora analizele necesare, precum si documentatia de atribuire a contractului de concesiune si va recomanda structura financiara care va atrage oferte competitive din sectorul privat.

Totodata, castigatorul licitatiei va asigura asistenta tehnica, juridica si financiara in pregatirea, lansarea si atribuirea contractului de concesiune, precum si asistarea in etapa de inchidere financiara, si va intocmi documentatia aferenta contractului dintre sectorul privat si autoritatea contractanta.

Statul a mai incercat de doua ori sa construiasca autostrada Comarnic-Brasov, ultima tentativa avand loc in 2010, cand castigatorul licitatiei, asocierea Vinci (Franta)-Aktor (Grecia), a renuntat la contract. Grupul elen Ellaktor, din care face parte compania Aktor, a anuntat ca a anulat contractul de constructie a autostrazii pentru ca statul roman nu a acceptat anumite clauze, situatie care a facut imposibila asigurarea finantarii.

Tronsonul Comarnic-Brasov, cu lungime de 55 de kilometri, avea ca termen de realizare anul 2014. Dupa finalizarea lucrarilor, statul roman ar fi platit in 26 de ani in total 4,8 miliarde de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri