Numarul somerilor din UE a crescut, in al doilea trimestru, la nivelul record de 25,3 milioane, cu 11,6% mai mare decat in martie 2011, rata fenomenului atingand 10,4% la nivelul celor 27 de state membre si fiind in urcare in 17 dintre acestea, informeaza Comisia Europeana
Cea mai scazuta rata a somajului, 4,5%, se inregistreaza in Austria, iar cea mai ridicata, 25,1%, in Spania, se precizeaza intr-un comunicat de vineri al Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, in care sunt mentionate date din Buletinul trimestrial privind ocuparea fortei de munca si situatia sociala din UE, scrie Mediafax.

Potrivit aceleiasi surse, UE se afla intr-o perioada de recesiune sau pe punctul de a intra in recesiune de la sfarsitul anului 2011, iar perceptia generala este ca situatia economica a atins nivelul cel mai scazut in ultimii trei ani. In acest context, probabilitatea de a gasi un loc de munca ramane redusa in comparatie cu anii anteriori crizei. Grecia si Austria au inregistrat cel mai mare numar de ore lucrate de salariati cu norma intreaga in cursul primului trimestru al anului 2012, in timp ce Finlanda, Italia si Irlanda au inregistrat cel mai scazut numar.

"Disparitatile s-au adancit din nou intre cele mai performante state membre ale UE, pe de o parte, si tarile «periferice», pe de alta parte. Exista in prezent o diferenta fara precedent de 20,6 puncte procentuale intre cea mai scazuta rata a somajului (Austria, care inregistreaza 4,5%) si cea mai ridicata rata a somajului (Spania, care inregistreaza 25,1%) din UE. Numarul somerilor de lunga durata a crescut fata de anul trecut in 15 state membre si a atins valoarea de 10,7 milioane. Somerii de lunga durata reprezinta in prezent 4,5% din populatia activa (+ 0,4 puncte procentuale intr-un an)", arata sursa citata.

Conform datelor din acelasi buletin, somajul in randul tinerilor a atins un nivel dramatic - 22,5% in UE in iulie - desi nu a continuat sa creasca in al doilea trimestru din 2012. Douasprezece state membre au inregistrat rate ale somajului de peste 25% si numai trei tari, Austria, Germania si Olanda, si-au mentinut o rata de sub 10%.

Disparitatile la nivelul UE sunt evidente si in materie de crestere economica. Astfel, in randul celor mai mari state membre, economia a continuat sa se dezvolte in Germania, Franta si Polonia, in timp ce in Italia si Regatul Unit s-a inregistrat o scadere economica. In al doilea trimestru din 2012, in Spania si Portugalia activitatea economica si ocuparea fortei de munca au inregistrat pierderi drastice, se arata in comunicat.

Perspectivele sumbre pentru tineri reflecta cresterea riscurilor de somaj de lunga durata si de inactivitate pe termen lung, dupa cum reiese si din cresterea numarului de tineri care nu sunt incadrati profesional si nu urmeaza niciun program educational sau de formare. In prezent, Comisia Europeana depune eforturi intense pentru reducerea somajului in randul tinerilor si, mai tarziu in acest an, va lansa doua initiative: o propunere privind "garantiile pentru tineret" al carei scop este de a face in asa fel incat in primele patru luni de la terminarea studiilor orice tanar sa obtina un loc de munca, sa isi continue studiile sau sa urmeze un curs de formare, si o propunere de cadru de calitate pentru stagii, se mai arata in comunicat.

Pe langa someri, in UE exista aproximativ 8,6 milioane de lucratori cu fractiune de norma subocupati, in principal femei, si inca 10,9 milioane de persoane care se afla intr-o zona "gri" situata intre inactivitate si somaj, cum ar fi cei care au renuntat la cautarea unui loc de munca, potrivit sursei citate.

Cifrele sunt ingrijoratoare si in privinta venitului brut disponibil al gospodariilor, acesta scazand in doua treimi din tarile UE intre 2009 si 2011. Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in Grecia (15,7%), Irlanda (9%) si Lituania, Spania, Cipru si Ungaria (fiecare peste 4%), aceasta involutie fiind, potrivit CE, in contrast puternic cu situatia observata in tarile nordice, Germania, Belgia, Slovenia si Franta, unde sistemele de protectie sociala si pietele fortei de munca mai consolidate au permis continuarea cresterii veniturilor globale in timpul crizei. Cu toate acestea, criza a afectat segmente semnificative ale populatiei si a determinat o crestere a saraciei si in aceste tari. Dupa cum era de asteptat, segmentul de populatie din UE care se confrunta cu dificultati financiare este mai mare ca niciodata. Cetatenii tarilor afectate de cea mai mare scadere a veniturilor sunt, de asemenea, in general, cei mai susceptibili de a avea perceptii negative cu privire la situatia lor sociala, dupa cum indica Eurobarometrul privind climatul social, editia 2012, se mai precizeaza in comunicatul Reprezentantei CE.

Totodata, potrivit CE, saracia in randul copiilor devine o problema pentru un numar din ce in ce mai mare de gospodarii, din cauza veniturilor insuficiente ale parintilor si a sprijinului necorespunzator acordat gospodariilor cu copii. Procentajul de copii expusi riscului de saracie (dupa transferurile sociale) variaza de la aproximativ 10% in Danemarca si Finlanda, pana la peste 20% in Spania, Grecia, Bulgaria, Portugalia, Italia, Romania, Letonia, Polonia, Lituania si Luxemburg.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri