Mai multi soldati sirieni au fost ucisi in noaptea de miercuri spre joi in bombardamentele lansate de armata turca, acestea vizand o pozitie a armatei siriene de la frontiera dintre Siria si Turcia, potrivit unui ONG sirian, scrie Mediafax.
Tensiunile dintre Siria si Turcia, care sustine insurgentii sirieni, au crescut brusc miercuri, dupa ce mai multe obuze au lovit localitatea turca Akçakale, situata chiar in fata postului de frontiera sirian Tall al-Abyad, care a fost recent teatrul unor lupte intre trupele fidele presedintelui sirian Bashar al-Assad si rebelii din Armata Siriana Libera (ASL).

Cateva ore mai tarziu, dupa o reuniune cu cei mai apropiati consilieri ai sai, premierul turc Recep Tayyip Erdogan a anuntat ca armata turca a bombardat, ca raspuns, mai multe tinte, pe care nu le-a identificat, de pe teritoriul sirian.

Ministrul sirian al Informatiilor, Omran Zoabi, a anuntat deschiderea unei anchete cu privire la originea tirurilor transfrontaliere de obuze si a prezentat condoleante din partea Siriei "familiilor victimelor si prietenilor nostri, poporul turc".

Tarile membre NATO si-au exprimat miercuri seara solidaritatea cu Turcia, in cursul unei reuniuni de urgenta, convocata la Bruxelles in urma tirurilor de obuz provenind din Siria care au ucis cinci persoane in Turcia, a anuntat o sursa diplomatica.

In cursul reuniunii NATO de la Bruxelles, "toti aliatii au condamnat" incidentul "si au exprimat un mesaj ferm de sustinere a Turciei", care este unul dintre cei 28 de membri ai Aliantei Nord-Atlantice, potrivit aceleiasi surse .

De asemenea, NATO a indemnat Siria sa "puna capat incalcarii flagrante a dreptului international".

"Alianta (Nord-Atlantica) reclama incetarea imediata a unor asemenea acte agresive fata de un aliat", se arata intr-un comunicat publicat de NATO la finalul reuniunii.

Turcia a bombardat miercuri tinte situate pe teritoriul sirian ca represalii la tirurile de obuze dinspre Siria in care au fost ucisi cinci civili, intr-o localitate la frontiera cu Turcia, a anuntat premierul turc Recep Tayyip Erdogan.

"Acest atac a facut obiectul unei riposte imediate din partea fortelor noastre armate (...), care au bombardat, de-a lungul frontierei, tinte identificate pe radar", a precizat Erdogan intr-un comunicat.

"Turcia nu va lasa niciodata nepedepsite asemenea provocari din partea regimului sirian, care ameninta securitatea noastra nationala, cu respectarea dreptului international si regulilor de interventie", a adaugat el.

Seful Guvernului turc a anuntat totodata ca ministrul sau de Externe Ahmet Davutoglu s-a intalnit cu secretarul general al NATO Anders Fogh Rasmussen si ca "el a decis ca NATO isi reuneste Consiliul foarte curand".

Miercuri dupa-amiaza mai multe obuze lansate de pe teritoriul sirian au lovit o localitate turca de la frontiera, Akçakale, omorand cinci civili si ranind aproximativ alti zece, potrivit unui bilant prezentat de catre guvernatorul proviniciei Sanliurfa, Celalettin Guvenc.

Acest incident intre Turcia si Siria este cel mai grav de la cel in cursul caruia apararea siriana antiaeriana a doborat, in iunie, un avion militar turc.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri