Relatiile intre Damasc si Ankara, marcate prin tensiuni de la inceputul revoltei din Siria in martie 2011, au cunoscut recent o escaladare brusca din cauza tirurilor siriene trase asupra unui sat frontalier turc, relateaza AFP, care prezinta cronologia datelor-cheie ale acestora.
Turcia, care a fost multa vreme un aliat al regimului sirian, imparte o frontiera de 900 de kilometri cu Siria si gazduieste in prezent aproape 100.000 de refugiati sirieni. Aceasta ii sustine deschis de cateva luni pe rebelii Armatei Siriene Libere (ASL) si a indemnat in numeroase randuri la indepartarea de la putere a lui Bashar al-Assad, relateaza Mediafax.

2011

- 29 aprilie: Sosirea in sudul Turciei a unui prim grup de refugiati sirieni care fugeau de violente.

- 13 septembrie: "Poporul sirian nu crede in (Bashar) al-Assad, nici eu", declara premierul truc Recep Tayyip Erdogan. La 21 septembrie, afirma ca Turcia a intrerupt dialogul cu Siria.

- 2 octombrie: Opozitia siriana anunta de la Istanbul crearea Consiliului National Sirian (CNS), coalitie a unor curente politice ce se opun regimului.

- 4 octombrie: Colonelul Riad al-Assad - care si-a anuntat fuga la sfarsitul lui iulie - a dezertat in Turcia si formeaza ASL, o forta compusa din dezertori si civili inarmati.

- 15 noiembrie: Primele sanctiuni ale Turciei impotriva Damascului soldate cu intreruperea exploatarilor de petrol. La 30 noiembrie, serie de sanctiuni economice.

2012


- 15 martie: Siria amplaseaza mine la frontiera pentru a impiedica trecerea refugiatilor (oficial turc).

- 9 aprilie: Tiruri ale fortelor siriene ating o tabara de refugiati sirieni pe teritoriul turc.

- 22 iunie: Distrugerea unui avion de vanatoare turc de catre apararea antiaeriana siriana, in timp ce, potrivit Ankarei, se afla in spatiul aerian international.

- 19 septembrie: Trei persoane sunt ranite in localitatea turca Akcakale (sud-est) de tiruri provenind de la postul de frontiera sirian Tall al-Abyad, unde rebelii luptau impotriva fortelor guvernamentale. Pe 28 septembrie, un obuz tras de la acest post raneste o persoana si provoaca pagube materiale la Akcakale. Intre timp, armata turca a deplasat tunuri si rachete antiaeriene in apropierea postului de frontiera.

- 2 octombrie: Un luptator kurd sirian este ucis de catre armata turca la frontiera, anunta un ONG sirian. Conform Ankarei, doi kurzi membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) au fost ucisi de catre armata turca in timp ce incercau sa intre in Turcia.

- 3 octombrie: Mai multe obuze trase din Siria lovesc Akcakale si ucid cinci civili, intre care o mama si cei trei copii ai sai. Armata turca bombardeaza in consecinta mai multe "'tinte" in teritoriul sirian. Potrivit unui ONG sirian, "mai multi soldati sirieni" sunt ucisi.

- 4 octombrie: Turcia continua bombardamentele asupra Siriei si solicita aprobarea Parlamentului sau pentru a le continua.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri