Guvernul a decis in sedinta de miercuri sa acorde ajutoare sociale pentru aproximativ 500 de angajati Oltchim (OLT), au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.
In cadrul combinatului Oltchim lucreaza 3.353 angajati.

Saptamana trecuta, ministrul Muncii a precizat ca Guvernul va acorda ajutoare sociale la Oltchim doar angajatilor care incaseaza mai putin decat salariul mediu pe economie si dupa ce va verifica, cu ajutorul primarilor, veniturile totale ale acestora si bunurile mobile si imobile aflate in posesie, precum masini si locuinte. Dupa finalizarea anchetelor sociale, Executivul va emite o hotarare pentru acordarea de ajutoare catre angajatii in cazul carora se va decide ca au dreptul la un astfel de ajutor.

In urma cu trei saptamani, Guvernul a stabilit ca angajatii Oltchim sa primeasca ajutoare sociale de urgenta in suma de cate 1.400 lei, in doua transe, din fondurile Ministerului Muncii, pentru a preveni noi probleme sociale.

Activitatea Oltchim este oprita de la sfarsitul lunii august, iar salariile angajatilor nu au fost achitate integral.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat, luni, ca spera ca Oltchim sa-si reia activitatea in cel mult 30 de zile si ca salariile restante ale angajatilor combinatului vor fi platite partial pe masura ce compania va recupera sume de la debitori.

Ministerul Economiei detine 54,8% din actiunile combinatului chimic. In actionariat se mai regasesc compania germana PCC SE (18,32%) si fondul de investitii Carlson Ventures, inregistrat in Marea Britanie, care detine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.

Incercarea de privatizare a Oltchim a esuat, intrucat Dan Diaconescu, adjudecatarul pachetului de actiuni detinut de stat, nu a adus dovezi ca detine suma de 45 milioane euro pe care s-a angajat sa o plateasca pentru titluri.

Reprezentanti ai ministerelor Economiei si Finantelor, Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului, Electrica si ai unor banci care au de recuperat bani de la Oltchim au infiintat un Comitet pentru Stabilizarea Financiara a combinatului.

Comitetul isi propune sa gaseasca solutii pentru plata salariilor restante, repornirea activitatii si gasirea unui investitor care sa preia combinatul chimic.

Pana la viitoarea tentatica de privatizare, Guvernul a cerut Comisiei Europene avizul pentru ca la Oltchim sa fie acordat un imprumut pana in 10 milioane euro si asteapta raspunsul Executivului comunitar intr-un interval de 30 zile.

La sfarsitul lunii mai, Oltchim inregistra datorii de 2,59 miliarde lei (581 milioane euro), dintre care 113 milioane euro catre AVAS (fara dobanzile aferente de 131 milioane euro), 149 milioane euro catre Electrica, 3 milioane euro catre Electrica Furnizare, 23 milioane euro catre CFR Marfa, 4 milioane euro catre Salrom, 18 milioane euro catre CET Govora, doua milioane euro catre Apele Romane.

La aceastea se adauga datorii pentru credite contractate, respectiv 72 milioane euro la BCR, 35 milioane euro la Banca Transilvania, 4 milioane euro la Unicredit, 11,5 milioane euro la CEC, 3 milioane euro la ING, 2,5 milioane euro la Bancpost si un total de 2 milioane euro catre Rabobank, Garanti Bank, Alpha Bank.

Oltchim are si datorii de 85 milioane euro fata de furnizori privati, 43 milioane euro fata de clienti care au achitat in avans, 7 milioane euro pentru salarii si impozite aferente, 4 milioane euro pentru leasing, cesiuni din TVA, dobanzi credite.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri