Mo Yan, unul dintre cei mai celebri scriitori chinezi ai momentului si unul dintre "cei mai piratati autori chinezi ai tuturor timpurilor", potrivit criticii de specialitate, a fost premiat pentru modul "de un realism halucinatoriu in care imbina povestile populare cu istoria si contemporanul".
Scriitorul chinez Mo Yan (foto) a primit premiul Nobel pentru literatura pe 2012, informeaza site-ul oficial al evenimentului, scrie Mediafax.

In 2011, premiul Nobel pentru literatura a fost atribuit scriitorului suedez Tomas Tranströmer, "deoarece, prin imaginile sale condensate si translucide, a oferit o perspectiva proaspata asupra realitatii", au spus atunci reprezentantii comitetului Nobel.

Sezonul premiilor Nobel pe 2012 a debutat luni, cand cercetatorii John B. Gurdon si Shinya Yamanaka au fost recompensati cu premiul Nobel pentru medicina, pentru cercetarile lor din domeniul reprogramarii nucleare, o tehnica ce permite transformarea celulelor adulte in celule susa, capabile sa se dezvolte in orice tip de tesut in corpul uman.

Marti, cercetatorii francez Serge Haroche si american David J. Wineland au fost recompensati cu premiul Nobel pentru fizica pe 2012, pentru "metodele lor experimentale inovatoare care permit masurarea si manipularea sistemelor cuantice individuale".

Miercuri au fost anuntate numele castigatorilor premiului Nobel pentru chimie - cercetatorii americani Brian K. Kobilka si Robert J. Lefkowitz -, recompensati pentru "descoperiri de o importanta covarsitoare" privind activitatile unei importante familii de receptori - receptorii cuplati cu proteina G (RCPG), adica cea mai mare familie de receptori celulari de suprafata.

Castigatorul premiului Nobel pentru pace - singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de fondatorul prestigioaselor distinctii, Alfred Nobel - va fi anuntat vineri.

Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 15 octombrie.

Laureatii primesc cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.

Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului sudez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri