Seful vamii din Calarasi, Ion Voicu, a fost retinut alaturi de alte 12 persoane, de catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) pentru contrabanda cu motorina, informeaza surse judiciare.
Procurorii DIICOT au retinut 13 persoane, intre care pe seful vamii din Calarasi si alti patru vamesi, scrie Mediafax.

"Procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Calarasi au dispus retinerea pentru 24 de ore a 13 inculpati, dintre care patru functionari vamali, membri ai unui grup infractional organizat, specializat in savarsirea infractiunilor de spalare de bani si evaziune fiscala cu produse energetice - combustibili", precizeaza institutia intr-un comunicat de presa.

Concret, spune DIICOT, inculpatii George Guliu, Dumitru Chirvasitu si Andrei Florin Juganaru au constituit un grup infractional organizat, la care au aderat si alte persoane, vizand prejudicierea bugetului de stat in modalitatea sustragerii de la plata accizelor aferente operatiunilor comerciale efectuate cu motorina Euro 5, comercializata pe piata interna.

Potrivit sursei citate, activitatea infractionala a fost sprijinita de catre inculpatii Ion Voicu, avand calitatea de director al Directiei Judetene de Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Calarasi si Andrei Anton, Adrian Andronescu si Dan Nicolescu, functionari vamali, prin efectuarea unor controale formale la societatile comerciale implicate si prin asigurarea unor spatii necesare functionarii societatilor.

Membrii gruparii au achizitionat cantitatea de peste 11.000 de tone motorina Euro 5, in regim suspensiv de la plata accizelor, in scopul transformarii in produse petroliere inferioare, prin antrepozitul fiscal situat in mun. Calarasi.

In realitate, motorina era comercializata prin intermediul unor societati comerciale care detineau statii de distributie a carburantilor, pe circuitul comercial fiind interpuse si societati comerciale tip „fantoma”, fiind utilizate documente contabile din care sa rezulte in mod nereal ca au fost achitate accizele.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la suma de patru milioane de euro.

Procurorii DIICOT au solicitat instantei de judecata arestarea preventiva a 16 inculpati.

In 11 septembrie, seful vamii Calarasi, Ion Voicu, a fost luat din locuinta sa, de politisti de la Serviciul de Interventie Rapida al Politiei, fiind dus la sediul Vamii Calarasi, unde au loc perchezitii intr-un dosar de evaziune fiscala cu combustibil.

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au gasit la locuintele si la firmele perchezitionate un adevarat parc cu masini de lux.

Treizeci si trei de perchezitii s-au facut atunci la locuintele unro persoane si la sediile mai multor societati comerciale din municipiile Constanta, Bucuresti, Calarasi si judetele Sibiu, Giurgiu, Prahova, Alba si Valcea, fiind vizat un grup infractional organizat specializat in activitati de evaziune fiscala cu combustibili.

Conform unui comunicat al DIICOT, gruparea era constituita din opt persoane care sunt acuzate ca au achizitionat peste 11.000 de tone de motorina Euro 5 in regim suspensiv de la plata accizelor, in scopul transformarii in produse petroliere inferioare, respectiv combustibil lichid greu si motorina Navo, prin antrepozitul fiscal situat in municipiul Calarasi, insa in realitate au revandut motorina prin statii de distributie a carburantilor, fara sa plateasca taxele aferente.

"In realitate, motorina era comercializata prin intermediul unor societati comerciale care detineau statii de distributie a carburantilor, pe circuitul comercial fiind interpuse si societati comerciale tip fantoma, fiind utilizate documente contabile din care sa rezulte in mod nereal ca au fost achitate accizele", preciza DIICOT.

Potrivit procurorilor DIICOT, activitatea infractionala a fost sprijinita de catre functionari vamali din cadrul Directiei Judetene de Accize si Operatiuni Vamale Calarasi, care faceau controale formale la societatile comerciale implicate si le asigurau spatii necesare functionarii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri