Mii de detinuti se inscriu an de an la programele de instruire care au loc in penitenciarele in care sunt inchisi. Doar in aceasta perioada, pentru anul scolar 2012-2013, numarul acestora se ridica la 2.716 persoane. Vezi ce in incurajeaza aceasta initiativa.
"Procesul instructiv-educativ organizat in unitatile de detentie este reglementat prin protocol de colaborare incheiat intre Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si Ministerul Justitiei. Acesta prevede ca activitatea de instruire scolara si profesionala desfasurata in unitatile de invatamant din penitenciare este parte componenta a sistemului de invatamant special si special integrat. Acelasi cadru de reglementare stipuleaza ca in unitatile de invatamant care functioneaza in asezamintele de detentie, structura anului scolar este aceeasi cu cea din invatamantul de masa", a declarat Marian Dobrica, director general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Dintre cele 2.716 de persoane inscrise in acest an scolar, unitatile care au cele mai mari efective sunt Penitenciarul de Minori si Tineri Tichilesti (250), Penitenciarul de Minori si Tineri Craiova (189), Penitenciarul Timisoara (116), Penitenciarul Drobeta Turnu-Severin (105), Penitenciaarul Targu Mures (105) si Penitenciarul Arad (102).

In octombrie 2012 in penitenciarele din Romania erau 31.721 persoane.

Ce invata detinutii

Potrivit datelor ANP, in penitenciare se organizeaza cursuri de invatamant primar, gimnazial, invatamant liceal si invatamant profesional.

In acest an scolar, cei mai multi detinuti sunt inscrisi la nivelul de invatamant gimnazial (1.156 persoane) si in cel primar (800 persoane).



Ce incurajeaza participarea la cursuri

Pentru absolvirea unui an scolar detinutilor li se reduce o luna de zile din perioada de detentie.

"Persoanele private de libertate participante la programul de scolarizare beneficiaza de reducerea perioadei de detentie. In cazul participarii la cursuri de scolarizare sau calificare ori recalificare profesionala, se considera 30 de zile executate", potrivit ANP.

In prezent, sistemul penitenciar din Rmania dispune de 45 de penitenciare, printre care si patru penitenciare de minori si tineri, un penitenciar de femei, sase penitenciare-spital si trei centre de reeducare pentru minori.

Cum a evoluat numarul detinutilor scolarizati in ultimii ani

Din 2007 pana in prezent se observa o evolutie constanta a efectivelor de persoane care au urmat programul de scolarizare in sistemul penitenciar.



Citeste si articolul Educatia din inchisori. Cati minori sunt in penitenciare si in centrele de reeducare

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri