Aproximativ doua milioane de lucratori romani, dintre cei 4,3 milioane inregistrati oficial, se afla sub pragul saraciei, Romania fiind a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europena, arata Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa", cu ocazia Zilei de Lupta Impotriva Saraciei.
Data de 17 octombrie este marcata pe plan international ca Ziua de Lupta Impotriva Saraciei, a precizat Cartel Alfa, aratand in acest context ca veniturile unor categorii sociale din Romania sunt sub pragul minimului necesar pentru asigurarea conditiilor minime de subzistenta.

Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa" cere cresterea valorii salariului minim garantat in plata de la 1 ianuarie 2013 la cel putin 850 lei, scrie Mediafax.

"Acesta ar fi un prim pas absolut necesar care ar insemna o minima echilibrare a veniturilor, dar si demonstratia respectului pentru munca si fata de cei care muncesc. Trebuie eliminate politica de tip communist care ii tine pe lucratori sub pragul minim de saracie, facandu-l dependent de ajutorul social al statului. Cresterea salariului minim face posibila reducerea cheltuielilor sociale ale bugetului de stat, un alt beneficiu fiind premiza reducerii costurilor angajatorului pentru fiecare lucrator. In Romania exista circa 2.000.000 de lucratori care se afla sub pragul de saracie, din cei 4.300.000 de lucratori inregistrati oficial", se arata intr-un comunicat de presa al confederatiei sindicale.

"Cartel Alfa" a precizat ca a pledat si pledeaza pentru o viata decenta, pentru respectarea dreptului fundamental la munca si, implicit, pentru ca fiecare om care munceste sa-si poata asigura traiul din munca decenta si din veniturile sale.

Potrivit sursei citate, in ultimi ani politica guvernelor anterioare a fost "axata aberant" pe reducerea veniturilor, iar in paralel a fost modificata legislatia din domeniul muncii, masuri care nu au facut decat sa creasca dramatic gradul de saracie a populatiei.

CNS "Cartel Alfa" cere modificarea imediata, prin Ordonanta de Urgenta, a prevederilor Legii Dialogului Social, aceasta fiind un demers care ar stopa eficient pauperizarea populatiei si a celor care muncesc.

"Ziua de Lupta Impotriva Saraciei nu are voie sa treaca neobservata de acutalul Guvern al Romaniei, in conditiile in care saracia este o problema majora in Romania, iar instrumentele pentru reducerea saraciei celor ce muncesc si a populatiei, in general, stau in mana Guvernului", se mai arata in comunicat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri