Desi Romania poate fi socotita un taram al unor fagaduinte firave, criza europeana ii face pe romani sa reconsidere sansele oferite de societatea romaneasca, se arata intr-un studiu realizat de catre Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES.
Conform IRES, de la sfarsitul anului 2010 scade proportia respondentilor care, intrebati in ce tara le-ar placea sa traiasca, dau raspunsul „Romania”, de la 59% la 51%; ceilalti respondenti prefera Germania, Italia, Franta, Spania sau alte tari, majoritatea europene.

Numai 36% dintre respondenti indica Romania drept tara ideala, proportie care a scazut cu 9 procente fata de anul 2010. In acest top Romania este urmata de Germania, Statele Unite ale Americii, Elvetia si Italia. 62% dintre respondenti sunt de parere ca pentru a se realiza, este mai bine ca tinerii sa ramana in tara decat sa plece in strainatate, in timp ce 28% dintre cei chestionati spun ca Romania ofera conditii de viata civilizate, pondere in crestere cu 5 procente fata de anul 2010.

O pondere de 30% dintre intervievati ( cu 4% mai multi decat in anul 2010) cred ca, daca tinem cont de situatia socio-economica actuala a Romaniei, aceasta tara permite un nivel de trai decent. De asemenea, 19% dintre respondenti cred ca Romania ofera un viitor sigur tineretului.

Studiul mai arata ca 54% dintre respondenti considera ca Romania va deveni un stat european comparabil cu restul statelor din UE, cu doua procente mai putin fata de 2010.

Solutia plecarii in strainatate castiga teren


In acest an, un numar de 4 din 10 romani spun ca s-au gandit sa plece la munca in strainatate, fata de 3 din 10 in anul 2010. Cu cat sunt mai tineri, cu atat respondentii s-au gandit la un loc de munca in strainatate in proportie mai ridicata: de la 54,4% in cazul celor intre 18 si 35 de ani la 13,3% in randul persoanelor trecute de 65 de ani

Dintre cei care declara ca s-au gandit sa plece sa lucreze intr-o alta tara, circa un sfert s-au gandit sa plece definitiv. Majoritatea celor care au fost plecati la munca intr-o alta tara declara ca aceasta a fost o experienta reusita (77% in 2010, 86% in 2012)

Dupa doi ani, mandria nationala ramane intacta


O pondere de 90% dintre respondenti declara atat in 2010, cat si in 2012, ca sunt mandri ca sunt romani, iar 84% dintre intervievati declara ca Ziua Nationala a Romaniei reprezinta o sarbatoare importanta pentru familia lor. Insa, comparativ cu anul 2010, scade proportia celor care considera ca 1 Decembrie este cea mai potrivita data pentru Ziua Nationala a Romaniei, de la 76% la 70%, in acelasi timp crescand proportia celor care ar alege 24 ianuarie sau 23 august cu cate 5 procente.

De asemenea, harnicia (13%), ospitalitatea (7%), patriotismul (5%), optimismul (4%) si bunatatea sau blandetea (4%) sunt cel mai frecvent mentionate caracteristici pozitive ale romanilor de catre persoanele chestionate. In ceea ce priveste trasaturile de caracter negative ale romanilor, respondentii mentioneaza infractionalitatea (16%), lenea (5%) si minciuna (5%).

Putin peste un sfert dintre romani (27%) considera ca cei care spun, cu referire la Romania, ca nu s-au nascut in locul potrivit, au dreptate.

Romanii nu s-au saturat de Romania. Si totusi, tinerii...


Unul din patru romani (25,3% - in crestere cu 4 puncte fata de 2010) sustine ca „s-a saturat” de tara in care traieste; sentimentul este mai raspandit in randul tinerilor (32,2% dintre cei cu varste cuprinse intre 18 si 35 de, respectiv 31,1% pentru cei care au intre 36 si 50 de ani), in randul celor de etnie maghiara (41,7%) si in randul transilvanenilor si banatenilor (31,5%).

O pondere de 84% considera ca un patriot ar trebui sa isi sustina tara indiferent de directia inspre care se indreapta aceasta (fata de 68% in 2010), 92% considera ca un patriot ar trebui sa se implice in dezbaterile politice (fata de 84% in 2010), iar 96% considera ca un patriot trebuie sa isi manifeste deschis sentimentele patriotice (fata de 90% in 2010).

De asemenea, 89% dintre respondenti sunt de acord cu afirmatia „Romanii ar trebui sa munceasca din greu pentru a duce tara intr-o directie buna”. Pe de alta parte, doi din trei romani sustin ca atunci cand critica Romania, o fac din dragoste pentru tara, insa tot doi din trei sunt de acord cu afirmatia „Multe tari critica Romania, asa ca cetatenii ei nu ar trebui sa o mai critice”.

Totodata, 85% spun ca se opun directiei in care merge tara pentru ca le pasa de ea, iar 86% spun ca Romania isi are locul ei bine definit in lume. Desi 79% dintre respondenti spun ca romanii au o identitate nationala puternica, iar 98% considera ca traditiile romanesti trebuie pastrate, 73% spun ca romanii preiau prea multe modele din afara.

Mai este la moda patriotismul?


Un procent de 54,3% dintre persoanele chestionate considera ca patriotismul este o valoare actuala, cu doua procente mai mult fata de 2010. De asemenea, patru din cinci romani se considera patrioti, sentimentul fiind in schimb mai raspandit in randul celor cu varsta inaintata, decat in cazul tinerilor, dar si in randul celor cu studii superioare.

Volumul esantionului folosit pentru cercetari de catre Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie - IRES in acest an a fost de 1.289 indivizi de 18 ani si peste. Reprezentativitate: eroare maxima tolerata de ± 2,8%. Perioada anchetei: 23 octombrie 2012.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri