Cetateanul rus care a incercat sa iasa din tara cu documente clasificate despre zacaminte de cupru si metale rare din zona Moldova Noua are interdictie de a parasi Bucurestiul, masura fiind luata de procurorii DIICOT dupa ce a fost prins pe Aeroportul Otopeni, scrie Mediafax.
Cetateanul rus O.M., in varsta de 42 de ani, a fost prins in 19 octombrie pe Aeroportul International "Henri Coanda" Otopeni in timp ce incerca sa paraseasca Romania avand asupra sa documente si harti geologice emise de autoritati ale statului roman, continand informatii si date clasificate despre zacamintele de cupru si metale rare aferente exploatarilor Moldova Noua si SUVOROV, potrivit Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Procurorii au luat in cazul cetateanului rus masura interdictiei de a parasi Bucurestiul.

Procurorii DIICOT - Structura Centrala fac cercetari in cazul unui grup infractional constituit din cetateni rusi si romani, sub aspectul savarsirii infractiunilor prevazute de articolul 19 din Legea 51/1991, articolul 169 si articolul 298 din Cod penal.

Potrivit procurorilor, factori de decizie din IPROMIN SA Bucuresti ar fi divulgat catre persoane din mediul de afaceri din Federatia Rusa informatii si documente clasificate referitoare la zacamintele de cupru si metale rare din zona Moldova Noua, mai exact zacamantul de banatite si zacamantul "SUVOROV".

Procurorii DIICOT fac verificari privind autenticitatea documentatiei, caracterul clasificat al informatiilor si documentelor, impactul negativ asupra securitatii nationale, precum si efectele produse asupra economiei nationale si mediului concurential, urmand ca, raportat la probatoriul administrat, sa fie dispuse masurile legale in cauza.

Suportul informativ in acest caz a fost asigurat de catre SRI.

Cercetarile continua in vederea documentarii intregii activitati infractionale, a precizat sursa citata.

Gabriel Neamtu, a declarat ca nu stie despre ce este vorba si a solicitat un ragaz de 30 de minute pentru a se documenta. Ulterior, acesta si-a inchis telefonul mobil.

Zacamantul de cupru e in curs de privatizare, a fost semnat un precontract


Primarul localitatii Moldova Noua, Matei Lupu, afirma ca zacamantul de cupru din zona se afla in curs de privatizare, dupa ce a fost organizata licitatie si a fost semnat un precontract, fiind vorba despre al doilea ca marime din tara si putand fi inca exploatat cateva zeci de ani.

"Am auzit ca este vorba despre un caz de spionaj, dar noi nu stim despre ce este vorba. Ce pot sa va spun este ca zacamantul este mare si se afla in curs de privatizare, iar noi chiar ne asteptam sa se auda vesti bune, ca se va redeschide intreprinderea. Ca marime, zacamantul este al doilea din tara si ar putea sa ridice zona asa cum a fost in urma cu cativa ani. Pentru prima data a fost exploatat in anii '60 si mai poate fi exploatat cativa zeci de ani", a declarat primarul Matei Lupu.

Potrivit primarului, a fost o licitatie pentru privatizarea acestui zacamant si a fost semnat un precontract, urmand sa se intabuleze terenurile, sa fie obtinute certificatele de exploatare, apoi contractul final.

"Precontractul a fost semnat cu o firma elvetiana, nu mai stiu exact cum se numeste. Intreprinderea Miniera Moldova Noua este inchisa din anul 2004", a spus Lupu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri