Reteta electronica va fi obligatorie din 1 ianuarie 2013, de la lansarea sistemului in 2 iulie si pana in prezent fiind prescrise online peste trei milioane de retete, informeaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), transmite Mediafax.
"Utilizarea sistemului se apropie de indicatorii de succes vizati, urmand ca de la 1 ianuarie 2013 sa devina obligatorie. Controale inopinate in farmacii, reducerea stocurilor de formulare tiparite si
stimulente financiare sunt masuri pentru impunerea generalizarii sistemului", se precizeaza intr-un comunicat al CNAS.

Potrivit sursei citate, miercuri, 7 noiembrie, a fost depasit pragul de trei milioane de retete electronice inregistrate de la punerea in functiune a sistemului la 2 iulie 2012, ceea ce inseamna aproximativ 75.000 de retete prescrise zilnic cu ajutorul acestui sistem.

Oficialii CNAS mai spun ca, pentru atingerea pragului de un milion de retete electronice, a fost nevoie de aproximativ trei luni de zile.

"Farmacistii si medicii au inteles treptat importanta utilizarii prescriptiilor in format electronic si, dupa alte 23 de zile, respectiv in 17 octombrie, s-a atins pragul psihologic de doua milioane de prescrieri online", a precizat sursa citata.

Sistemul ofera raportari prin care CNAS verifica daca prescrierile medicilor se regasesc in ce elibereaza farmaciile la preturi compensate. Ca masura suplimentara, reteta electronica vine in sprijinul medicilor, reducand riscul erorilor de prescriere, potrivit reprezentantilor Casei.

Spre exemplu, daca sunt prescrise medicamente incompatibile intre ele, medicul este avertizat. Similar se intampla si daca doza prescrisa pacientului este prea mare sau daca nu se respecta regulile impuse de sistemul de decontare. De asemenea, datele pacientului sunt protejate, diagnosticul fiind tiparit codificat, mai arata CNAS.

"Pentru a ne asigura ca proiectul este implementat cu succes pana la 1 ianuarie 2013, de cand va deveni obligatoriu, am luat mai multe masuri, inclusiv vizite aleatorii si neprogramate la farmacii pentru a vedea daca s-au facut investitiile tehnice necesare si cum functioneaza efectiv sistemul. Cu o viteza de raspuns de 5-8 secunde pentru fiecare reteta eliberata, timpul de asteptare al pacientilor la ghiseu s-a micsorat semnificativ", afirma presedintele CNAS, Doru Badescu, citat in comunicat.

Badescu a mai spus ca, din pacate, mai exista farmacii care inca nu au adoptat sistemul, iar asiguratul trebuie sa caute o unitate care sa ii poata elibera medicamentele prescrise de medic pe reteta electronica.

CNAS monitorizeaza, in continuare, farmaciile care nu pot elibera retete electronice si informeaza medicii prescriptori asupra necesitatii trecerii la la noul sistem de retete electronice.

Potrivit CNAS, medicii care prescriu in format electronic peste 70% dintre retete primesc stimulente financiare, conform reglementarilor legale in vigoare.

"In paralel cu reducerea progresiva a comenzilor catre Imprimeria Nationala pentru retetele clasice, autocopiante, fapt care va forta medicii sa prescrie in sistem electronic, ne concentram si asupra dezvoltatorilor de software privat, urmarind ca acestia sa puna la dispozitie aplicatii in concordanta totala cu cerintele softului de baza. Pentru ca fiecare farmacie sau spital poate achizitiona softuri proprii de emitere a retetelor, fiecare document emis astfel va purta obligatoriu marca sau codul producatorului softului respectiv, pentru ca noi sa putem identifica pe loc orice nereguli", a adaugat Badescu.

Prescriptia electronica este un proiect finantat prin Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice", co-finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala "Investitii pentru viitorul dumneavoastra".
Valoarea totala a proiectului este de 48.549.000,00 lei, din care asistenta financiara nerambursabila este de 31.792.000,00 lei. Pana in iunie 2012, valoarea totala platita pentru constructia sistemului si servicii auxiliare prevazute in contractul de finantare a fost de 45.063.835,80 lei (inclusiv TVA).

Contractul pentru Sistemul Informatic de Prescriptie Electronica (SIPE), realizat de HP si Siveco Romania, a fost demarat la data de 1 februarie 2012.

La inceputul lunii mai 2012, a fost finalizata dezvoltarea si testarea sistemului, iar in iunie 2012 au fost efectuate teste de catre producatorii de aplicatii software dedicate medicilor prescriptori si farmaciilor.
Lansarea sistemului a avut loc in 2 iulie 2012.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri