Trei ministri ai guvernului Ponta, Eduard Raul Hellvig, Liviu Pop, Ovidiu Silaghi, sunt acuzati de Agentia Nationala de Integritate (ANI) de conflict de interese, incompatibilitate si venituri nejustificate. Pe lista ANI, este si seceretarul general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache, si el declarat incompatibil.
Ministrul Turismului, Eduard Raul Hellvig, a fost gasit incompatibil de catre inspectorii de integritate, intrucat pe langa functia ministeriala a fost si director la o firma, angajat ca cercetator in stiinte politice in alta societate si a mai incasat salariu de la o banca de celule stem, scrie Mediafax.

Incepand cu data de 7 mai 2012, Eduard Raul Hellvig exercita functia de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului.

De asemenea, in perioada 1 iulie 2004 - 31 octombrie 2012, Hellvig a detinut si functia de director in cadrul SC Sintezis Birotica SRL.

In punctul de vedere transmis Agentiei Nationale de Integritate, Eduard Raul Hellvig a mentionat ca nu detine functia de director al SC Sintezis Birotica SRL si nici nu a exercitat aceasta functie in niciun moment pe parcursul ultimilor ani. Contrar celor afirmate de catre Eduard Raul Hellvig in punctul de vedere depus la dosarul de evaluare, Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a comunicat Agentiei faptul ca incetarea efectiva a contractului individual de munca a fost operata la data de 31 octombrie 2012, adica in urma cu o saptamana.

“Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de trei ani. In cazul in care persoana nu mai ocupa o functie sau o demnitate publica la data constatarii starii de incompatibilitate, interdictia de trei ani opereaza, potrivit legii, de la data ramanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti de confirmare a existentei unei stari de incompatibilitate. Persoana care face obiectul evaluarii poate contesta raportul de evaluare a incompatibilitatii, in termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanta de contencios administrativ”, potrivit ANI.

La randul sau, Eduard Hellvig, a replicat ca acuzatiile care i se aduc de catre ANI sunt "o mizerie", ca motivul atacurilor la adresa sa este legat de functia pe care o detine in PNL si de faptul ca se doreste ca USL sa piarda parlamentarele din 2012 si prezidentialele din 2014.
"O sa merg pana la capat, este o mizerie", a spus Hellvig, intr-o interventie la Antena 3.

El a spus ca va face o conferinta de presa in care va raspunde acuzatiilor si va atrata ca este vorba despre o "manevra politica".

"Inteleg care este atacul, e de la faptul ca sunt secretar general al PNL si ca am fost alaturi de presedintele Crin Antonescu din 2009. Motivul e sa nu ajungem in 2014, sa nu castigam alegerile din 2012 si sa nu castigam prezidentialele din 2014", a spus Hellvig.

Fostul ministru al Educatiei, Liviu Pop, reclamat de ANI la Parchet pentru conflict de interese

Si Liviu Pop a fost reclamat de catre ANI la parchetul instantei, intrucat in calitate de ministru interimar al Educatiei ar fi avantajat patrimonial Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, unde a fost secretar general anterior preluarii portofoliului ministerial.

ANI a constatat incalcarea regimului juridic privind conflictul de interese in materie penala si indicii de comitere a infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in cazul lui Liviu Pop, care este ministru delegat pentru Dialog Social in cadrul Ministerului Muncii.

In urma evaluarilor demarate la data de 6 iunie 2012, s-au constatat indicii referitoare la posibila comitere a infractiunii de conflict de interese in materie penala si a infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice, de Liviu Pop, intrucat, in execitarea prerogativelor de ministru al Educatiei a emis, cu nerespectarea hotararilor judecatoresti executorii, Ordinul numarul 4.271, care obliga statul sa retina cotizatia sindicala, respectiv sa o vireze ulterior sindicatelor din invatamant, efectuand acte de administrare in numele acestora, fiind astfel asigurat un folos patrimonial fostului angajator, respectiv Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant.

In 15 mai 2012, Liviu Pop a fost desemnat in functia de ministru interimar al Educatiei, in prezent detinand functia de ministru delegat pentru Dialog Social in cadrul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale.

In perioada 1 decembrie 2007-17 mai 2012, Pop a exercitat functia de secretar general al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.
Liviu Pop, in calitate de ministru interimar al Educatiei, ar fi avantajat patrimonial Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant, organizatie cu care s-a aflat in raporturi de munca in ultimii cinci ani, incalcand astfel dispozitiile in vigoare referitoare la conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, in materia legislatiei penale, sustine agentia.

Potrivit ANI, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din functie, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de trei ani de la data ramanerii definitive a raportului, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective.

Ministrul Silaghi nu poate justifica 45.000 de euro, obtinuti in ultimele cinci luni

Ministrul Transporturilor si Infrastructurii, Ovidiu Silaghi, este si el in atentia ANI pentru ca nu poate justifica peste 45.000 de euro din avere, bani obtinuti in ultimele cinci luni, astfel ca a fost sesizat Oficiul pentru Spalarea Banilor, precum si Comisia de cercetare a averilor a Curtii de Apel Oradea.

ANI a constatat, in urma procedurilor de evaluare, existenta unei diferente semnificativ, in cuantum de 206.798 de lei (aproximativ 45.955 euro), intre cheltuielile efectuate si veniturile realizate in perioada 7 mai 2012-15 octombrie 2012 de Ovidiu Ioan Silaghi, ministrul Transporturilor si Infrastructurii.

Anterior datei de investire a lui Silaghi in functia de ministru al Transporturilor, respectiv la 7 mai 2012, acesta a mai detinut functia de ministru pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale in perioada aprilie 2007 – decembrie 2008, iar in perioada 2009 - 7 mai 2012 a detinut functia de presedinte al Consiliului de Administratie al SC ROMEXPO SA.

Astfel, ANI a dispus sesizarea Comisiei de cercetare a averilor din cadrul Curtii de Apel Oradea, potrivit dispozitiilor art. 17, alin. 4 din Legea 176/2010, in vederea inceperii actiunii de control cu privire la modificarile patrimoniale intervenite si veniturile realizate de catre Silaghi in perioada exercitarii functiei de ministru al Transporturilor.

De asemenea, ANI a dispus sesizarea Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, in vederea efectuarii de cercetari cu privire la tranzactii financiare suspecte efectuate de Oviciul Ioan Silaghi, impreuna cu Ariana Silaghi, in temeiul prevederilor Legii 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism.

Persoana a carei declaratie de avere a fost supusa evaluarii, fiind identificate diferente semnificative, este considerata incompatibila, subliniaza ANI.

In replica Ovidiu Silaghi, spune ca nu se simte "absolut deloc" vulnerabil, va contesta decizia ANI si va face un demers politic pe plan european.

Am am pus la dispozitie rulajul contului de pe cele doua carduri (...). Nu mi-a folosit la nimic. Ma asteptam sa primesc in mod oficial adresa de la ANI si nu sa aflu din presa. (...) Eu nu pot sa contest faptul ca am cheltuit de pe card acea suma in timpul mandatului. Este adevarat. Dar repet, este o descoperire de cont si este normala o plata cu cardul, pentru ca de aia s-a inventat acest mijloc de plata", a spus ministrul la Antena 3.

Oficialul a adaugat ca va oferi explicatii si va contesta decizia in termen, si va face plangere impotriva conducerii agentiei.

"Eu am venit in intampinarea cerintelor lor si am prezentat rulajul contului. Era clar si evident de unde rezulta acele sume. Mai mult decat atat, apare in declaratia de avere. (...) Eu cand mi-am completat declaratia de avere, tocmai pentru a nu gresi, am luat legatura cu domnul Georgescu (Horia Georgescu, presedintele ANI - n.r.), care era plecat din tara, si mi-a dat pana la urma numarul de telefon al secretarului general de la ANI, si dupa modelul secretarului general de la ANI mi-am completat declaratia de avere. (...) Voi face toate demersurile legale si voi face si un demers politic, pe plan european", a spus Silaghi.

El a spus, raspunzand unei intrebari, ca nu se simte "absolut deloc" vulnerabil si ca va merge mai departe in campania electorala.

"Cercetarea mea la ANI a inceput pe un conflict de interese. Este subliniat faptul ca printr-un ordin al meu s-a exceptat in week-end, s-au acceptat in week-end autoturismele la taxa de pod de la autostrada spre mare, se facea un ambuteiaj acolo. S-a dovedit ca ordinul nu este semnat de mine si ca nu puteam, nu era la dispozitia mea. Dupa aia au continuat cercetarile incercand sa afle altceva", a mai spus ministrul.

Secretarul general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache, incompatibil

Secretarul general adjunct al Guvernului, Sorin Dan Mihalache, a fost gasit si el incompatibil de catre Agentia Nationala de Integritate, care a constatat faptul ca pe langa functia din cadrul Executivului a fost si administrator la o societate, ceea ce contravine Legii privind demnitatile publice.

Astfel, in urma evaluarilor demarate la data de 31 iulie 2012, s-a constatat faptul ca Sorin Dan Mihalache s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 10 mai - 8 iunie 2012, intrucat a exercitat, simultan, atat functia de secretar general adjunct al Guvernului, cu rang de secretar de stat, cat si functia de administrator in cadrul SC DIB MEDIA CONSULTANCY SRL.

Incepand cu data de 10 mai 2012, Sorin Dan Mihalache exercita functia de secretar general adjunct al Guvernului.

Conform prevederilor legale, persoana care exercita una dintre functiile publice de autoritate, respectiv cea de secretar general adjunct al Guvernului, asimilata functiei de secretar de stat, este obligata, la data depunerii juramantului sau, dupa caz, la data numirii in functie, sa declare faptul ca nu se afla in unul dintre cazurile de incompatibilitate prevazute de lege.

Persoana fata de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decazuta din dreptul de a mai exercita o functie sau o demnitate publica, cu exceptia celor electorale, pe o perioada de trei ani.

Ca raspuns, Sorin Dan Mihalache, a declarat ca ANI reprezinta "o oficina de propaganda politica", iar comunicatul acesteia este o "mizerie", demnitarul urmand sa actioneze in instanta Agentia pentru acuzele aduse.

Mihalache a aratat totodata ca perioada semnalata de ANI ca reprezentand stare de incompatibilitate nu reprezinta 30 de zile.

"Domnului presedinte ANI o sa-i fac cadou un abac, pentru ca daca nu e in stare sa numere cu mintea 30 de zile, sa numere cu bilele", a afirmat Mihalache.

El a precizat ca a transmis ANI in urma cu cateva zile, in termenul prevazut de lege, punctul sau de vedere si ca va actiona ANI in instanta.

"Comunicatul ANI este o mizerie, care arata ca Agentia Nationala de Integritate nu este altceva decat o oficina de propaganda politica si nu o institutie a statului de drept", a sustinut Mihalache.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri