Bacalaureatul profesional este necesar, insa el este rezultatul unei solutii de moment, a unei "carpeli" care va trebui regandita, astfel incat sa se ajunga la bacalaureatul diferentiat, a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Simion Hancescu.
Presedintele FSLI crede ca, avand in vedere rezultatele din ultimii ani de la bacalaureat, multi elevi vor saluta aceasta forma de examen, mai ales ca cei care vor dori, vor putea da ulterior si examenul normal, scrie Mediafax.

Totodata, Simion Hancescu a spus ca este posibil ca bacalaureatul profesional sa reduca numarul tinerilor care intra in somaj, acestora fiindu-le mai usor sa-si gaseasca un loc de munca.

Pe de alta parte, presedintele FSLI catalogheaza acest tip de bacalaureat ca fiind "carpeala de moment".

"Lucrurile trebuie gandite altfel, ca sa se ajunga la acel bacalaureat diferentiat ca peste tot in lume. A fost o solutie de moment pentru a mai drege situatia neplacuta din ultimii doi ani", a explicat Hancescu.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat ca in sedinta de Guvern de miercuri va fi prezentata Ordonanta de Urgenta privind bacalaureatul profesional, proiect care ar putea fi aprobat saptamana viitoare.

Ecaterina Andronescu a afirmat ca bacalaureatul profesional reprezinta "permisul pentru intrarea pe piata muncii" si o sansa pentru cei care nu vor sa mearga spre invatamantul superior.

"Miercuri, vom prezenta in sedinta de Guvern proiectul de Ordonanta de Urgenta privind bacalaureatul profesional, care se afla pe traseu la Ministerul Finantelor si la Ministerul Justitiei. Bacalaureatul profesional este permisul pentru intrarea pe piata muncii si este o sansa pentru cei care nu vor sa mearga spre invatamantul superior. Este o forma deschisa de invatamant, in sensul in care un tanar care a sustinut Bac-ul profesional se razgandeste si doreste sa se indrepte spre invatamantul superior, acest lucru este posibil", a spus Andronescu, potrivit Mediafax.

Potrivit ministrului Educatiei, bacalaureatul profesional ar trebui sa ii ajute pe elevi "sa devina proprii lor stapani, sa isi deschida mici afaceri de familie".

Ministrul Educatiei spera ca OUG privind bacalaureatul profesional sa treaca prin Guvern "saptamana viitoare".

"Dupa mesajele pe care le primesc de la elevi, este o asteptare mai mare decat mi-as fi imaginat pentru aceasta formula de bacalaureat", a adaugat Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, declara recent ca a decis redactarea unei Ordonante de urgenta a Guvernului privind bacalaureatul profesional, dupa ce a constatat ca prin procedura parlamentara masura nu ar intra in vigooare in timp util.

Presedintele Traian Basescu ceruse reexaminarea Legii care introduce bacalaureatul profesional, in sensul eliminarii dispozitiilor prin care se reglementeaza aceasta forma de examen, sustinand ca insuficienta reglementarea a acestuia este de natura sa afecteze calitatea invatamantului si buna desfasurare a examenului pentru anul viitor.

Presedintele afirma ca pentru competitivitatea educationala a Romaniei este nevoie de stabilitate si predictibilitate in arhitectura sistemului educational si, concomitent, de interventie pe proces educational - calitatea cadrelor didactice, relatia cu angajatorii - si pe continuturi - programa scolara, practica.

Premierul Victor Ponta i-a cerut insa ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, sa sustina in continuare in Parlament adoptarea legii care introduce bacalaureatul profesional, chiar daca presedintele Traian Basescu "isi mai doreste din cand in cand sa fie prim-ministru".

Deputatii din Comisia de invatamant au decis mentinerea bacalaureatului profesional prin Ordonanta de Urgenta 73/2010, respingand astfel cererea de reexaminare adresata Parlamentului de presedintele Traian Basescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri