Capacitatea cilindrica si pretul maxim stabilit la masinile care vor fi cumparate de structuri guvernamentale "indeamna" catre cei doi producatori din Romania, Guvernul neavand "voie sa spuna" ca autoritatile sa cumpere autoturisme doar din tara pentru ca ar incalca norme UE, spune premierul Ponta.
El a sustinut ca, prin programul Rabla, exista posibilitatea ca alte institutii, "nu cele centrale", sa achizitioneze autoturisme, iar Guvernul a vrut sa reglementeze situatia, scrie Mediafax.

"Ceea ce noi am vrut sa reglementam a fost tocmai - si nu mi-a apartinut initiativa, ci Ministerului de Finante - a fost tocmai aceasta scapare a Guvernului Boc, iar daca va uitati, si macar cunostintele in materie de masini sper ca nu mi le desconsidera domnul presedinte, si capacitatea cilindrica si pretul indeamna, ca mai mult de atat nu avem voie sa facem, indeamna catre cei doi producatori din Romania. Noi n-avem voie sa spunem ca alte autoritati sa cumpere masini numai din Romania, pentru ca am incalca regulile europene, dar sper ca, pe baza acestor reglementari, cand se mai cumpara in alte institutii decat cele centrale, sper sa se cumpere in special - si nu cred ca gresesc facand promovare si reclama celor doua mari companii care produc in Romania, cu muncitori romani si cu materiale romanesti", a spus Ponta la RTV.

Premierul a adaugat ca, deocamdata, nu sunt efectuate astfel de achizitii.

Saptamana trecuta, Guvernul intentioneaza sa permita institutiilor si autoritatilor publice, prin ordonanta de urgenta, sa achizitioneze autoturisme si in afara Programului "Rabla", eliminand astfel interdictia de cumparare aplicata in ultimii patru ani, impunand in acelasi timp ca masinile cumparate sa nu aiba un motor mai mare de 1,6 litri si sa nu coste mai mult de 18.000 euro cu TVA.

Firmele care produc autoturisme in Romania sunt Dacia si Ford si ca pragul pentru achizitiile publice fara licitatie urmeaza sa fie dublat de la inceputul anului viitor, la 30.000 de euro, potrivit ANRMAP.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Liviu Voinea a declarat, printre altele, ca poate daca se interzice la nesfarsit achizitionarea de autoturisme "nici nu se mai fabrica masini".

Ordonanta de urgenta a fost aprobata in sedinta de miercuri a Guvernului.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca decizia Guvernului de a cumpara masini, cu o valoare de pana in 18.000 de euro, este "una din masurile neinspirate" pe final de an, apreciind ca, daca au ramas bani necheltuiti, ar fi putut fi folositi la plata facturolor restante la ministere.

Autoritatilor si institutiilor publice li s-a interzis in 2009 sa achizitioneze, sa cumpere sau sa preia in leasing autoturisme si mobilier, exceptate fiind doar structurile nou-infiintate si numai in primul an de functionare, achizitiile pentru realizarea proiectelor finantate din imprumuturi, fonduri externe nerambursabile, donatii si sponsorizari si autoturismele cumparate in cadrul Programului "Rabla".
Interdictia a fost prelungita succesiv in ultimii ani si era valabila pana la 31 decembrie 2012 inclusiv.

Ordonanta de urgenta adoptata miercuri de Guvern face insa referire doar la ordonanta din 2001 privind normativele de cheltuieli pentru institutiile publice, care stabileste numarul de masini la care are dreptul fiecare demnitar si consumul lunar de carburanti acceptat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri