Cele zece persoane arestate la Calarasi in dosarul gruparii Stan-Ruse, care a inselat mai multe banci, raman in detentie, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a respins, vineri, recursurile acestora.
Din cauza complexitatii dosarului privind gruparea Stan-Ruse, zece persoane sunt anchetate la Calarasi pentru fraude de 15 milioane de euro, iar alte 38 sunt cercetate la Bucuresti de procurorii DIICOT, pentru o inselaciune de sapte milioane de euro, scrie Mediafax.

In 2 noiembrie, magistratii Tribunalului Calarasi au emis mandate de arestare preventiva pentru 29 de zile pe numele lui Adrian Ruse, Dorel Cristescu, George Radu, Florian Rasuceanu, Niculina Tanase, Victor Fotache, Adrian Botev, Ionel Matei, Florian Lazar si Nicolae Moga, acestia fiind acuzati ca ar fi beneficiat de credite bancare cu acte false, ca persoane fizice sau juridice.

Decizia a fost contestata de cei zece la Curtea de Apel Bucuresti, care vineri le-a respins definitiv recursurile, astfel ca raman in continuare in arest preventiv.

In acelasi dosar, un complet de judecata de la Tribunalul Bucuresti a decis, in 3 noiembrie, arestarea preventiva a sase persoane din cele 24 retinute, pentru care procurorii au cerut emiterea unor mandate de arestare pentru 29 de zile.

Astfel, instanta a cerut emiterea unor mandate de arestare preventiva pentru unul dintre liderii gruparii, Daniel Ruse, pentru vicepresedinte BRD Alexandru Claudiu Cercel-Duca, Mihai Grigoriu, care fusese numit recent in functia de director adjunct in Ministerul Economiei, la Autoritatea de Management al Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, Andrei Mihai Atanasiu si Catalin Ionut Rosu, angajati si ei in Ministerul Economiei, Florian Dragos Diaconescu, fost general DIE, precum si pentru Denisa Daniela Amuza, Tiberiu Hurdugaci, Florea Nae, Georgiana Piturca, Georgeta Popa, Marius Parici, Mihai Alexandru Nae, Toma Mihai, Ionut Radu Petre, Gabriel Iordache, Sorina Costea, Marinela Moga, Fanel Gabriel Moga, Catalin Ionut Ghebaila, Marius Alexandru Trandafir, Roxana Nicoleta Popescu, Catalin Rasuceanu si Mihail Pavel.

Instanta a dispus arestarea preventiva a lui Daniel Ruse, Florian Dragos Diaconescu, Mihai Grigoroiu, Florea Nae, Georgeta Popa si Gabriel Leonardo Iordache. In cazul celorlalti 18 inculpati, instanta a dispus masura obligarii de a nu parasi localitatea de domiciliu.

Decizia Tribunalului Bucuresti a fost contestata de cei sase arestati si de procurorii DIICOT in cazul celorlalti 18 pentru care instanta a dispus cercetarea in libertate, recursurile urmand sa fie judecate in 19 noiembrie de Curtea de Apel Bucuresti.

In aceeasi zi, un alt complet de judecata al Tribunalului Bucuresti a decis arestarea preventiva a lui Mihai Stan, un alt lider al liderii gruparii, acuzat de obtinere sau tentativa de obtinere ilicita de credite bancare.

Mihai Stan a contestat decizia la Curtea de Apel Bucuresti, care in 8 noiembrie i-a respins definitiv recursul, astfel ca acesta este cercetat in arest preventiv.

In acest dosar este cercetat si Aurel Saramet, director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, suspendat din functie, in cazul lui procurorii dispunand cercetarea in libertate, el avand interdictie de a parasi Capitala.

Invinuitii din dosarul fraudelor bancare sunt acuzati ca ar fi obtinut, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii, potrivit Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT).

Activitatea infractionala a fost sprijinita, au aratat procurorii, de catre invinuitii Aurel Saramet, avand calitatea de director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepresedinte BRD, Mihai Grigoroiu, Catalin Ionut Rosu si Andrei Atanasiu, angajati in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, si Florian Dragos Diaconescu.

Mihai Grigoroiu fusese numit recent in functia de director adjunct in Ministerul Economiei, la Autoritatea de Management al Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, Catalin Ionut Rosu era auditor, iar Andrei Atanasiu era expert in Ministerul Economiei. Conform unui comunicat al Ministerului Economiei, a fost decisa incetarea activitatii celor trei in functiile ocupate.

Potrivit DIICOT, in perioada 2010-2012, membrii grupului infractional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substantiale prin fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine un numar de 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei, prin utilizarea unor documente falsificate.
Un alt lider al gruparii de fraudare a bancilor, Mihai Stan, ar fi incercat sa obtina ilicit fonduri europene, prin intermediul a trei societati, Ancuta SRL, Alram Servinvest si Eurotrading SRL, in baza unor documente si declaratii false, potrivit DIICOT.

Mihai Stan este acuzat ca in perioada 2010-2012 i-a determinat pe reprezentantii celor trei societati comerciale "sa prezinte si sa foloseasca documente si declaratii false fata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in scopul obtinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene (pntru partea de finantare de 90 la suta din fonduri europene)", precum si fonduri din bugetul de stat, pentru partea de finantare de zece la suta.

Totodata, Mihai Stan ar folosit in raport de bancile comerciale CEC Bank, BRD, OTP Bank, Piraeus Bank, Eximbank si Garanti Bank, inscrisuri sub semnatura privata (situatii financiare si bilanturi contabile) si inscrisuri oficiale falsificate (certificate de atestare fiscala si acte de identitate), "in scopul producerii de consecinte juridice cu ocazia negocierii, incheierii si executarii unor contracte de creditare cu unitati bancre din Romania", a mai aratat DIICOT.

Mihai Stan i-ar fi determinat pe Denisa Amuza, Georgiana Piturca, Marin Tudoroiu, Mihai Toma, Ion Sintu, Floarea Nae, Andrea Benga, Marian Mavrodin, Tiberiu Hurdugaci si Marian Sava sa foloseasca in raport cu bancile comerciale acte false.

Mihai Stan se prezenta la banci sub identitati false, depunand copii dupa acte de identitate cu fotografia lui, insa datele corespundeau altei persoane.

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Bucuresti si Biroul Teritorial Calarasi au facut, in 1 noiembrie, 50 de perchezitii la locuintele invinuitilor si la sediile unor firme din Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi si Giurgiu, membrii gruparii fiind acuzati de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si spalarea banilor.

Prejudiciul produs de gruparea infractionala a fost estimat la 22 milioane euro.

Ancheta DIICOT vizeaza 0,28% din numarul de sucursale bancare, eventualul prejudiciu echivaleaza cu 0,04% din creditul neguvernametal, iar faptele verificate par "un fenomen exterior sistemului bancar", a sustinut Asociatia Romana a Bancilor, punct de vedere exprimat anterior si de guvernatorul BNR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri