Reprezentantii UDMR vor elabora un proiect de lege care sa reglementeze situatia retrocedarii bunurilor nationalizate in timpul comunismului, acesta urmand sa prevada restituirea in natura a acestor bunuri in cazul in care este posibil, dar si termene concrete privind acordarea despagubirilor.
Liderul UDMR, Kelemen Hunor (foto), a anuntat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca reprezentantii Uniunii vor elabora un proiect de lege care sa rezolve problema retrocedarii bunurilor nationalizate in timpul regimului comunist, scrie Mediafax.

El a spus ca trebuie gasita o "solutie unitara, coerenta, transparenta si rapida" la aceasta problema.

Astfel, proiectul va prevedea termene concrete pentru aceste retrocedari si pentru acordarea de despagubiri, dorindu-se retrocedarea in natura a bunurilor, in cazul in care acest lucru este posibil, iar in caz contrar oamenii sa fie despagubiti in mod echitabil, la pretul pietei.

"Curtea Europeana nu spune ce fel de solutie trebuie adoptata, doar ca trebuie adoptata o solutie pana in aprilie 2013, fiindca Romania, cu peste 7.000 de dosare, a blocat activitatea Curtii. Daca Curtea numai cu Romania s-ar ocupa, ar trebui un deceniu sa ajunga la capatul firului. De aceea, noi am venit cu aceasta propunere. (...) Noi spunem ca retrocedarea trebuie continuata in natura acolo unde se poate, totul trebuie retrocedat in natura (...) Al doilea principiu este ca despagubirile trebuie sa fie echitabile si juste, la pretul pietei", a spus Kelemen Hunor.

Potrivit sursei citate, "se poate discuta in ce termen sa se faca despagubirea".

"Noi suntem constienti si responsabili ca bugetul national nu suporta o despagubire intr-un an, nici macar in doi sau trei ani, ci undeva in cinci-sapte ani trebuie sa fie intervalul in care poti sa faci aceste despagubiri, pentru ca vorbim de zeci de miliarde de euro la nivelul Romaniei", a spus Kelemen Hunor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri