Piata Arcului de Triumf a fost, sambata, de Ziua Nationala, locul unui spectacol de sunet si culoare din care nu au lipsit entuziasmul, uneori fluieraturile, protestele, dar si oficialitatile, care s-au etalat si in postura de familisti, aducandu-si sotiile si "juniorii" la eveniment.
Liderii USL, premierul Victor Ponta si Crin Antonescu au ajuns impreuna la parada, in fruntea unui grup de ministri care erau insotiti de copii si sotii. Premierul a venit tinandu-i de mana pe cei doi copii ai sai, exemplul sau fiind urmat si de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea. Cei mici au beneficiat astfel de locuri in primul rand de la tribuna oficiala.

Victor Ponta nu a ezitat sa o ia in brate pe fetita sa, pe parcursul defilarii, pentru a-i explica amanunte legate de parada. Si judecatorul Curtii Constitutionale Aspazia Cojocaru s-a numarat intre oficialitatile care au fost insotite de copii, ea fiind intre putinii cu care presedintele Traian Basescu a schimbat cateva cuvinte in timpul manifestarilor. O nota aparte intre copii demnitarilor a facut si o fetita unui ofiter, imbracata ca si tatal sau in uniforma de camuflaj, relateaza Mediafax..

Vedeta paradei de 1 Decembrie a fost Anne Marie Bontea ( 9 ani), care a deschis defilarea jandarmilor, in aplauzele oficialilor, dar si in uralele spectatorilor.

O prezenta obisnuita a manifestarilor de acest fel, europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor a tinut sa se faca remarcat. El a parasit locul sau in primul rand al oficialilor pentru a se duce la presedintele Traian Basescu, caruia i-ar fi transmis in gluma ca doreste un tranfer "pasnic de putere", dat fiind faptul ca situatia social-politica l-ar favoriza pentru a ocupa fotoliul de la Cotroceni. Ulterior, Vadim Tudor i s-a alaturat primarului sectorului 5, Marian Vanghelie, in timp ce acesta acorda o declaratie jurnalistilor. Europarlamentarul l-a intrerupt pe edil, pentru a-i transmite de fata cu presa ca Oana Mizil merita sa fie luata de nevasta. "Merita si se potrivesc (...)Du-o la biserica, ma baiete, dupa campanie. Tu sa faci ce zic eu. Nu-ti bate joc de fata ca si tu o iubesti si ea...", i-a transmis Vadim Tudor lui Vanghelie.

In defilarea lor, studentii de la Academia de Politie au fost insotiti de catre un caine maidanez, patrupedul aflandu-se, de altfel, alaturi de studenti si la repetitiile care au precedat parada.

Inainte de inceperea festivitatii un grup de cateva zeci de oameni, din imediata apropiere a Arcului de Triumf, a inceput sa protesteze si sa strige "Jos Basescu", "Rusine, rusine, rusine sa va fie!", in timp ce altii incercau sa acopere scandarile, cantand "La multi ani! Cine sa traiasca, Romania sa traiasca!" si "Romania, Romania, ole, ole, ole!", in timp ce, din difuzoare, muzica militara a fost inlocuita cu o muzica, linistita, de ambianta.

Acelasi grup a continuat sa protesteze, strigand "Jos Basescu!", "Basescu la puscarie!" si "Mars afara, javra ordinara!" si in timpul intonarii imnului national, in cel al momentului de reculegere tinut in memoria eroilor cazuti in cele doua razboaie mondiale si a celor cazuti la datorie in teatrele de operatii din Balcanii de Vest, Irak si Afganistan.

De asemenea, acestia au huiduit si au strigat "Jos Basescu!", "Jos Basescu, jos, esti un ticalos!" in momentul sosirii acestuia la tribuna oficiala. "Bai, e Ziua Romaniei! Fiti oameni decenti! Oamenii astia se chinuie si astia isi bat joc!", a strigat, revoltat, unul dintre spectatori.

Venirea sefului statului a determinat in multime si o reactie brusca de protest a unui barbat in varsta, care pana atunci urmarise linistit manifestarea. "Rusine, domnule guvernator", a strigat acesta cu putere, atragand privirile participantilor, dar si atentia jandarmilor si a angajatilor SPP care asigurau paza. "La domnul presedinte, la cine puteam sa ma refer, pentru ca murdareste steagul, asa consider si nu este presedinte pentru ca a trecut peste sapte milioane de oameni, este guvernator", a explicat el, intrebat cui i s-a adresat.

"Sunt niste agitatori. Oamenii care au venit aici strica toata parada de Ziua Nationala. Ne ameninta, ne dau la picioare, ne imping si nu mai scapam de trei ore de ei. Ne-au amenintat ca ne rup coastele dupa...", s-a plans o femeie din multime, care avea in piept o cocarda tricolora. "Este post si trebuie sa fim concilianti. N-am luat niciun leu de la nimeni, am venit pentru Ziua Nationala, pur si simplu. Sunt vanata pe mana de cat ma imping", a spus alta femeie, nemultumita de manifestarile grupului anti-Basescu. Protestatarii au dat replica ironic: "De la anu' o sa cursa cu lapte si miere. O sa fie carnati pe pereti".

Departe de replicile acide care se schimbau langa ei, copiii s-au aratat cei mai incantati de parada, fluturand steaguri tricolore si batand pasul de defilare in ritmul muzicii de fanfara, incercand cu greu sa zareasca parada, acoperita de umerii largi ai jandarmilor si ai angajatilor SPP. Unii dintre tinerii prezenti si-au lipit inimioare tricolore pe obraji sau si-au legat banderole tricolore la incheietura mainilor.

Cei mai multi dintre pusti s-au strecurat printre barele gardurilor de protectie, profitand de agerimea copilariei, dar si de ingaduinta jandarmilor. Nu au scapat insa de strictetea controlului facut la intrarea in piata, unul dintre copii ramanand fara pistolul-mitraliera de jucarie, acesta fiindu-i confiscat.

Inainte de inceperea ceremoniei, mai multi dintre copiii prezenti langa Arcul de Triumf au primit de la un reprezentant al Regimentul 30 Garda "Mihai Viteazul" revista "Observatorul Militar", cocarde tricolore si cate un steag, pe care cei mici le-au fluturat pina la finalul defilarii. "Iti dai seama ce roman curat esti?", l-a intrebat aceasta, prinzandu-i cocarda, pe un prichindel de cativa ani, Andrei Lupu, care a spus ca este mandru de parintii lui, care sunt militari.

In timp ce militarii defilau, mai multi copii invatau, la randul lor, sa bata pasul corect, sacadat, la indrumarea unui jandarm venit sa asigure ordinea la eveniment. "Piciorul se tine intins. Asa. Drept, stand. Toti o data", si-a organizat jandarmul micul pluton de copii. Acesta le-a tinut si o scurta lectie de istorie, cand unul dintre micuti l-a intrebat "cand s-a facut Romania?".

Cele mai aplaudate momente ale defilarii au fost cele cand in piata a aparut fanfara militara, spectatorii urmarind cu interes, de asemenea, survolul aeronavelor si elicopterelor militare, dar si momentele cand pe sub Arcul de Triumf au trecut caii Jandarmeriei sau un caine-lup, pe nume Max, impodobit cu o basmaluta tricolora in jurul gatului. Max s-a aflat pe o masina blindata a armatei, cainele fiind "specializat" in descoperirea de incarcaturi explozive.

La finalul paradei, fostul presedinte Ion Iliescu s-a indreptat spre multimea adunata in spatele gardurilor de protectie si a dat mana cu cei prezenti. "Sanatate multa va doresc!", "La multi dumneavostra si sotiei!", "La vot il dam jos. Atunci ne dovedim suprematia, la vot. Acolo ne demonstra puterea", "Sa traiti! Ati fost un exemplu de urmat!", „Salvati-ne, domnu presedinte! Salvati-ne!", i-au spus unii dintre acestia fostului presedinte al Romaniei. Dupa ce a semnat pe steagul Romaniei, la cererea unei femei, fostul presedinte a parasit piata trecand prin multime.

La incheierea festivitatilor, cateva sute de oameni din cei aproape 20.000 de participanti au ramas la Arcul de Triumf pentru a urca gratuit pe platforma-edificiu, in timp ce masinile si lucratorii de la salubritate se ocupau de curatirea zonei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri