Sapte persoane au fost arestate preventiv in dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, potrivit deciziei luate vineri seara de un complet al Curtii de Apel Bucuresti (CAB), prin care a fost admisa propunerea in acest sens formulata de procurorii DIICOT, scrie Mediafax.
Au primit, astfel, mandate de arestare preventiva Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireada (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu si Livia Bobu.

Un alt complet al CAB judeca, in continuare, propunerile procurorilor Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) de arestare preventiva a altor 13 persoane din acelasi dosar, respectiv Adrian Martis (director executiv la BRD Unirea), Andrei Nanu (director comercial BRD Dorobanti), Elena Blaga, Orlando Ionut Ghiorghe (evaluator), Andrei Suditu, Niculae Sandu, Ioan Crestin, Dumitru Benga, Vranceanu Jenica Barbu, Marius Locic, Liliana Liuba Alexandrescu (notar), Claudia Maria Peter si Camilia Damiela Pop (notar).

In cazul lui Vasile Crestin, Constantin Irinel Militaru si Mihaita Catalin Rusitoru, pentru care procurorii au cerut sa fie emise mandate de arestare in lipsa, instanta a amanat luarea unei decizii pentru o data pana la care sa fie indeplinite procedurile de citare a invinuitilor.
In dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro, procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au retinut 20 de persoane, respectiv pe Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireada (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu, Livia Bobu, Adrian Martis (director executiv la BRD Unirea), Andrei Nanu (director comercial BRD Dorobanti), Elena Blaga, Orlando Ionut Ghiorghe (evaluator), Andrei Suditu, Niculae Sandu, Ioan Crestin, Dumitru Benga, Vranceanu Jenica Barbu, Marius Locic, Liliana Liuba Alexandrescu (notar), Claudia Maria Peter si Camilia Damiela Pop (notar).

Pentru toti cei 20 au fost formulate la Curtea de Apel Bucuresti propuneri de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Pentru solutionarea operativa a cauzelor, persoanele pentru care se cere arestarea au fost impartite in doua loturi, solicitarile de arestare preventiva a lor fiind judecate in paralel, vineri seara, de doi judecatori ai CAB, respectiv Elena Adrian Bajan si Luciana Mera.

Anchetatorii au emis si 21 de ordonante de obligare de a nu parasi tara timp de 30 de zile, au declarat vineri, pentru Mediafax, surse judiciare.

Marius Locic si alte 12 persoane din dosarul fraudelor bancare, printre care doi directori de la BRD, au parasit Curtea de Apel Bucuresti, vineri noapte, dupa ce instanta a decis sa reia sambata judecarea propunerilor de arestare preventiva a lor, iar acestora le-au expirat ordonantele de retinere.

Judecatoarea Luciana Mera i-a audiat, vineri seara, pe toti cei 13, iar ulterior a hotarat sa reia sambata dimineata, la ora 10.00, dezbaterile privind propunerile de arestare.

Mera a aratat ca doreste ca atat ca ea, cat si acuzarea si apararea sa fie in deplinatatea facultatilor si lipsiti de oboseala.
In acest context, ordonantele de retinere emise de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) pentru cei 13 au expirat, astfel ca acestia au fost eliberati si au parasit Curtea de Apel Bucuresti.

Cei 13 sunt Adrian Martis (director executiv la BRD Unirea), Andrei Nanu (director comercial BRD Dorobanti), Elena Blaga, Orlando Ionut Ghiorghe (evaluator), Andrei Suditu, Niculae Sandu, Ioan Crestin, Dumitru Benga, Vranceanu Jenica Barbu, Marius Locic, Liliana Liuba Alexandrescu (notar), Claudia Maria Peter si Camilia Damiela Pop (notar).

Totodata, in cazul lui Vasile Crestin, Constantin Irinel Militaru si Mihaita Catalin Rusitoru, pentru care procurorii au cerut sa fie emise mandate de arestare in lipsa, instanta a amanat luarea unei decizii pentru 17 decembrie, data pana la care sa fie indeplinite procedurile de citare a invinuitilor.

Procurorii DIICOT au aratat, intr-un proces verbal de aducere la cunostinta a acuzatiilor obtinut de MEDIAFAX, ca Adrian Martis, director executiv la BRD Unirea, Andrei Nanu, director comercial BRD Dorobanti, si Vasile Crestin erau liderii gruparii ce se ocupa cu fraude bancare, urmarind obtinerea a mari sume de bani prin inducerea si mentinerea in eroare a bancii.

Anchetatorii au facut, joi, 48 de perchezitii in Bucuresti si trei judete, fiind vizata o grupare coordonata de persoane influente din mediul de afaceri din Capitala care ar fi luat ilegal credite de la doua banci pentru 35 de firme cu sprijinul a sapte directori ai bancilor, prejudiciul fiind de 85 milioane de euro.

"Sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucuresti, invinuitii au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv prin obtinerea in mod ilegal de credite de la doua unitati bancare, pentru un numar de 35 de societati comerciale controlate de catre membrii grupului infractional organizat", s-a aratat intr-un comunicat de presa al DIICOT.

Procurorii sustin ca membrii grupului infractional ar fi fost sprijiniti de sapte directori generali sau directori comerciali ai unitatilor bancare, acuzati ca ar fi coordonat procedurile de selectie a firmelor, ar fi dat avize pentru risc si ar fi aprobat creditele desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale. Totodata, gruparea ar fi fost sprijinita si de sase functionari de la unitatile bancare, in cursul gestionarii dosarelor de creditare.

Membrii gruparii ar fi beneficiat si de sprijinul unor evaluatori autorizati, prin intocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile estimate la valori mai mari decat cele reale, in vederea ipotecarii acestora cu ocazia incheierii contractelor de creditare, potrivit procurorilor DIICOT.

In acelasi dosar sunt cercetati si patru notari publici care ar fi incheiat si autentificat contractele de garantie ipotecara.
"Contractele de garantie ipotecara cu privire la aceste bunuri imobile erau incheiate si autentificate de catre patru invinuite, avand calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piata si la valoarea inscrisa anterior in contracte de vanzare - cumparare incheiate cu privire la aceleasi bunuri, actele fiind utilizate de catre membrii gruparii in vederea obtinerii in mod ilegal a creditelor bancare", au precizat procurorii DIICOT.

Lucian Cojocaru, fost director BRD si in prezent vicepresedinte Volksbank, sefi ai sucursalelor BRD Unirii si Dorobanti si responsabili ATE Bank sunt cercetati de DIICOT in cazul fraudelor bancare, capii afacerii fiind Marius Locic si fratii Crestin, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Potrivit surselor citate, in aceasta afacere sunt implicati patru notari, unul dintre acestia fiind sotia lui Damian Draghici, Paula Rosenberg. Damian Draghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL.

Notarii publici au in competenta autentificarea contractelor de vanzare si a contractelor de ipoteca asupra bunurilor imobile, la cererea vanzatorilor, cumparatorilor, sau constituitorilor ipotecari (debitori sau garanti), precum si a institutiilor bancare si financiare nebancare. Obligatia notarului public este de a verifica situatia juridica a bunului imobil, modalitatea de dobandire a acestuia, si actele care stau la baza dobandirii proprietatii, sarcinile existente asupra imobilului, precum si situatia fiscala a proprietatii, preciza, joi, Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR).

"Notarii publici nu au nici competente si nici calificarea necesara pentru evaluarea bunurilor aduse in garantie, aceasta evaluare fiind facuta exclusiv la cererea bancilor, de catre evaluatori agreati de acestea, atestati de ANEVAR (Uniunea Nationala a Evaluatorilor Autorizati din Romania-n.r.) tocmai in acest scop. Contractele de credit incheiate de banca nu fac obiectul cererilor de autentificare adresate notarilor publici", sustinea UNNPR.

BRD a anuntat, joi, ca activitatea bancii nu este afectata de perchezitiile DIICOT la doua dintre unitatile sale, in cadrul unor investigatii cu privire la obtinerea ilegala de credite de la mai multe banci, precizand totodata ca BRD coopereaza cu autoritatile de mai multe luni asupra anchetelor in curs.

Vineri, BRD a precizat si ca a descoperit, cu cateva luni in urma, cateva scheme de finantare ilegala si a sesizat organele penale, dupa care a intarit sistemele de control si a desfacut contractele de munca ale salariatilor care nu au respectat normele si procedurile interne.
Volksbank a anuntat, tot joi ca, in dosarul DIICOT privind fraude bancare in valoare de 85 milioane de euro, a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, pentru credite obtinute in baza unor documente falsificate si ca expunerea bancii este de doar 8 milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri