Universitati din toata lumea vor participa la o noua clasificare internationala, initiata de CE, noua lista, U-Multirank, urmand sa faca clasificarea in functie de reputatia pentru cercetare, calitatea predarii, orientarea internationala, succesul transferului de cunostinte si angajamente regionale.
Noua lista va clasifica universitatile in functie de o gama mai larga de factori de performanta, vizand furnizarea unui ghid mai realist si usor de utilizat pentru ceea ce ofera acestea, scrie Mediafax.

Noua clasificare "multidimensionala" va califica universitatile in cinci domenii distincte: reputatia pentru cercetare, calitatea predarii si invatarii, orientarea internationala, succesul transferului de cunostinte (de exemplu, parteneriate cu intreprinderile si intreprinderile nou-infiintate) si angajamente regionale.

Universitatile vor putea sa se inscrie pentru noua clasificare in prima jumatate a anului 2013, iar primele rezultate sunt asteptate la inceputul ui 2014.

"Aceasta va fi o clasificare moderna si sofisticata, ilustrand intreaga diversitate a invatamantului superior. Clasificarile internationale existente au inca tendinta sa acorde prea multa importanta reputatiei pentru cercetare. Clasificarea noastra multidimensionala va oferi un ghid mai precis si mai comparabil pentru calitatea universitatilor. U-Multirank ii va ajuta pe tineri sa faca alegeri corecte in ceea ce priveste studiile si va motiva institutiile sa isi imbunatateasca performantele intr-o gama larga de activitati. El va fi, de asemenea, un instrument util pentru factorii de decizie, oferindu-le posibilitatea sa fie mai bine plasati pentru a dezvolta strategii eficiente pentru invatamantul superior, pentru viitor", a declarat comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, Androulla Vassiliou.

Pentru a asigura impartialitatea, calitatea si verificarea, Comisia a selectionat un consortiu independent care sa efectueze clasificarea. Centrul pentru invatamant superior (CHE) din Germania si Centrul pentru studii politice de invatamant superior (CHEPS) din Tarile de Jos vor conduce initiativa.

U-Multirank este rezultatul unei initiative care isi are originea intr-o conferinta organizata sub presedintia franceza din 2008 a Uniunii Europene, care a solicitat o noua clasificare a universitatilor, bazata pe o metodologie ce reflecta o varietate de dimensiuni de excelenta in context international.

Ulterior, Comisia Europeana a comandat un studiu de fezabilitate care a fost efectuat de catre un consortiu de organizatii din cadrul invatamantului superior si al cercetarii, cunoscut sub numele de CHERPA si finalizat in 2011. Studiul, bazat pe colaborarea cu 150 de institutii de invatamant superior din Europa si din intreaga lume, a confirmat faptul ca atat conceptul unei clasificari multidimensionale, cat si punerea sa in practica sunt realiste.

U-Multirank va fi elaborata in 2013-2014 si va primi o finantare de doua milioane de euro din partea UE in cadrul Programului de invatare pe tot parcursul vietii, cu posibilitatea de a prelungi cu doi ani finantarea initiala in 2015-2016. Obiectivul este ca o organizatie independenta sa realizeze, ulterior, clasificarea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri