Examenele din 2013 raman asa cum au fost anuntate, o decizie privind clasa pregatitoare va fi luata dupa evaluarea din ianuarie, iar legat de clasa a IX-a, dupa consultari, a declarat ministrul Educatiei, Remus Pricopie, "care nu vrea schimbari de dragul schimbarii".
Remus Pricopie a fost numit ministru al Educatiei vineri, 21 decembrie, el preluand mandatul de la Ecaterina Andronescu.

"As vrea sa spun clar de la inceput: nu sunt adeptul schimbarii de dragul schimbarii, nu sunt adeptul schimbarii peste noapte. Pe de alta parte, nu pot spune ca in Educatie nu trebuie schimbat nimic, pentru ca sistemul de educatie trebuie sa de updateze nevoilor societatii care sunt intr-o continua schimbare. Este nevoie, de exemplu de schimbarea manualelor, unele fiind vechi de peste 14 ani. Dar nu schimbam manualele maine, pentru ca nu poti sa faci asa ceva. Ai nevoie de un an, un an si jumatate de analize, de clarificari metodologice si conceperea manualelor. Iar pentru schimbarea cartilor pentru un cliclu de patru ani avem nevoie de patru ani. Schimbarea manualelor se va face gradual. Un copil care a inceput cu un concept in clasa a V-a trebuie sa continue in acelasi spirit pana la finalizarea gimnaziului", a mai spus ministrul Educatiei, Remus Pricopie.

Vor fi schimbari, dar gradule si in masura in care sistemul solicita aceste schimbari, iar ele vor fi adoptate numai dupa dialog, a adaugat Pricopie.

Potrivit ministrului, atunci cand se doreste o anumita directie in educatie, trebuie sa existe argumente pentru schimbare.

"Trebuie sa avem date si argumente, analiza comparativa atunci cand mergi intr-o directie, pentru ca nu numai noi avem problema manualelor, a ceea ce se intampla in clasa sau a programei incarcate. Inainte de a decide trebuie sa vedem si ce fac altii si aici este foarte important dialogul cu organismele internationale abilitate, rolul pe care noi il acordam Institutului de Stiinte al Educatiei. Vreau sa fie mult mai vizibil in toate aceste discutii publice. Este rolul lui, este rolul Ministerului Educatiei sa-i dea forta si sustinere financiara si sa contibuie la definirea solutiei. Ministrul nu are solutiile in buzunar, el gestioneaza procesul prin care se identifica cele mai bune solutii", a continuat Pricopie, potrivit Mediafax.

Legat de examenle finale, ministrul a spus ca in anul scolar 2012-2013 nu se schimba nimic, testele ramanand asa cum au fost anuntate.

"Nu vorbim de schimbari la admitere in acest an. Bacalaureatul ramane la fel, conform legislatiei in vigoare, este exact ca anul trecut. Avem in Parlament o lege de modificare a bacalaureatului, vom vedea ce decizie va fi luata. Nu imi propun sa introduc ordonante de modificare a legii ca sa modific examneul in acest an scolar. Este foarte important sa vedem ce decizie va lua Parlamentul legat de legea privind examenul de bacalaureat", a precizat ministrul.

El a spus ca sistemul de educatie are nevoie de o planificare strategica.

"In primul rand trebuie sa respectam principiul dialogului social si masurile care vor fi adoptate sa fie rezultatul dialogului cu actorii din sistem, scoli, licee, profesori cei care administreaza sistemul, cercetatorii, sa facem cercetari sa vedem care sunt problemele. Schimbarile peste noapte nu aduc nimic bun", a mai spus Pricopie.

Legat de clasa I si clasa pregatitoare, ministrul a precizat ca discutia nu poate fi "deconectata" de la ceea ce va oferi evaluarea parerilor si a rezultatelor, care vor fi cunoscute in ianuarie.

"Vrem sa corectam neajunsurile din anul anterior. Batalia pentru scolile bune a existat din totdeauna. Este bine ca este asa. Ceea ce trebuie sa facem noi si inspectoratele este sa gasim solutiile cele mai simple corecte si transparente pentru a justifica o decizie, o masura sau alta", a mai spus ministrul Educatiei.

Intrebat daca va schimba inspectorii generali scolari sau directorii care nu sunt din USL, ministrul a raspuns negativ.

"Nu am intentia sa schimb pe cineva, doar daca persoana respectiva nu-si respecta atributiile. Cred ca trebuie sa dam stabilitate, atat inspectorilor si directorilor. Sigur, vor fi concursuri pentru ca ele se organizeaza din patru in patru ani. Nu putem face peste noapte mii de concursuri de inspectori si de directori si acesta va fi facute gradual. Dar trebuie sa declansam concursurile in cadrul anului 2013. Imi doresc pentru noul an si pentru tot mandatul sa avem liniste si stabilitate, si un buget corespunzator ca sa ne vedem de ceea ce avem la clasa. Performanta si calitatea nu trebuie masurate doar la nivelul tarii , ci la nivel international", a conchis ministrul Educatiei.

Sursa foto:
SNSPA


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri