Gruia Badescu este unul dintre romanii care au inteles sansele pe care ti le ofera experienta educationala din afara granitelor si a ales calea strainatatii. Iata cum vede el sistemul educational din Romania din momentul actual, dupa ce a luat contact cu patru culturi diferite.
Gruia Badescu studiaza din 2003 in strainatate, in universitati din SUA, Franta, Germania si Marea Britanie.

“In ghimnaziu si in liceu, aici, in Romania, am avut profesori dedicati, extraordinari, dar in prezent oamenii aceia minunati din sistemul preuniversitar nu mai sunt peste tot, iar cei care vin acum nu sunt suficient de motivati. Principalele diferente pe care le vad eu in ceea ce priveste sistemul educational tin in primul rand de increderea pe care o au studentii in sistemul educational. De exemplu, studentul american stie ca sistemul educational din tara sa poate sa ii ofere ceva”, a declarat Gruia Badescu pentru wall-street.ro.

Mai mult, el spune ca desi in unele unitati de invatamant din Romania inca sunt profesori buni, sistemul romanesc este “subred”.

“In Romania, chiar daca sunt si profesori buni, sistemul pare sa fie unul subred, care nu sprijina studentul. Nu spun ca nu sunt institutii bune si in Romania, insa problema este sistemul in sine”, spune Gruia.

In acest context, el spune ca recomanda studiile in strainatate, care au calitatea de a oferi tinerilor o viziune globala a posibilitatilor pe care le din punct de vedere profesional.

“Recomand studiile in strainatate oricum, mai ales pentru ca este vorba despre o experienta de viata. Pe langa ceea ce inveti acolo, iti dai seama seama de foarte lucruri comparativ cu Romania, realizezi cine esti tu cu adevarat, care este relatia ta cu lumea si consider ca ajungi sa ai o viziune globala despre ceea ce poti face in viitor”, a afirmat Badescu.

Gruia Badescu spune ca s-a intors in Romania tocmai datorita experientei educationale internationale pe care a avut-o in ultimii ani.

“Eu m-am intors in Romania tocmai pentru ca am plecat la studii in afara. In America am invatat ce inseamna implicarea civica, ceea ce Romania nu mi-a aratat niciodata. Acolo am inteles ca daca ma deranjeaza ceva, cum este distrugerea peisajelor in Romania, trebuie sa ma intorc si sa fac ceva. Este importanta aceasta experienta in afara pentru ca poate sa iti arate multe lucruri despre tine insuti si poate sa fie motorul care sa te determine sa faci lucruri mai bune pentru tara ta, decat daca ai ramane in sistem”, a adaugat Gruia Badescu.

Legat de implicarea sa in a schimba lucrurile care nu ii plac in Romania, Gruia Badescu se declara interesat de problematica orasului romanesc, afectat de sistematizarile comuniste si haosul urbanistic din ultimii ani.

“Am revenit in Romania in 2009, manat de dorinta de a participa la o schimbare reala. Am lucrat la Planul Integrat de Dezvoltare Urbana al centrului Bucurestiului, am creat un ONG pe dezvoltare locala, si m-am alaturat mediului ONG la campanii impotriva distrugerilor si dezvoltarii haotice si absurde din orasele si satele tarii. Cred in rolul nostru, al noilor generatii, in a regandi Romania si cred cu tarie in legatura dintre lumea academica si transformarile sociale”, spune el intr-o descriere proprie.

L-am intrebat pe Gruia Badescu daca vrea sa se intoarca definitiv in Romania, insa a spus ca nu poate da un raspuns.

“Nu pot sa dau un raspuns definitiv, dar pot sa spun ca voi fi mereu cu un picior in Romania, pentru ca simt ca este nevoie”, a spus el.

Pe de alta parte, Badescu a adaugat ca in Romania este destul de greu sa iti echivalezi diplomele din straintate, in special pe cele din Statele Unite ale Americii.

Datorita experientei internationale vaste pe care o are, l-am rugat pe Gruia Badescu sa ne spuna ce i-ar sfatui pe tinerii romani, aflati la inceputul carierei.

“Chiar daca se gandesc la ei si la cum sa isi construiasca o cariera, ii sfatuiesc sa fie intotdeauna cu ochii deschisi la ceea ce se intampla in jur si sa inteleaga ca «socialul» si «publicul» nu sunt cuvinte urate, ci sunt cuvinte la care trebuie sa ne gandim si ulterior sa actionam. E la fel de important in cariera sa faci tot ce poti pentru a schimba lucrurile care nu iti plac”, a precizat el.

Gruia Badescu a fost desemnat Studentul Anului din Europa, la nivel post-universitar, in cadrul Galei Ligii Studentilor Romani din Strainatate.

Cine este Gruia Badescu

Gruia Badescu a studiat geografie si studii europene la Middlebury College, Vermont, Statele Unite ale Americii, unde a absolvit cu cea mai inalta distinctie – Summa Cum Laude.
El a urmat cursurile Institutului de Stiinte Politice din Paris, Franta, si a studiat istorie la Universitatea Johannes Guttenberg din Mainz din Germania.
Gruia Badescu este absolvent si al London School of Economics and Political Science (LSE).
In prezent, asa cum el insusi spune, lucreaza la un doctorat pe tema reconstructiei in cadrul grupului de cercetare Conflict in Cities de la Universitatea Cambridge, etapa profesionala pe care o va incheia in 2015.

El vorbeste engleza, franceza, germana, spaniola, sarba, croata, bosniaca si araba.

Premiile acordate de LSRS

La Gala Studentilor Romani din Strainatate au fost oferite 9 premii studentilor romani cu rezultate exceptionale.

1. Studentul Anului din Europa, nivel universitar - Alexandra Olteanu (masterand - Scoala Politehnica Federala de la Lausanne si Universitatea Nationala din Singapore).
2. Studentul Anului din Europa, nivel post-universitar - Gruia Badescu (Universitatea Cambridge, Marea Britanie).
3. Studentul Anului din America de Nord, nivel universitar - Horia Stefan Mania (Universitatea Princeton, SUA).
4. Studentul Anului din America de Nord, nivel post-universitar - Paul Bogdan (Universitatea Carnegie Mellon, SUA).
5. Studentul Anului de pe Alte Continente - Calin Ciprian Andrei, (Universitatii de Arte Bucuresti).
6. Studentul Roman Erasmus al Anului - Andrei Panaiotu (Facultatea de Geologie si Geofizica, Universitatea Bucuresti).
7. Studentul Anului in Romania - Alexandru Calin (Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti).
8. Premiul Special in Arte „Sergiu Nicolaescu” - Mariei Nitulescu (Accademia di Belle Arti di Brera, Milano).
9. Marele Premiu: Studentul Anului din Lume - Sergiu Pasca (Universitatea Stanford, SUA), cercetator post-doctoral al Departamentului de Neurobiologie din cadrul acestei universitati.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri