Comisia Europeana afirma ca, desi unele progrese s-au facut, Romania ar trebui sa faca mai mult pentru functionarea statului de drept, purtatorul de cuvant Mark Gray precizand ca s-au facut cativa pasi, dar nu toti cei recomandati de CE.
Gray a spus ca in cazul recomandarilor facute Guvernului de la Bucuresti de catre Comisia Europeana acestea au fost partial indeplinite, partial nu.

"S-au inregistrat progrese, dar din raport se intelege foarte bine ca mai sunt lucruri de facut", a spus purtatorul de cuvant al Comisiei, potrivit Mediafax.

Oficialul UE a spus ca Guvernul roman a inceplinit multe dintre recomandarile CE privind statul de drept, dar nu pe toate. Potrivit acestuia, exista restante privind protectia sistemul judiciar fata de atacuri, demiterea ministrilor cu probleme de integritate si demisia membrilor Parlamentului cu decizii finale de incompatibilitate.

Comisia sustine ca desi respectarea Constitutiei si a hotararilor pronuntate de Curtea Constitutionala a fost restabilita, nerespectarea independentei sistemului judiciar si instabilitatea cu care se confrunta institutiile judiciare raman o sursa de ingrijorare.
In raportul Comisiei se subliniaza, de asemenea, importan?a numirii unui nou Procuror General si a unei noi conduceri a Directiei Nationale Anticoruptie care sa se bucure de increderea opiniei publice si care sa faca dovada independentei, integritatii si profesionalismului necesare pentru obtinerea unor rezultate concrete in combaterea coruptiei.

Antonescu: La prima vedere e scris mic, trebuie sa-mi pun ochelarii sa-l citesc

Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat ca va face aprecieri asupra raportului Comisiei Europene in privinta MCV dupa ce il va lectura complet in original, mentionand ca la prima vedere "e scris mic".

Antonescu a fost intrebat de jurnalisti ce parere are in privinta raportului Comisiei Europene asupra Mecanismului de Cooperare si Verificare.

"Daca vorbim de MCV, dati-mi voie sa studiez raportul, originalul complet, si dupa aceea vorbim pe larg in cunostinta de cauza", a replicat Antonescu, mentionand ca in ceea ce priveste subiectul imunitatii parlamentare isi mentine punctul de vedere exprimat inainte de publicarea raportului CE.

Ponta: Raportul CE contine unele erori materiale

Premierul Ponta considera ca raportul CE contine anumite erori materiale, precum faptul ca nu s-ar fi intamplat nimic in cazul ministrilor verificati de ANI sau ca ar fi ministri cercetati pentru coruptie, iar acestea puteau fi indreptate daca "Mecanismul era si de Cooperare, nu doar de Verificare".

"Nu a fost discutat si cu noi, pentru ca sunt cateva erori, acolo, materiale. In primul rand, inteleg ca nu s-a intamplat nimic cu cei patru ministri care aveau sesizare de la ANI. S-a intamplat, nu mai sunt in Guvern si imi pare rau ca nu mai sunt: si Silaghi, si Hellvig, si Pop, si Andronescu. Tocmai ca i-am sacrificat pentru ca aveau o sesizare de la ANI, de care nu ati mai auzit si de care probabil nici nu o sa mai auziti nimic in viitor, dar i-am sacrificat tocmai din acest motiv, iar acum se trece ca nu s-a intamplat nimic. S-a intamplat, ca nu mai e niciunul dintre cei patru si regret ca nu mai e niciunul, dar a fost un semnal politic pe care am vrut sa-l dau. Am mai citit ca sunt trei ministri cercetati pentru coruptie. Nu am reusit sa-i identific. Inteleg, sigur, Fenechiu e trimis in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu, dar pe ceilalti doi nu i-am gasit oricat i-am cautat. Care sunteti va rog sa spuneti, recunoasteti singuri. Probabil ca e o eroare si lucrurile astea se puteau indrepta daca Mecanismul era si de Cooperare, nu doar de Verificare", s-a adresat Ponta ministrilor, in sedinta de guvern.

Basescu vrea mai intai sa studieze raportul

Presedintele Traian Basescu a spus in conferinta de presa de la aeroportul Otopeni la sosirea din deplasarea in America Latina, ca nu vrea sa comenteze raportul MCV inainte de a studia "atent" documentul si declaratiile oficiale pe aceasta tema.

"Nu as vrea sa fac niciun fel de afirmatii pana nu studiez atent si raportul pe Justitie si declaratiile", a spus Basescu, intrebat de jurnalisti cu privire la concluziile din raportul prezentat miercuri de Comisia Europeana.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri