Primarul Clujului, Emil Boc, a acuzat, joi, Guvernul Ponta ca le-a impus si "le-a bagat pe gat" autoritatilor locale clujene majorarea taxelor locale pe acest an cu 16 la suta, sustinand ca in cazul in care nu ar fi marit impozitele ar fi raspuns penal.
Emil Boc a declarat, dupa sedinta Consiliului Local Cluj-Napoca, in care s-a aprobat majorarea taxelor si impozitelor locale, ca deliberativul local a votat anterior de doua ori mentinerea taxelor locale la nivelul anului trecut, transmite corespondentul Mediafax.

"Noi, in Consiliul Local Cluj-Napoca, am votat de doua ori mentinerea taxelor si impozitelor locale pe acest an la nivelul anului 2012, iar Guvernul Ponta a emis trei acte normative pe aceasta tema, obligand prin ultima ordonanta primariile cu datorii sa majoreze taxele si impozitele locale. Ce a impus Guvernul Ponta sa majoram am majorat, nu am avut ce face, pentru ca altfel raspundeam in fata legii penale. Guvernul Ponta ne-a impus si ne-a bagat pe gat majorarea taxelor si impozitelor locale cu 16 la suta pe cladiri si terenuri. Este o ipocrizie din partea consilierilor locali ai USL care s-au abtinut de la vot, fiind prinsi cu mata in sac", a spus Boc.

El a afirmat ca, incepand de martea viitoarea, locuitorii municipiului Cluj-Napoca pot sa plateasca taxele si impozitele locale majorate cu 16 la suta, iar cei care au platit deja sumele initiale si vor achita diferenta pana la 30 septembrie vor beneficia de o reducere de 10 la suta.

Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, joi, majorarea cu 16 la suta a taxelor si impozitelor pe cladiri si terenuri, pentru persoane fizice si juridice, dar se va adresa Avocatului Poporului, pentru a sesiza CC in privinta ordonantei Guvernului privind majorarea taxelor unde sunt datorii.

Primarul Emil Boc spunea, in sedinta Consiliului Local, ca Primaria a inregistrat anul trecut un excedent bugetar, dar este nevoita sa majoreze taxele locale din cauza datoriilor inregistrate de asociatiile de proprietari la firmele care executa lucrari de reabilitare a blocurilor.

In cadrul dezbaterilor pe acest subiect, care au durat circa o ora, consilierul local Ovidiu Turdean (PDL) spunea ca la mijloc este vorba despre o "inginerie financiara guvernamentala”.

De asemenea, consilierul local Adrian Popa (PDL) propunea elaborarea de catre Consiliul Local Cluj-Napoca a unei petitii la Avocatul Poporului pentru a sesiza CC cu privire la neconstitutionalitatea Ordonantei nr. 8 din 23 ianuarie 2013, si a faptului ca aceasta se aplica retroactiv.

Consilierul local Claudia Anastase (PSD) sustinea ca Guvernul Ponta nu a gresit si ca Ordonanta nr. 8 nu are aplicabilitate retroactiva.

La finalul dezbaterilor, Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, cu 14 voturi, apartinand consilierilor PDL si UDMR, majorarea taxelor si impozitelor locale pe anul 2013 cu 16 la suta pentru cladiri si terenuri.

De asemenea, Consiliul Local Cluj-Napoca a votat, tot cu 14 voturi, din partea consilierilor PDL si UDMR, elaborarea unei petitii adresate Avocatului Poporului, pentru a sesiza CC cu privire la neconstitutionalitatea Ordonantei nr. 8 din 23 ianuarie 2013.

In luna decembrie 2012, Guvernul a emis o hotarare conform careia nivelul taxelor locale prevazute in grila creste in 2013 cu 16,05%, ca urmare a indexarii cu rata inflatiei pe ultimii trei ani.

Premierul Victor Ponta declara atunci ca Guvernul nu face decat sa comunice autoritatilor locale rata cumulata a inflatiei, dar nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot decide o crestere sau o scadere intr-o marja de 20%.

Ulterior, in ianuarie, Guvernul a adoptat o ordonanta care stabileste ca, pentru acest an, autoritatile locale pot adopta hotarari prin care taxele locale sunt mentinute la nivelul de anul trecut, fara sa fie indexate.

La scurt timp insa, Guvernul a emis o noua ordonanta care obliga primariile cu arierate sa majoreze taxele locale, daca acestea au hotarat deja ca nu le vor creste. Arieratele reprezinta acele plati restante cu o vechime mai mare de 90 de zile, iar numarul primariilor care nu inregistreaza astfel de datorii este extrem de mic.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri