Un numar de 33 de ONG-uri, de data aceasta asociatii si publicatii crestine, au trimis la randul lor, o scrisoare deschisa Parlamentului, referitor la dorinta "societatii civile" care solicita stoparea finantarii bisericilor din bani publici.
"Am luat nota de o initiativa a 23 de ONG-uri prin care se cere sistarea finantarii cultelor religioase din bugetul de stat al Romaniei. Motivatia petitionarilor este ca suma de 0,4% alocata de la buget cultelor religioase ar putea fi directionata spre sanatate, educatie si cercetare" se arata in comunicat.

Asociatiile sustin ca aproape 99% din populatia Romaniei este religioasa, ateii si agnosticii reprezentand 0,2%. "In aceste conditii, ne punem intrebarea daca reprezentantii acestor ONG-uri, adica cei 0,2% dintre romani, pot decide care sunt prioritatile si ce ar trebui sa se finanteze pentru ceilalti 99% dintre noi, marea majoritate membri ai Bisericii Ortodoxe Romane".

In comunicatul transmis Parlamentului, cele 23 de ONG-uri sunt numite drept organizatii secularist-ateiste si acuzate ca au programe anarhiste, pro-homosexuale si neomarxiste, semnatare ale acestei initiative si se regasesc si in parteneriatul cu "Luna Istoriei LGTB", "ceea ce conduce la ideea unei ofensive concertate impotriva Traditiei acestui neam, aceleasi organizatii contestand orele si manualele de religie si dorind scoaterea icoanelor din institutiile de invatamant".

Acestea sustin totodata ca biserica, de-a lungul timpului, a ridicat scoli, fundatii spitalicesti, a facut acte de caritate, a acordat burse, participand direct la istoria acestui neam, "prin ingrijirea sufletelor si asistenta sociala, prin lupta pentru emanciparea nationala acolo unde romanii au fost oprimati, prin permanenta insufletire a nadejdii in viitorul Romaniei".

In continuare se mai argumenteaza faptul ca parteneriatul dintre stat si Biserica nu este o inventie recenta, ci originile istorice ale actualului raport dintre stat si biserica, prin care statul participa, partial, la finantarea acesteia, rezida in confiscarea proprietatilor Bisericii inceputa in 1859 sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza. De atunci, statul s-a angajat sa sprijine financiar Biserica cu bani din bugetul public.

"Trebuie sa mai precizam ca in Grecia, Marea Britanie, Danemarca, Suedia si Finlanda, tari membre UE, biserica predominanta este considerata Biserica de Stat. In general, exista ori sprijin direct din partea statului (de exemplu: Danemarca, Irlanda si Norvegia), ori sprijin indirect, prin colectarea de catre stat a contributiilor credinciosilor, care sunt alocate ulterior fiecarei biserici, cum se intampla, de exemplu, in Finlanda, Germania si Suedia. In plus, bisericile din majoritatea statelor europene sunt scutite de la plata multor taxe, inclusiv cele pe proprietatile imobiliare.

In partea finala a scrisorii, asociatiile crestine subliniaza ca "ceea ce doresc sa inspire organizatiile care reprezinta secularismul-ateu este atat impotriva legilor din tara noastra, cat si impotriva practicilor curente din majoritatea statelor U.E., unde Curtea Europeana a Drepturilor Omului a statuat ca finantarea unor activitati ale cultelor religioase de la buget nu constituie o violare a libertatii de constiinta a contribuabililor".

Se precizeaza, de asemenea, ca "inmultirea lacasurilor de cult dupa 1990 reprezinta modul prin care neamul romanesc a inteles sa-si manifeste spontan credinta, dupa 45 de ani in care Biserica a fost supusa terorii ideologice. O teroare pe care reprezentantii a 0,2% dintre cetatenii acestei tari observam ca sunt tentati sa o continue, cerintele lor bazandu-se pe falsuri flagrante pe care vor sa le impuna opiniei publice (sumele vehiculate in sprijinul dat de stat Bisericii sunt de cateva ori mai mari decat cele reale), precum si pe presiunea asupra elementului majoritar crestin-ortodox, care se vede obligat sa reactioneze la campaniile mediatice instrumentate de aceste organizatii care au un vadit caracter anti-national".

Semnatarii scrisorii deschise:

Alianta pentru Demnitate Nationala – Presedinte Iulian Capsali

Asociatia Christiana – Presedinte Prof. dr. Pavel Chirila

Federatia Organizatiilor Ortodoxe Pro-Vita din Romania – dr. Christa Todea Gross, vicepresedinte

Alianta Familiilor din Romania – Director Bogdan Mateciuc

Asociatia Rost – presedinte Claudiu Tarziu

Asociatia Pro-Vita Bucuresti – Presedinte Bogdan Stanciu

Asociatia pentru Libertatea Romanilor – Presedinte Nicolae Livada

Asociatia Prietenii Sf. Efrem cel Nou – Presedinte pr. Ciprian Staicu

Asociatia pentru Apararea Familiei si Copilului – Presedinte Dragos Tacaluta

Liga Studentilor din Universitatea din Bucuresti

Liga de Utilitate Publica – Presedinte Rafael Udriste

Liga Distributista Romana "Ion Mihalache" – Ovidiu Hurduzeu

Asociatia "Bucovina Profunda" - presedinte Mircea Puscasu

Asociatia Studentilor Crestini – Ortodocsi din Romania filiala Bucuresti

Fundatia "Sfintii Martiri Brancoveni", Suceava

Asociatia Predania – Presedinte Ion Gurgu

Asociatia "Ortodoxia Tinerilor" – Claudiu Balan

Asociatia Mesterilor Populari din Moldova, Iasi – presedinte Marcel Lutic

Asociatia HRISDORIA – Presedinte Augustin Campean Dorin

Asociatia Civica a Tinerilor Crestin-Ortodocsi Romani – Presedinte Bogdan Ivan

Asociatia pentru Cultura si Educatie "Sfantul Daniil Sihastrul" – presedinte Lucian Cornianu

Asociatia "Copil dorit" – presedinte Simona Verman

Asociatia "Arta si Traditii Mestesugaresti", Alba – presedinte Petruta Pop

Asociatia Tinerilor Ortodocsi "Orthograffiti" – presedinte Alexandra Nadane

Revista Orthograffiti – Laurentiu Dumitru

Fundatia Crestina "Parintele Arsenie Boca"

Asociatia Dascalilor din Romania

Asociatia Familia Ortodoxa

Revista "Familia Ortodoxa"

Revista "Foaie Nationala"

Asociatia "Triada"

Fundatia "Sfanta Irina"

Asociatia "Prietenii de Familie"
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri