Ministerul Agriculturii precizeaza, cu referire la originea carnii de cal ce a declansat un scandal in Marea Britanie, ca serviciile veterinare franceze au confirmat faptul ca este vorba despre doua abatoare din Romania, tara care nu este insa mentionata intr-o notificare pe acest subiect a CE, informeaza Mediafax.
Intr-un comunicat de presa remis sambata seara, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) mai arata ca nu are "informatii cu privire la data la care a avut loc transportul si mentiunile inscrise pe eticheta, autoritatile franceze urmand sa informeze imediat ce intra in posesia datelor".

COMUNICATUL MADR INTEGRAL:

"Referitor la informatiile care au aparut in mass-media cu privire la comercializarea pe piata din Marea Britanie a produsului lasagna care contine carne de cal in loc de carne de vita, producatorul francez incriminand un abator din Romania pe motiv ca ar fi vandut carne de cal drept carne de vita, va precizam urmatoarele:

In data de 8 februarie 2013, Comisia Europeana prin Sistemul Rapid de Alerta a transmis o notificare privind suspiciunea de frauda prin substitutia carnii de vita cu cea de cal pentru anumite loturi din produsul lasagna distribuit in Marea Britanie si obtinut in Luxemburg din materii prime provenite din Franta.

Unitatea care a produs lasagna este Comigel din Luxemburg, iar materia prima a provenit de la Comigel Franta.

In momentul de fata, asa cum rezulta din notificarea Comisiei Europene, se cunoaste ca produsul a fost distribuit prin lanturi de magazine din Marea Britanie.

In ceea ce priveste originea materiei prime, notificarea Comisiei Europene nu face niciun moment referire la Romania, mentionand doar furnizorul de carne Comigel din Franta.

In cursul zilei de azi (sambata - n.r.), urmare a declaratiilor aparute in presa referitoare la originea materiei prime si in vederea unei mai bune coordonari, ANSVSA a contactat telefonic serviciile veterinare din Franta care au confirmat faptul ca este vorba de doua unitati din Romania autorizate sanitar veterinar pentru activitatea de sacrificare si transare, bovine, porcine, ovine, cabaline .

Pana in prezent, nu avem informatii cu privire la data la care a avut loc transportul si mentiunile inscrise pe eticheta, autoritatile franceze urmand sa informeze imediat ce intra in posesia datelor.

Concomitent, in cursul zilei de astazi la solicitarea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, a fost declansata o ancheta in vederea efectuarii trasabilitatii loturilor de carne care au facut obiectul schimburilor intracomunitare in Franta, si verificarii modului in care au fost respectate toate cerintele prevazute de legislatia veterinara in vigoare.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale apreciaza Sistemul Rapid de Alerta al UE a carui eficienta a fost dovedita inca o data. In acelasi timp, ministrul Daniel Constantin recomanda prudenta autoritatilor statale cu privire la provenienta materiei prime pana cand acesta va fi dovedita. Industria alimentara a dovedit odata cu aderarea Romaniei la UE ca s-a adaptat exigentelor cerute de piata europeana in domeniu. Ca atare, MADR si ANSVSA se vor preocupa sa identifice in cel mai scurt timp daca materia prima provine din Romania si daca legislatia a fost incalcata sanctionand astfel de practici care aduc prejudicii de imagine intregii industrii".

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat ulterior, la Antena 3, ca in urma verificarilor efectuate de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), unul dintre cele doua abatoare din Romania mentionate de autoritatile franceze a fost scos de sub suspiciune, deoarece nu a exportat carne de cal. Potrivit lui Constantin, MADR va face publica si situatia celui de-al doilea, dupa verificarile de rigoare.

Spanghero, furnizorul francez de carne pentru lasagna marca Findus, a afirmat sambata ca intentioneaza sa dea in judecata producatorul roman de la care s-a aprovizionat, in cazul in care ar fi vorba despre carne de cal, relateaza Mediafax.

"Am cumparat carne de vita de origine europeana si am revandut-o. Daca a fost intr-adevar vorba despre cal, atunci ne vom indrepta spre furnizorul roman", a declarat pentru AFP Barthélémy Aguerre, presedintele companiei Spanghero, cu sediul in Castelnaudary in sud-vestul Frantei, contactat prin telefon dupa ce descoperirea carnii de cal in lasagna, in locul carnii de vita, a bulversat Marea Britanie.
Presedintele Spanghero nu a precizat numele furnizorului roman, asigurand ca nu il are asupra lui.

La randul sau, grupul agroalimentar Findus s-a declarat "inselat" si a anuntat ca va depune plangere luni.

"Am fost inselati", a declarat directorul general al Findus Franta, Matthieu Lambeaux, intr-un comunicat. "Vom depune plangere luni".

Un eurodeputat francez cere o ancheta europeana in cazul fraudei cu carne de cal


Deputatul european José Bové a cerut, sambata, deschiderea unei anchete europene privind frauda cu carne de cal, descoperita in lasagna comercializata in Marea Britanie, relateaza Le Parisien, in editia electronica.

Eurodeputatul nu crede ca este vorba despre o eroare deoarece este o frauda la scara mare. El a cerut deschiderea unei anchete europene, apreciind ca aceasta s-ar putea explica prin prabusirea pretului acestei carni in Romania si alegerea unei aprovizionari la pret scazut.

"Este clar, trebuie sa existe o ancheta in fiecare tara dar trebuie sa se mearga mai departe", a declarat deputatul. "Trebuie o ancheta europeana a OLAF, serviciul de combatere a fraudelor al Uniunii Europene, in acest caz", a adaugat el.

"Nu cumva unii au vrut sa cumpere carne ieftina, deoarece pretul carnii de cal s-a prabusit, iar aceasta ar permite probabil o lovitura financiara pe spatele consumatorului", s-a intrebat el.

"Eu nu cred deloc ca este eroare, deoarece este vorba despre o cantitate mare in Marea Britanie, Irlanda, Suedia", a continuat Bove.

"Este ceva orchestrat", iar "modul de aprovizionare a hipermarketurilor si mancarurile gata preparate permit cu usurinta mascarea acestui tip de afacere", a declarat el.

Londra avertizeaza ca sunt posibile si alte "vesti proaste" in scandalul carnii de cal


Ministrul britanic al Mediului, Owen Paterson, care se ocupa de probleme alimentare, a avertizat sambata ca se asteapta si la "alte vesti proaste" in scandalul carnii de cal descoperite in preparate care ar fi trebuit sa contina carne de vita, relateaza AFP.

"Este posibil sa avem si alte vesti proaste (...) Cred ca trebuie sa fim realisti", a declarat Paterson, la incheierea unei reuniuni de urgenta la Londra cu autoritatile sanitare si principalele lanturi de supermarketuri, intre care Tesco, Asda, Morrisons si Sainsbury's.

Ministrul a amintit ca a cerut teste in cazul tuturor preparatelor pe baza de carne de vita si ca asteapta "rezultate semnificative" pana vineri.

El a insistat, de asemenea, asupra hotararii sale de "a face lumina" in acest caz care a afectat mai multe tari europene, intre care Franta, care a furnizat aceste produse, si Romania, de unde ar proveni carnea.
In acest scandal, fie a fost "o neglijenta grava", fie "un complot international infractional", care a constat in introducerea voluntara a carnii de cal in produse etichetate "carne de vita", a apreciat Paterson.

Importante cantitati de carne de vita - pana la 100 la suta - au fost descoperite in lasagna si spaghete bolognese distribuite in Marea Britanie de Findus si Aldi si furnizate de compania franceza Comigel.
Potrivit autoritatilor britanice, tara in care consumul de carne de cal este un tabu, produsele incriminate nu reprezinta un pericol pentru sanatate.

Dar Agentia britanica pentru siguranta alimentara (FSA) a generat ingrijorare, cerand Findus sa efectueze "teste pentru a identifica eventuala prezenta in lasagna a fenilbutazonei", un produs folosit pentru tratarea durerii la cai. Animalele tratate cu acest medicament sunt interzise consumului uman, de teama unor "riscuri pentru sanatate", potrivit FSA.

Findus acuza Spanghero ca a etichetat calul romanesc drept "vita frantuzeasca"

Grupul agroalimentar Findus a acuzat sambata furnizorul de carne pentru lasagna, compania franceza Spanghero, ca a livrat carne de cal romaneasca cu mentiunea "vita", relateaza AFP.

"Fiind vorba despre carne, reglementarea care se aplica in Franta si in Europa cere ca pe ambalaj sa se identifice clar cine a procesat acest produs", a explicat pentru AFP directorul de operatiuni al filialei franceze a grupului, Christophe Guillon.

"Este ceea ce numim stampila veterinara", a precizat el.

Producatorul de lasagna pentru Findus, compania Comigel, cu sediul la Metz si care foloseste aproximativ 20 de ingrediente din care aproximativ 15 la suta carne de vita, a primit astfel pachete purtand eticheta cu stampila veterinara franceza si numele si inregistrarea Spanghero", a continuat el.

"Stampila franceza presupune ca Spanghero a transformat aceasta carne, altfel nu avea dreptul" de a o marca, explica el.

Or, "dupa cum citim in presa, Spanghero incepe sa explice ca de fapt nu proceseaza aceasta carne", a adaugat el. "Exista o incoerenta aici", a declarat el.

"Findus pune urmatoarea intrebare: cum este posibil ca in 2013 un procesator de carne sa poate comercializa carne de cal cu stampila veterinara franceza «carne de vita»?", a declarat la randul sau Matthieu Lambeaux, directorul general al Findus France.

Spanghero, cu sediul in Aude, a afirmat sambata ca va urmari in justitie producatorul roman de la care s-a aprovizionat.

Grupul Findus a apreciat sambata ca fiind putin probabil ca prezenta in cantitate mare a carnii de cal in lasagna de vita vanduta in Marea Britanie sa fie "accidentala", relateaza AFP.

"Primele rezultate ale anchetei interne a Findus UK sugereaza puternic ca lasagna de vita nu a fost contaminata accidental", a anuntat Findus intr-un comunicat, precizand ca se informeaza in legatura cu procedurile judiciare pe care le va demara impotriva "furnizorilor sai".

Circuitul comercial al carnii de cal romanesti trece prin Cipru si Olanda


Ministrul delegat francez Benoit Hamon a dezvaluit, sambata, primele rezultate ale anchetei directiei de combatere a fraudelor privind introducerea carnii de cal romanesti in lasagna care ar fi trebuit sa contina vita, dezvaluind un circuit comercial care trece prin Cipru si Olanda.

"Ancheta desfasurata de serviciile DGCCRF (Directia generala pentru concurenta, consum si combaterea fraudelor) a permis stabilirea circuitului comercializarii carnii vizate", potrivit unui comunicat citat de cotidianul Oues-tFrance in editia electronica.

"Furnizorul uzinei luxemburgheze (a companiei Comigel, furnizorul Findus, n.red.) este grupul francez Poujol", holding de varf al companiei Spanghero.

Poujol "a achizitionat carnea congelata de la un trader cipriot, care a subcontractat comanda unui trader situat in Olanda, acesta din urma aprovizionandu-se de la un atelier din Romania", precizeaza ministrul.
Benoit Hamon a denuntat aceasta schema care "dezvaluie inainte de toate o logica financiara care ar fi adus peste 300.000 de euro". El a cerut DGCCRF sa discute cu departamentele corespunzatoare din Romania si Olanda "pentru a stabili in ce masura trebuie imputata frauda sau o eroare de gestiune".

Constantin: Am cerut ANSVSA un raport privind carnea de cal care ar proveni din Romania


Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anuntat, sambata, ca a solicitat Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) un raport in problema carnii de cal pentru lasagna, posibil importata din Romania, pentru a fi identificata cat mai repede sursa acesteia.

"Eu am cerut un raport si nu as vrea sa ma exprim inainte de raportul pe care il va prezenta presedintele Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare. Cred ca il voi primi chiar astazi si dupa aceea voi fi in masura sa va dau mai multe detalii. Eu sper sa identificam cat mai repede (sursa-n.r.), tine pana la urma de trasabilitatea produselor si de modalitatea in care ele sunt controlate pe mijlocul acesta de transport, de aici catre celelalte piete din Uniunea Europeana", a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa la Pitesti, ministrul Agriculturii, Daniei Constantin.

Findus sustine ca frauda cu carne de cal ar putea data din august 2012


Frauda cu carne de cal, descoperita in Marea Britanie in lasagna care ar fi trebuit sa contina carne de vita, ar putea data din august 2012, a declarat sambata distribuitorul produselor incriminate, Findus, citand o scrisoare din partea furnizorului sau francez Comigel, relateaza AFP.

Findus a aflat "dintr-o scrisoare datata 2 februarie 2013 provenind de la furnizorul" de lasagna Comigel ca frauda ar putea data "din luna august 2012", a declarat grupul intr-un comunicat publicat la Londra. Findus a insistat asupra faptului ca nu era "la curent anul trecut cu problema privind contaminarea cu carne de cal".


Vineri seara, un alt actor al acestui lant agroalimentar, compania franceza Comigel, specializata in preparate congelate, a anuntat ca respectiva carne de cal provenea din Romania, via furnizorul Spanghero.

Descoperirea carnii de cal in lasagna care ar fi trebuit sa contina vita a provocat un scandal in Marea Britanie - unde calul este venerat si consumarea carnii sale este tabu - si a determinat retragerea, vineri, a produselor incriminate in Franta, tara de origine a carnii, si in Suedia.

Principalii actori in scandalul fraudei cu carne de cal

Descoperirea carnii de cal in locul celei de vita in lasagna comercializata in Marea Britanie de catre Findus dezvaluie un circuit comercial complex ce implica mai multe companii si tari europene, relateaza AFP, care prezinta actorii principali ai acestui scandal.

FINDUS

Grup agroalimentar international lider in alimente congelate de distributie mare si medie ce comercializeaza produse preparate sub supravegherea sa sau de catre subcontractanti. In Franta, 100 la suta din pestele pane vandut este procesat intr-o fabrica din Boulogne-sur-Mer. Alte produse, cum este lasagna de "carne de vita", sunt preparate de subcontractori.

Findus a cumparat acest produs gata preparat de la compania franceza Comigel. Findus se considera victima unei inselatorii si intentioneaza sa depuna plangere.

COMIGEL

Companie cu sediul social in Metz, in estul Frantei, specializata in fabricarea de preparate congelate cu marca distribuitorului. Produsele sale sunt distribuite in 16 tari din Europa.

Lasagna vanduta Findus a fost preparata de o filiala a Comigel, Tavola, cu sediul la Capellen, in Luxemburg.

Presedintele general al Comigel, Erick Lehagre, a declarat pentru AFP ca a fost sesizat, la inceputul lunii februarie, de persoane de pe piata britanica in legatura cu o "problema" legata de carne. El a initiat o ancheta pe langa furnizorul de carne al Tavola: compania franceza Spanghero.

MAISON SPANGHERO

Companie cu sediul in Castelnaudary (sud-vest), specializata in fabricarea si comercializarea produselor pe baza de carne. Compania a apartinut multa vreme familiei jucatorului de rugby Spanghero si a fost vanduta in 2009 unei cooperative agricole basce, "Lur Berri".

Presedintele general al Lur Berri, proprietarul Spanghero prin intermediul holdingului Poujol, Barthélémy Aguerre, contactat prin telefon, sustine ca firma a comparat din Romania carne de vita "origine Europa" si a revandut-o pur si simplu. "Daca este vorba intr-adevar de carne de cal, ne vom indrepta impotriva furnizorului roman", a declarat el.

In iunie 2011, compania a retras de pe piata 12 tone de carne tocata in urma unei suspiciuni, inlaturate ulterior, de contaminare cu bacteria E.coli.

PRODUCATORUL ROMAN

Numele producatorului roman este un mister. Aguerre a refuzat sambata sa ofere numele furnizorului sau, sustinand ca nu il are asupra lui. Directia franceza de combatere a fraudelor afirma ca este un trader cipriot care a subcontractat o comanda a Spanghero unui trader din Olanda care s-a aprovizionat singur de la un atelier de preparare a carnii romanesc.

Acesta este un circuit complex, denuntat sambata de ministrul francez delegat Benoit Hamon, care apreciaza ca raspunde, inainte de toate, unei "logici financiare".


Sursa foto: 9AM.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri