DNA cere interdictie de a parasi tara in cazul celor opt oameni din fotbalul romanesc judecati in dosarul transferurilor de jucatori motivand, printre altele, ca acestia au inceput sa instraineze bunurile pe care le detin sau sa faca cereri de intrare in insolventa a cluburilor de fotbal.
"Pedepsele pronuntate de Curtea de Apel Bucuresti, cuantumul acestora si atitudinea vehementa a inculpatilor fata de instanta de judecata care a dispus pe baza probelor cauzei condamnarea lor impun luarea masurii preventive fata de acestia, in vederea asigurarii participarii acestora la procedura judecarii recursului, asigurandu-se astfel impiedicarea sustragerii inculpatilor de la judecata ori tergiversarea acesteia", se arata in documentul depus luni la Inalta Curte de Casatie si Justitie de procurorul Directiei Nationale Anticoruptie, la primul termen din recursul facut de cei opt oameni de fobal in dosarul transferurilor de jucatori.

DNA a precizat ca nu a putut cere o astfel de masura la Curtea de Apel Bucuresti in faza judecarii apelului pentru ca la acel moment ei fusesera achitati de prima instanta si legea permite formularea unei astfel de solicitari odata cu condamnarea dupa faza apelului, scrie Mediafax.

Totodata, DNA mai arata ca "inculpatii Borcea, fratii Becali si Netoiu au atacat in media judecatorii cauzei, proferand mai multe acuzatii grave la adresa acestora, aspect care demonstreaza tendinta de nerespectare a autoritatii judiciare si dispret la adresa actului de justitie".

Un alt motiv invocat de DNA este acela ca unii dintre oamenii de fotbal, respectiv Gheorghe Copos, Jean Padureanu si Cristian Borcea, au inceput sa instraineze o parte din bunurile lor si actiunile detinut la diferite societati comerciale sau sa formuleze cereri de intrare in insolventa a cluburilor de fotbal, aspect de natura a ingreuna recuperare prejudiciului produs in cauza si a le conferi resurse financiare sporite.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a inceput luni judecarea recursurilor facute de cei opt oameni din fotbalul romanesc, printre care Gheorghe Copos, Cristian Borcea, Mihai Stoica, Victor si Ioan Becali, fata de condamnarile la inchisoare primite in dosarul transferurilor de jucatori.

Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) prezent la sedinta de judecata a solicitat, printr-o cerere depusa la instanta, sa fie luata masura interdictiei de a parasi tara pentru toti cei opt oameni de fotbal judecati in acest dosar.

Procurorul nu a apucat sa dezvaluie motivele acestei cereri, intrucat Jean Padureanu a cerut un alt termen de judecata, pentru a-si angaja avocat. Totodata, la dosar a fost depusa si o cerere a avocatului lui Mihai Stoica prin care arata ca este in imposibilitate de prezentare.

Cei doi oameni de fotbal sunt lipsiti de aparare la termenul de luni al procesului, insa acestora le-a fost asigurat un avocat din oficiu. Acesta a fost prezent la sedinta de luni, dar nu poate pune concluzii, atata vreme cat un inculpat are avocat ales.

Avocatii celorlalti inculpati din dosar s-au opus cererii procurorurului, din aceleasi considerente, astfel ca instanta a susupendat sedinta si va relua dezbaterea cererii in jurul orei 11.00, dupa ce avocatii oamenilor de fobal vor studia solicitarea DNA.

La sedinta de judecara sunt prezenti Victor si Ioan Becali, Cristian Borcea, Gheorghe Copos, Gheorghe Popescu si Gheorghe Netoiu.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, in 12 noiembrie 2012, condamnarea lui Gheorghe Copos, principal actionar al FC Rapid, la cinci ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi pentru patru ani pentru inselaciune in forma continuata. Copos a mai primit un an si sase luni pentru evaziune fiscala. In sentinta data, judecatorii au retinut, in fiecare caz, pedeapsa cea mai mare, respectiv cinci ani de inchisoare cu executare pentru Copos.

Presedintele clubului Gloria Bistrita, Jean Padureanu, a primit trei ani de inchisoare si trei ani interzicerea unor drepturi, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Padureanu a mai primit doua pedepse de doi ani pentru spalare de bani si inca una de trei ani pentru inselaciune in forma continuata, iar pentru evaziune fiscala inca un an si jumatate de inchisoare.

Fostul vicepresedinte al clubului Otelul Galati, Mihai Stoica, in prezent managerul general al FC Steaua, a fost condamnat la patru ani cu executare si interzicerea unor drepturi pentru trei ani, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave. El a mai primit doua pedepse cu inchisoare de doi ani pentru spalare de bani.

Fostul presedinte executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi timp de sase ani, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave. El a mai primit un an si noua luni de inchisoare pentru evaziune fiscala si doua pedepse a cate doi ani si jumatate pentru spalare de bani.

La randul sau, pe langa cei opt ani de inchisoare cu executare si sapte ani de interzicere a unor drepturi pentru inselaciune, fostul impresar Ioan Becali a mai fost condamnat la un an si noua luni pentru evaziune fiscala si a mai primit doua pedepse a cate doi ani si noua luni pentru spalare de bani.

Fratele acestuia, Victor Becali, pe langa cei sapte ani de inchisoare cu executare si sapte ani interzicere a unor drepturi, pentru inselaciune, a mai primit un an si noua luni pentru evaziune fiscala si doua pedepse a cate doi ani si noua luni pentru spalare de bani.

Fostul international si impresar Gheorghe Popescu a primit trei ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru inselaciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. El a mai fost condamnat cu cate un an pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Fostul actionar al FC Dinamo, Gheorghe Netoiu, a fost condamnat la trei ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru inselaciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Netoiu a mai primit pedepse de cate un an pentru evaziune fiscala si spalare de bani.
Initial, Tribunalul Bucuresti i-a achitat, in 3 aprilie 2012, pe toti cei opt inculpati din dosarul transferurilor de jucatori.

Decizia insa a fost contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie la Curtea de Apel Bucuresti, care in 12 noiembrie a pronuntat sentinta. Toti cei opt oameni de fotbal au contestat decizia Curtii de Apel Bucuresti la instanta suprema, care va da o sentinta definitiva in acest dosar.

Cei opt oameni de fotbal au fost deferiti justitiei in 2 octombrie 2008, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.

In rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999 - 2005.

Este vorba despre transferurile jucatorilor Cristian Dulca - realizat in ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucuresti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Otelul Galati la Pohang Steelers, realizat in martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat in iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistrita la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucuresti (imprumutat la FC Arges Dacia Pitesti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat in ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sanmartean - din august 2003, de la Gloria Bistrita la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucuresti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucuresti la Guoan Beijing, in Republica Populara Chineza, realizat in luna iunie 2004 si Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucuresti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri