Cererea de interdictie pentru parasirea tarii a fost amanata pentru 19 februarie, iar „Dosarul Transferurilor” va fi judecat pe 5 martie.
Omul de afaceri a spus la iesirea din sediul Inaltei Curti de Casatie si Justitie ca nu va parasi tara si ca traieste o drama in prezent. “Sunt
pregatit pentru orice. Sunt nevinovat”, a declarat George Copos.

Actionarul majoritar al FC Rapid, George Copos, prezent luni, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde a inceput judecarea dosarului transferurilor, si-a reafirmat nevinovatia si a declarat ca traieste o mare "drama" dar nu are de gand sa paraseasca tara pentru a se sustrage actului de justitie.

"Vreau sa va spun cu tarie ca traiesc o adevarata drama, o imensa drama, atat eu cat si familia mea. Alexandra, fata mea, care este la Harvard imi da mesaje din ora in ora. Sunt un om care a creat 4.500 de locuri in Romania, sunt un om care a platit zeci de milioane de euro pe an impozite si taxe la stat. Sunt un om ale carui toate active sunt in aceasta tara, in Romania, pe care o iubesc. Totusi traiesc aceasta imensa drama, pentru ca nu sunt cu nimic vinovat. La cele doua transferuri, atat la Dulca, cat si la Bratu, toate sumele de bani conform contractelor au intrat in bugetul clubului, in contul clubului Rapid si au fost si se regasesc in balanta comerciala din lunile respective", a declarat Copos, vizibil afectat, potrivit Mediafax.

El a catalogat drept nedreapta cererea DNA, ca inculpatilor in dosarul transferurilor sa li se interzica sa paraseasca tara, mentionand ca nu intentioneaza sa se sustraga actului de justitie, chiar daca va fi condamnat: "Toate aceste masuri si motivatia de la Curtea de Apel sunt total neadevarate si o vom demonstra cu probe. Suntem haituiti, traim niste drame imense in aceasta perioada. Cererea institutiei DNA de astazi, care spune sa ne interzica sa parasim tara, este nedreapta. Eu nu voi pleca niciodata din tara mea si nu ma voi sustrage niciodata justitiei. Niciodata. Chiar daca voi fi condamnat. Exista si izbavire", a spus Copos, care a mai fost condamnat de prima instanta intr-un alt dosar, Loteria.

Omul de afaceri se considera vinovat doar pentru faptul ca a dat "peste 40 de milioane" de euro la Rapid, in loc sa investeasca aceasta suma in alte domenii. "Toate aceste garantii care sunt pentru presupusele daune create sunt garantii colaterale, atat la dosarul transferurilor cat si la dosarul loteria, care acopera de trei ori sau de patru ori presupusul prejudiciu. Traiesc o drama mare si eu si familia mea. Eu pot fi invinuit sau judecat in aceasta tara doar de familia mea, doar de directorii mei, doar de 2.100 de angajati care ii are Ana pentru ca am dat peste 40 de milioane clubului Rapid ca sa aduc bucurie unor oameni, care inainte de 1990 jucau un an in Divizia A si trei ani in Divizia B. Asta am facut, am adus 40 de milioane de acasa si de la firmele Ana in loc sa-i investesc in alta parte", a afirmat el.

DNA a reclamat instantei supreme o intalnire conspirativa, care a avut loc acasa la George Copos, unde s-a intalnit Gigi Becali cu actionarul majoritar al FC Rapid, Victor Becali si cu Cristian Borcea, anchetatorii precizand ca patronul FC Steaua asteapta o sentinta definitiva intr-un dosar penal, anunta Mediafax.

"Cu cateva zile inainte de judecarea primului termen in recurs la ICCJ inculpatii Gheorghe Copos, Cristian Borcea si Victor Becali s-au intalnit intr-o locatie privata, apartinand inculpatului Copos Gheorghe, cu Becali Gheorghe, inculpat care asteapta pronuntarea unei decizii definitive intr-o cauza la Inalta Curte de Casatie si Justitie, la completul de cinci judecatori (in dosarul privind sechestrarea hotilor masinii patronului FC Steaua- n.r.), aspect care ridica serioase semne de intrebare cu privire la implicarea persoanei mentionate in afacerile judiciare ale inculpatilor, cu atat mai mult cu cat acesta din urma (Gigi Becali-n.r.) a relatat ca l-a sfatuit pe afinul sau, inculpatul Cristian Borcea, sa paraseasca tara dupa condamnarea pronuntata de instanta de apel, aspect confirmat in parte de inculpat", se arata in documentul DNA prin care procurorii cer luarea masurii interdictiei de a parasi tara pe numele celor opt oameni de fotbal.

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) mentioneaza ca "inculpatii detin importante valori financiare in tara si in strainatate, inculpatul Borcea Cristian avand chiar rezidenta in SUA, relatiile personale si comerciale detinute putand fi de natura sa le asigure acestora parasirea intempestiva a teritoriului tarii si sustragerea astfel de la judecarea cauzei in recurs".

Procurorii atrag atentia judecatorilor ca "nu este deloc de neglijat" ultimele cazuri judiciare cu inculpati care au parasit tara in timpul procesului si dau ca exemple cazurile lui Dinel Nutu (fost Staicu), Mihail Boldea (fost deputat PDL recuperat din Kenya, dupa ce a fost pus sub acuzare-n.r.), Codrut Marta (dat disparut de sotie si cautat de Politie-n.r.) sau Gheorghe Becali (aflat in Dubai-n.r.).

Pe baza tuturor acestor argumente procurorii cer fata de cei opt oameni de fotbal luarea masurii interdictiei de a nu parasi tara.
Discutiile privind aceasta cerere se reiau la Inalta Curte de Casatie, luni, in jurul orei 11.00.



Procurorul DNA a depus, luni, la instanta suprema o cerere prin care solicita judecatorilor sa ia fata de toti cei opt oameni de fotbal judecati in dosarul transferurilor de jucatori masura interdictiei de a parasi tara pentru o perioada de 30 de zile.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a inceput luni judecarea recursurilor facute de cei opt oameni din fotbalul romanesc, printre care Gheorghe Copos, Cristian Borcea, Mihai Stoica, Victor si Ioan Becali, fata de condamnarile la inchisoare primite in dosarul transferurilor de jucatori, pedepse date de Curtea de Apel Bucuresti.

In 12 noiembrie 2012, Curtea de Apel Bucuresti a decis condamnarea lui George Copos, principal actionar al FC Rapid, la cinci ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi pentru patru ani pentru inselaciune in forma continuata. Copos a mai primit un an si sase luni pentru evaziune fiscala. In sentinta data, judecatorii au retinut, in fiecare caz, pedeapsa cea mai mare, respectiv cinci ani de inchisoare cu executare pentru Copos.

Presedintele clubului Gloria Bistrita, Jean Padureanu, a primit trei ani de inchisoare si trei ani interzicerea unor drepturi, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Padureanu a mai primit doua pedepse de doi ani pentru spalare de bani si inca una de trei ani pentru inselaciune in forma continuata, iar pentru evaziune fiscala inca un an si jumatate de inchisoare.
Fostul vicepresedinte al clubului Otelul Galati, Mihai Stoica, in prezent managerul general al FC Steaua, a fost condamnat la patru ani cu executare si interzicerea unor drepturi pentru trei ani, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave. El a mai primit doua pedepse cu inchisoare de doi ani pentru spalare de bani.

Fostul presedinte executiv al FC Dinamo, Cristian Borcea, a fost condamnat la sapte ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi timp de sase ani, pentru inselaciune cu consecinte deosebit de grave. El a mai primit un an si noua luni de inchisoare pentru evaziune fiscala si doua pedepse a cate doi ani si jumatate pentru spalare de bani.

La randul sau, pe langa cei opt ani de inchisoare cu executare si sapte ani de interzicere a unor drepturi pentru inselaciune, fostul impresar Ioan Becali a mai fost condamnat la un an si noua luni pentru evaziune fiscala si a mai primit doua pedepse a cate doi ani si noua luni pentru spalare de bani.

Fratele acestuia, Victor Becali, pe langa cei sapte ani de inchisoare cu executare si sapte ani interzicere a unor drepturi, pentru inselaciune, a mai primit un an si noua luni pentru evaziune fiscala si doua pedepse a cate doi ani si noua luni pentru spalare de bani.

Fostul international si impresar Gheorghe Popescu a primit trei ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru inselaciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. El a mai fost condamnat cu cate un an pentru evaziune fiscala si spalare de bani.
Fostul actionar al FC Dinamo, Gheorghe Netoiu, a fost condamnat la trei ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi timp de doi ani, pentru inselaciune, decizie cu suspendare timp de cinci ani. Netoiu a mai primit pedepse de cate un an pentru evaziune fiscala si spalare de bani.

Initial, Tribunalul Bucuresti i-a achitat, in 3 aprilie 2012, pe toti cei opt inculpati din dosarul transferurilor de jucatori.

Decizia insa a fost contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie la Curtea de Apel Bucuresti, care in 12 noiembrie a pronuntat sentinta. Toti cei opt oameni de fotbal au contestat decizia Curtii de Apel Bucuresti la instanta suprema, care va da o sentinta definitiva in acest dosar.

Cei opt oameni de fotbal au fost deferiti justitiei in 2 octombrie 2008, de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, in legatura cu efectuarea de tranzactii ilegale la transferurile unor fotbalisti catre cluburi din strainatate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari in dauna statului si de peste 10 milioane de dolari in dauna a patru cluburi de fotbal.

In rechizitoriul DNA sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo Bucuresti, Rapid Bucuresti, Gloria Bistrita si Otelul Galati catre cluburi din strainatate, in perioada 1999 - 2005.

Este vorba despre transferurile jucatorilor Cristian Dulca - realizat in ianuarie 1999, de la clubul de fotbal Rapid Bucuresti la clubul sud-coreean Pohang Steelers, Iulian Arhire - de la clubul Otelul Galati la Pohang Steelers, realizat in martie 1999, Cosmin Contra - de la Dinamo la Deportivo Alaves, realizat in iunie 1999, Ionel Ganea - de la clubul de fotbal Gloria Bistrita la VfB. Stuttgart, din iulie 1999, Paul Codrea - de la Dinamo Bucuresti (imprumutat la FC Arges Dacia Pitesti) la Genoa Cricket and Spa din Italia, realizat in ianuarie 2001, Florin Cernat - din februarie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Dinamo Kiev din Ucraina, Bogdan Mara - din iulie 2001, de la Dinamo Bucuresti la Deportivo Alaves, Nicolae Mitea - din august 2003, de la Dinamo la Ajax Amsterdam, Lucian Sanmartean - din august 2003, de la Gloria Bistrita la Panathinaikos Atena, Florin Bratu - din septembrie 2003, de la Rapid Bucuresti la Galatasaray Istanbul, Dan Alexa - de la Dinamo Bucuresti la Guoan Beijing, in Republica Populara Chineza, realizat in luna iunie 2004 si Adrian Mihalcea - din iulie 2005, de la Dinamo Bucuresti, la Chunnam Dragons din Coreea de Sud.

Inalta Curte de Casatie si Justitie va hotari definitiv in acest caz.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri