Comisarul european pentru agricultura, Dacian Ciolos, a declarat, miercuri, referitor la scandalul carnii de cal, ca apreciaza reactia autoritatilor romane in acest caz si i se pare normal ca un stat sa nu fie acuzat si sa ii fie afectata credibilitatea doar pe baza de vorbe si speculatii de presa.
"Mi se pare normal ca un stat membru care nu are o vina sa nu fie acuzat doar pe vorbe sau speculatii privind un anumit subiect, doar pentru ca are un anumit nume acest stat membru sau altul", a afirmat Ciolos, intr-o conferinta de presa, relateaza Mediafax.

El a aratat ca aceeasi reactie a avut si in cazul de acum doi ani privind castravetii infectati, cand unele state membre au fost acuzate pe nedrept de alte state UE.

"Si tocmai de aceea mi se pare normala, fireasca, reactia autoritatilor Romaniei vizavi de reactia altor state membre sa nu se lanseze in presa acuzatii care pot avea un impact economic si care se bazeaza deocamdata doar pe speculatii si pe ce spune unul sau altul", a subliniat oficialul european.

De asemenea, Ciolos a mentionat ca apreciaza reactia autoritatilor romane care au dat dovada de transparenta.

"Eu am apreciat faptul ca Romania a preluat imediat cazul, chiar fara sa fie semnalata oficial de vreo instanta sau institutie europeana, a facut verificarile pe baza elementelor pe care le avea, a prezentat public si direct statelor membre respective rezultatul verificarilor celorlalte.

Stiu ca domnul ministru Constantin a avut inclusiv discutii telefonice cu cativa colegi din statele membre. Transparenta de care a dat dovada este un prim element care sa ii dea credibilitatea ca este in masura sa gestioneze o astfel de situatie", a afirmat Ciolos.

Totodata, el a tinut sa sublinieze ca doar a fost informat de oficialii romani despre evolutia cazului si verificarile facute, iar mai multe lamuriri sunt asteptate de la reuniunea care va avea loc in aceasta dupa-amiaza la Bruxelles, intre comisarul pentru sanatate si protectia consumatorului, Tonio Borg, si ministrii agriculturii si sigurantei alimentare din statele membre, unde se vor analiza informatiile la zi si masurile care se impun.

Cantitati importante de carne de cal - pana la 100% - au fost descoperite in Marea Britanie in carne pentru friptura, apoi in lasagna si spaghete bolognese care ar fi trebuit sa contina vita. Carnea pentru friptura a fost furnizata de companii britanice si irlandeze, iar lasagna si spaghetele bolognese de compania franceza Comigel. Aceasta din urma s-a aprovizionat de la compania franceza Spanghero, care afirma ca a cumparat carne din Romania. Asociatiile profesionale romanesti din domeniul alimentar au respins insa aceste acuzatii, afirmand ca originea problemei nu este in Romania.

Premierul Victor Ponta a declarat luni ca Ministrul Agriculturii si celelalte autoritati cu atributii in domeniu vor solicita in numele Romaniei ca firmele vinovate de scandalul carnii de cal, "din Franta, Luxemburg sau alta parte", sa raspunda direct, deoarece Romania nu trebuie tratata ca "suspectul de serviciu".

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin,a declarat, luni, ca din Romania nu a fost exportata carne de cal gresit etichetata, autoritatile verificand cele doua abatoare mentionate de firma franceza,dar suspiciunile nu s-au confirmat, astfel ca frauda s-a produs"undeva dincolo de granitele Romaniei".

Comisia Europeana (CE) a apreciat marti ca "prematur" sa introduca obligatia de a mentiona tara de origine a carnii pe semipreparate, apreciind ca scandalul actual reprezinta "o problema de frauda" si asigurand ca "trasabilitatea functioneaza" atat pentru carne proaspata, cat si pentru semipreparate.

Reprezentantii industriei cresterii animalelor si a carnii franceze (Interbev) s-au declarat marti "indignati" de prima reactie a Bruxelles-ului.
Interbev si sindicatele agricole FNSEA au solicitat luni sa fie impusa fara intarziere "indicarea obligatorie a tarii de origine a carnii" pe eticheta semipreparatelor.

"Industria carnii si consumatorii asteapta decizii rapide si acte puternice", a declarat, citat intr-un comunicat, Dominique Langlois, presedintele Interbev.

Franta si Suedia au anuntat deja intensificarea controalelor in industria carnii si pestelui la Paris si pentru semipreparate pe baza de carne la Stockholm.

Scandalul a luat o dimensiune europeana dupa ce carne de cal, in loc de carne de vita, a fost descoperita saptamana trecuta in lasagna vanduta sub marca Findus in Marea Britanie. Aceste pachete au fost produse de subcontractantul francez Comigel.

Carnea respectiva, care ar proveni din Romania potrivit autoritatilor franceze, ar fi trecut pe la un comerciant olandez, apoi cipriot, dupa care a ajuns la procesatorul francez Spanghero si a fost redirectionata catre preparatorul Comigel.

Ancheta efectuata in diferite tari nu a stabilit, pana in prezent, in ce tara a fost etichetata fraudulos carnea de cal si daca prezenta un risc pentru consum.

FSA a solicitat societatii Findus sa efectueze "teste" pentru a identifica o eventuala prezenta de fenilbutazona in produsele de lasagna, ceea ce ar face carnea improprie consumului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri