Revizuirea Constitutiei este un element fundamental al programului de guvernare al USL dupa castigarea alegerilor din 2012, fiind constituit in acest sens Forumul Constitutional care are rolul de a elibera pana la 5 mai un raport ce va sta la baza activitatii comisiei parlamentare de revizuire a Constitutiei. IRES a realizat un sondaj de opinie national pentru a evalua perceptiile romanilor pe aceasta tema.
Cercetarea a relevat faptul ca modificarea Constitutiei este o tema cu o notorietate mare la nivelul cetatenilor, fiind considerata de catrea acestia drept importanta, o mare parte dintre ei apreciind ca beneficiile revizuirii actului fundamental apartin cetatenilor.

Astfel, 70% dintre romani consdera ca noua Constitutie le va afecta viata, desi nu va aduce cu sine un trai mai bun, dar creeaza cadrul pentru o mai buna respectare a drepturilor cetatenilor.

De altfel, actuala Constitutie este respectata in foarte mica sau mica masura in opinia a 85% dintre respondenti si nici macar statul prin institutiile sale nu respecta Constitutia intr-o proportie foarte mare (81%).

Totodata, perceptiile referitoare la politicienii romani sunt negative, romanii considerand ca acestia respecta legea fundamentala a statului in mica sau in foarte mica masura (89% din respondenti).

Totusi, gradul de cunoastere a actualei Constitutii este redus. Doar 12% dintre intervievati au declarat ca au citit-o in totalitate, iar 39% au citit-o partial.

Insa, trei sferturi sunt siguri ca vor merge la vot la referendumul pentru modificarea Constitutiei si, mai mult, 82% sustin ca nu se vor lasa influentati de indemnul partidului pe care l-au votat de a nu merge la vot, daca s-ar pune problema in acest fel.

Pe de alta parte, doar o treime dintre romanii chestionati spun ca exista un politician in care au incredere si al carui sfat l-ar urma daca i-ar spune ca trebuie sa mearga la vot, in timp ce restul declara ca nu exista un asemenea politician

"Politicianul care se bucura de increderea celor mai multi dintre cei care raspund afirmativ intrebarii precedente este Victor Ponta, mentionat de 30% dintre ei. Acesta este urmat de Traian Basescu - 11%, de Crin Antonescu - 6% si de Calin Popescu Tariceanu - 5%", arata sondajul IRES.

In ceea ce priveste forma de guvernaman, 20% dintre romani sustin ca tara ar trebui sa devina monarhie constitutionala, dar majoritatea respondentilor considera ca Romania ar trebui sa raman republica.

De asemenea, 40% dintre respondenti cred ca, in noua Constitutie, rolul Parlamentului ar trebui sa scada, dar 31% cred dimpotriva ca rolul acestui for trebuie sa fie crescut.

Totodata, majoritatea romanilor sunt de acord cu urmatoarele modificari ale actului fundamental:
- reducerea mandatului Presedintelui la 4 ani (78%)
- reducerea Parlamentului la o singura camera prin desfiintarea Senatului (72%), reducerea numarului de parlamentari la 300 (97%)
- reducerea numarului de mandate pentru orice ales local la doar doua mandate (79%)
- raspunderea directa a magistratilor pentru erorile savarsite (93%)
- posibilitatea de a urmari, perchezitiona, aresta sau trimite in judecata parlamentari fara acordul Parlamentului (85%)
- stabilirea prin lege organica a raspunderii penale a membrilor Guvernului pentru fapte savarsite in exercitiul functie (85%)

Initiativa UDMR de a schimba articolul 1 din Constitutie este respinsa de 78% dintre participanti, acestia nefiind de acord cu modificarea privind statutul national, unitar si indivizibil

Studiul actual face parte din programul de cercetari Agenda Publica pe care Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) il desfasoara din anul 2011 si care vizeaza evaluarea perceptiilor cetatenilor cu privire la principalele teme aflate pe agenda publica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri