Bonusurile financiare pe care echipele puternice de fotbal din Europa le primesc au dus in ultimii ani la dezechilibrarea competitiilor si la scaderea interesului pentru acest sport, arata studiul “Cat de interesante sunt ligile europene de fotbal?” realizat de Roland Berger Strategy Consultants si Universitatea din Tübingen.
Studiul analizeaza cat de captivante sunt cele cinci campionate dominante din Europa – Germania, Anglia, Spania, Italia si Franta.

Pe baza datelor statistice din perioada 1991/91 – 2011/12, studiul analizeaza intensitatea concurentei pe termen lung (in mai multe sezoane), pe termen mediu (intr-un singur sezon) si pe termen scurt (intr-o singura runda, pe baza probabilitatilor statistice oferite de casele de pariuri pentru meciurile individuale).

Toate ligile isi pot pierde treptat din farmec


In ultimii zece ani, competitia s-a redus in toate cele cinci campionate, Principalul motiv fiind finantarea cluburilor. “Echipele de top se distanteaza din ce in ce mai mult de echipele mai mici. In unele cazuri, diferentele sunt semnificative”, a subliniat Bjorn Bloching, autor al studiului si partener Roland Berger.

“Acest lucru se intampla si din cauza bonusurilor mari acordate in cadrul Ligii Campionilor UEFA.” In plus, Bloching a mai adaugat ca batalia in cadrul campionatului national, ce reflecta echilibrul competitional pe termen mediu, este mai putin acerba in Spania decat in celelalte tari. “Dominatia celor doua echipe-vedete – Real Madrid si Barcelona, finantate prin bonusuri si datorii, limiteaza semnificativ concurenta naturala”.

Studiul a mai aratat ca Bundesliga din Germania se pozitioneaza destul de bine comparativ cu celelalte ligi europene: lupta dintre echipe este acerba, echipele au destula stabilitate financiara, iar sportul se bucura de o cultura nationala extrem de puternica.

In Franta, competitia este mai echilibrata decat in Germania, insa popularitatea sportului nu este asa de dominanta, fanii fiind foarte numerosi si in alte sporturi, ca de exemplu rugby-ul.

In clasament cel mai putin concurentiale sunt ligile din Anglia si Spania. In mod concret, comparatia rezultatelor ligii spaniole din ultimii ani arata un trend bine definit: “In ceea ce priveste echilibrul competitional pe termen lung – exprimata prin sansa reala a unei echipe de a castiga campionatul – Spania se pozitioneaza la coada clasamentului”, a mai declarat autorul raportului.

Cititi si Top 10 cluburi de fotbal cu cele mai mari venituri in 2013

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri