Ministrul Transporturilor Relu Fenechiu vrea ca suspiciunile de frauda transmise de autoritatea de management a POS T fara sa le verifice, care au ajuns inclusiv "pe masa Comisiei Europene" si care cumuleaza 696 milioane euro, sa fie retrase pentru documentare, astfel incat sa nu fie pieduti banii.
"Atunci cand am ajuns la acest minister am constatat ca conducerile autoritatii de management de dinainte au anuntat 22 de suspiciuni de frauda. Valoarea totala a acestor suspiciuni se ridica la 696 milioane euro. Daca aceste suspiciuni ar deveni realitate, Romania ar trebui sa plateasca din buzunar cei aproape 700 milioane euro", a declarat ministrul Transporturilor, scrie Mediafax.

Fenechiu a aratat ca pana in prezent DNA a confirmat suspiciunea de frauda doar in cazul tronsonului de autostrada Nadlac-Arad, unde constructorul desemnat a fost Romstrade, controlata de omul de afaceri Nelu Iordache.

"In viitorul apropiat vor trebui sa raspunda si cei care au inlesnit ceea ce s-a intamplat acolo", a spus Fenechiu.

Fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Ioan Silaghi a prezentat in vara anului trecut un raport de audit in care se spune ca societatile din subordinea Ministerului Transporturilor au cheltuit in perioada 2009 - aprilie 2012 sute de milioane de euro fara respectarea legislatiei sau nejustificat.

Fenechiu a precizat ca aceste suspiciuni de frauda transmise institutiilor specializate, fara a fi verificate anterior de autoritatea de management, au ajuns inclusiv la Comisia Europeana si la DLAF.

Ministrul Transporturilor a adaugat ca in prezent sunt analizate posibilitatile de retragere a acestor suspiciuni pentru documentare. El a explicat ca in caz de frauda toti banii sunt pierduti, in vreme ce pentru nereguli sunt aplicate unele corectii financiare.

Termenul pentru finalizarea verificarilor in teren este 20 martie.

"Nu ma intereseaza sa demonstrez cat de prost au lucrat cei din autoritatea de management pana acum, dar au lucrat dezastruos", a spus ministrul.

Potrivit oficialului, din totalul de 4,5 miliarde euro, de care beneficiaza Ministerul Transporturilor, gradul de absorbtie in perioada 2007-2013 a fost de aproximativ 10%.

Fenechiu a precizat ca ministerul isi propune ca ridicarea presuspendarii POS T sa fie operata pana la finele lunii mai a acestui an. El a adaugat ca institutia pe care o conduce trebuie sa absoarba in 2013 suma 1,1 miliarde euro pentru a evita riscul ca banii sa fie pierduti.

"Avem si intreruperea de plati, ceea ce inseamna ca pe o perioada nedeterminata noi nu putem face trageri de la Uniunea Europeana. Dar avem si presuspendarea, care inseamna ca, daca nu indeplinim anumite conditii intr-un timp impus de Comisia Europeana, pur si simplu se blocheaza total POS T. Aceasta este situatia in care am gasit acest program cand am ajuns", a spus Fenechiu.

El a adaugat ca in prezent contractele sunt derulate, dar platile sunt efectuate de la bugetul de stat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri