Dezbaterea despre Schengen ar trebui sa se rezume la doua lucruri esentiale: 1. avantajele si dezavantajele aderarii si 2. cum ar trebui ca presedintele si premierul sa lucreze impreuna astfel incat aderarea sa devina o certitudine. Lucrurile nu stau deloc asa.
In timp ce iminenta si, in acelasi timp, eterna amanare a intrarii in spatiul Schengen va transmite din nou un semnal prost investitorilor straini, pe plan local tema este folosita ca unealta in lupta politica dintre Opozitie si Putere.

Reactia Opozitiei. Fostul premier Emil Boc a declarat ca nu poate fi acuzata opozitia pentru ce nu a facut puterea in legatura cu spatiul Schengen si ca indemnul premierului Victor Ponta adresat presedintelui Basescu de a tacea "este o declaratie care acopera toata incompetenta guvernarii USL".

El a fost intrebat, duminica, despre afirmatiile guvernantilor USL potrivit carora PDL nu a fost solidar cu demersurile Ministerului de Externe in ce priveste aderarea la Schengen.

"E o mare tampenie si o prostie. In primul rand, ei sunt la guvernare si aveau un raport MCV pe care l-au sfidat si, in loc sa se puna in acord cu UE si sa vada acolo ce se poate face, erau doua chestiuni de bun simt: sa nu ai superimunitate pentru palamentari, sa nu ai ministri penali in guvern, sa nu ai conflicte de interese la nivelul guvernantilor. Ei practic ce au facut? Le-au sfidat pe toate acestea spunand ca suntem noi mai tari ca Europa. Europa nu ne tolereaza asemenea comportamente pe care le are USL.”

Comentariile Puterii. Primul ministrul Victor Ponta a comentat, duminica seara, pozitia Germaniei privind aderarea Romaniei la Schengen, apreciind ca este o prostie sa credem ca ministrul german de Interne a citit afirmatiile ministrului de Externe, Titus Corlatean, dupa care a emis aceasta opinie, impotriva tarii noastre.

„Asta e chiar cea mai mare prostie. Sa va inchipuiti ca ministrul german de Interne a citit ieri presa din Romania Si s-a apucat sa declare. Asta e chiar de rasul lumii. Ideea Germaniei era cunoscuta de noi, eu diplomatic nu am vrut sa anunt ca ardea tara. Stiam ca Germania are retineri fata de aceasta decizie. Incercam sa ne atingem obiectivele europene cu mai multa demnitate si intelepciune”, a spus primul ministru, potrivit B1 TV.

Intrebat daca Guvernul isi mentine decizia de a scoate aderarea de le lista pritoritatilor, premierul a raspuns: „Nu va mai fi o prioritate. Am spus foarte clar. Era ridicol sa vorbim de fiecare data. In octombrie sa vedem daca se poate lua o decizie, daca nu, la anul. Cine a inteles ca nu mai vrem sa intram in Schengen, asta e minte putina, noi vrem sa intram in Schengen. Proiectele Romaniei pe plan european sunt multe altele și nu o sa mai incepem nicio discutie, pentru ca am facut tot ce era posibil”, a mai spus Ponta.

De asemenea, ministrul de Externe Titus Corlatean a declarat ca nu considera pozitia exprimata de ministrul federal de Interne, Hans-Peter Friedrich, privind opozitia pentru aderarea la Schengen a Romaniei ca fiind a Germaniei, ci "a unei parti din guvernul crestin-democrat" din PPE, din care face parte si PDL. "In primul rand, nu ma surprinde pozitia ministrului de Interne al Germaniei. Nu as spune al Germaniei, ci o parte a guvernului crestin-democrat, din PPE, din care face parte si PDL".

Declaratia care a pus pe jar spatiul public din Romania. Ministrul federal de Interne de la Berlin, Hans-Peter Friedrich, a declarat intr-un interviu pentru Spiegel ca va opune la Consiliul JAI din 7-8 martie dreptul de veto al Germaniei impotriva aderarii Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen.

"Chiar si considerarea aderarii partiale, adica intrarea cu aeroporturile și porturile maritime, este scoasa de la masa discutiilor", a aratat ministrul german in interviul pentru Spiegel, care a fost anticipat printr-un rezumat aparut duminica in pagina online a Rheinische Post.
"Extinderea spatiului Schengen va fi acceptata de catre cetatenii noștri numai in conditiile in care sunt asigurate premisele de baza", a spus Friedrich. "In momentul de fata nu este cazul", a adaugat el.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, declarase anterior ca o eventuala noua decizie de amanare a aderarii Romaniei la Schengen la Consiliul JAI de saptamana viitoare va afecta "credibilitatea procesului", iar tara noastra ar putea sa nu mai fie interesata si doar sa astepte o invitatie de la UE.

"Care este concluzia? Daca noi nu vom obtine o decizie corecta, legitima, (inseamna - n.r.) faptul ca acest proces bazat pe niste criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat sa fac parte din acest proces. Si e bine de retinut. (...) Asa cum am trait fara Schengen, putem sa traim in continuare. Prezentam, scoatem pasaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani si daca UE va dori la un moment dat, sau cei care se opun, sa invite Romania, sa o faca", a afirmat Corlatean, vineri seara, intr-o emisiune la Realitatea TV.

Intr-o precizare a purtatorului de cuvant al sefului statului se arata ca afirmatiile ministrului Titus Corlatean potrivit carora, in cazul in care aderarea Romaniei la spatiul Schengen va fi amanata din nou cu prilejul Consiliului Justitie si Afaceri Interne din 7-8 martie, Romania nu mai este interesata de acest proces, "reprezinta strict opinia personala a ministrului Afacerilor Externe si pot fi considerate cel mult o propunere de pozitionare".

"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, se delimiteaza de aceste afirmatii si reitereaza faptul ca Romania isi mentine intregul interes pentru aderarea la spatiul Schengen cat mai curand", precizeaza Bogdan Oprea.

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, nu a vorbit in nume personal, ci in numele Guvernului pe tema Schengen, a declarat premierul Victor Ponta, care a precizat ca Guvernul a facut tot posibilul pentru o decizie pozitiva si ca inca spera la o astfel de decizie.

In cazul in care decizia va fi de amanare a aderarii la Schengen, va fi nevoie de o solutie politica, iar Guvernul va astepta fara ca aceasta tema sa mai reprezinte un punct principal de discutie, a adaugat premierul.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri