Intrarea in Schengen este un deziderat comun al romanilor si, in acelasi timp, o prioritate in contextul in care Romania a investit peste un miliard de euro pentru a indeplini criteriile tehnice, apreciaza avocatul Gabriel Biris, intr-o postare pe Facebook.
Biris raspunde astfel afirmatiei presedintelui PNL, Crin Antonescu, care a declarat luni ca din punctul de vedere al partii romane, aderarea la Schengen "nu a fost niciodata prima prioritate a Romaniei", dar ramane in continuare un obiectiv.

Avocatul Gabriel Biris atrage atentia ca problemele Romaniei in legatura cu intrarea in Schengen nu sunt create strict de evenimentele din vara trecuta, ele au inceput cu mult timp inainte, fiind generate initial de Sarkozy, dupa care au intrat olandezii in joc.

"Trebuie sa intelegem ca populisti sunt si pe la ei. Calcule mai mult sau mai putin meschine fac toti. Asa a facut Sarkozy, asa fac olandezii (care au nevoie de partidul de extrema dreapta pentru a sta la guvernare) asa probabil face si ministrul german", spune Gabriel Biris.

El considera ca a fost intelept din partea Romaniei sa negocieze "un compromis onorabil" in vara trecuta, adica intrarea in Schengen in doi pasi, insa lucrurile s-au schimbat dupa evenimentele politice de anul trecut.

"Este stupid sa ai reactii care nu slujesc scopului. Sa avem mandrie nationala este bine, dar pentru asta trebuie sa ai si cu ce si, in primul rand sa ai coloana cu tine permanent, nu numai din cand in cand - ca altfel facem ca Ionica si lupul si nu mai suntem crezuti de nimeni", avertizeaza avocatul specializat in fiscalitate.

El crede ca este posibila gasirea unei parghii pentru a negocia cu germanii sau cu olandezii.

"Ce conteaza este ca Romania sa intre cat mai repede in Schengen. Avem nevoie de asta pentru comert, pentru piata muncii, pentru confortul celor care calatoresc din si spre Romania, pentru a pune Romania acolo unde credem noi ca ii este locul: din ce in ce mai mult in Europa", concluzioneaza Biris.

Citeste si analiza wall-street.ro despre efectele unui esec in ceea ce priveste Schengen. Se vor speria investitorii straini de o eventuala respingere a Romaniei?

Sursa foto: https://www.facebook.com/

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri