Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat, marti, ca directiile de sanatate publica judetene si casele de asigurari de sanatate publica judetene vor fi desfiintate in urmatoarele zile, pentru a se face economii la buget. Cat se economiseste?
Fostii ministri ai Sanatatii Vasile Cepoi ( in prezent consilier guvernamental-nr.r) si Cseke Attila au declarat pentru wall-street.ro ca aceasta desfiintare nu este o chestiune de zile, mai ales ca momentan nu exista vrun proiect de act normativ in acest sens. Mai mult, chiar daca acest proiect ar exista sau ar putea fi facut rapid, oricum exista o perioada de 30 de zile de dezbatere publica.

"Nu cred ca domnul Nicolaescu a spus ca vor fi desfiintate in cateva zile ci s-a referit probabil la faptul ca se va intampla intr-o perioada cat mai scurta de timp", spune Cepoi.

Dincolo de aceasta problema, un alt fost ministru al Sanatatii, Mircea Cinteza a declarat ca orice fel de centralizare trebuie facuta dupa ce noile institutii regionale sunt infiintate, altfel va fi un vid de putere care va crea dezordine.

Centralizarea acestor institutii publice, care ar trebui sa fie prin insasi natura lor cat mai aproape de cetatean este o problema in opinia lui Cseke Attila, care da urmatorul exemplu: ce se intampla cand un cetatean are nevoie de o adeverinta de la CAS, trebuie sa mearga intr-un alt oras la centrul regional sa o ia? .

Nicolaescu a precizat ca masura desfiintarii directiilor de sanatate publica judetene si caselor de asiguari de sanatate publica judetene va aduce economii la buget, relateaza Mediafax.

Directiile de sanatate publica judetene consuma 10% din fondurile de administrare ale Ministerului Sanatatii, iar casele de asigurari de sanatate judetene "mananca", potrivit legii bugetului, 3% din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate, a declarat marti ministrul Eugen Nicolaescu.

"Vom incerca sa gasim resurse in interiorul sistemului reducand birocratia, eliminand verigile birocratice care, din punctul meu de vedere, nu-si mai gasesc locul, care sunt verigi birocratice facand parte din sistemul comunist. Noi functionam cu aceleasi structuri deconcentrate din 1950. Totusi, au trecut multi ani de atunci. Ca atare, in cateva zile veti vedea o masura radicala, desfiintarea directiilor de sanatate publica judetene, care consuma circa 10 la suta din fondurile de administrare ale Ministerului Sanatatii. Banii ii vom duce catre programele nationale in special, acolo unde avem deficit de finantare. Vom desfiinta casele judetene de asigurari de sanatate. Ele mananca, daca stiti, pe legea bugetului trei la suta din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate", a spus ministrul Eugen Nicolaescu la Forumul National al Asociatiilor de Pacienti, organizat cu ocazia "Saptamanii Pacientilor", relateaza Mediafax.

Ministrul Sanatatii a precizat ca desfiintarea caselor judetene de asigurari de sanatate va permite economisirea a aproximativ unu la suta din cei peste 19 miliarde de lei, bani care vor fi folositi pentru imbunatatirea programelor nationale de sanatate.

"Cu alte cuvinte, incercam din banul pe care il avem gospodarit mai bine, mai eficient, cu mai multa chibzuinta sa crestem finantarea, chiar daca statul nu poate in acest an sa faca mai mult", a mai spus Nicolaescu.

Nicolaescu a precizat ca 2013 va fi anul marilor schimbari in Sanatate, precizand ca are sprijin politic pentru masurile care vor fi luate.
In casele de asigurari de sanatate si in directiile de sanatate publica judetene lucreaza aproximativ 8.000 de persoane.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri