Criza economica ar putea sa ameninte progresele inregistrate in materie de speranta de viata in Europa, in cazul in care unele guverne decid sa reduca bugetele alocate sanatatii, a avertizat Organizatia Mondiala a Sanatatii intr-un raport publicat miercuri, relateaza AFP.
"Un scenariu posibil si care ameninta progresele constante inregistrate in materie de speranta de viata in Europa ar consta in cuplarea crizelor economice sau sociale cu reduceri ale cheltuielilor in domeniul sanatatii", apreciaza OMS in raportul sau asupra situatiei din Europa, care include 53 de tari, potrivit Mediafax.

Organizatia subliniaza ca situatia sanitara s-a ameliorat in Europa, dar ca exista diferente mari de la o tara la alta.

"Speranta de viata la nastere a crescut cu cinci ani incepand din 1980, atingand 76 de ani in 2010. Problema este ca acest progres nu este repartizat in mod echitabil intre tari", a subliniat autorul acestui raport, Ritu Sadana, intr-o conferinta de presa la Londra, marti, inainte de publicarea documentului.

Spania, tara in care se inregistreaza cel mai ridicat nivel al sperantei de viata in Europa, atinge o medie de 82,2 ani, in timp ce in Kazahstan, aflat la celalalt capat al clasamentului, speranta de viata este de 68,7 ani.

Potrivit OMS, in Europa - care numara 900 de milioane de locuitori repartizati din Europa de Vest si pana in Asia de Est, inclusiv in Israel - se afla noua dintre cele zece tari cu cel mai ridicat nivel al sperantei de viata la nivel mondial, in pofida faptului ca acest continent este cel ce numara cel mai important nivel de consum de alcool si tutun.

Cresterea sperantei de viata se explica in parte prin regresul anumitor boli, in special cele de natura cardiaca, si ameliorarea conditiilor de viata, se arata in raportul OMS, publicat o data la trei ani.

Cheltuielile in domeniul sanatatii variaza enorm de la o tara la alta, Franta si Olanda alocand 11,9% din PIB sanatatii (in 2010), fata de 2,5% in Turkmenistan, constata OMS.

De asemenea, speranta de viata variaza in functie de sex. Ea este, in medie, de 80 de ani pentru femei si de 72,5 ani pentru barbati. "In 2010, barbatii au atins speranta de viata la care se aflau femeile in 1980", afirma Ritu Sadana.
Aceasta disparitate s-ar putea explica prin diferente ca "mod de viata si activitati", dar in special prin faptul ca barbatii fumeaza de doua ori mai mult decat femeile, potrivit OMS.

Rata sinuciderilor a scazut cu 24 pana la 40% in functie de tara, incepand de la mijlocul anilor '90, dar se constata o usoara incetinire a acestei scaderi odata cu criza economica din 2008.

Peste un sfert din populatia europeana va depasi varsta de 65 de ani pana in 2050, potrivit OMS, care avertizeaza in legatura cu provocarile pe care aceasta evolutie o va avea asupra sistemelor de sanatate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri