Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, dupa finalizarea lucrarilor Consiliului European, ca dezbaterea din Parlamentul European privind flexibilizarea fondurilor va da ocazia europarlamentarilor romani sa obtina inca 8-9 miliarde de euro in plus pentru Romania.
"Aceasta dezbatere (privind flexibilizarea fondurilor, n.r.) care va fi in Parlament va da ocazia parlamentarilor nostri sa obtina inca vreo 8-9 miliarde de euro in plus - ei parca imi reprosau mie ca a fost cresterea de numai 18% a bugetului - si sunt convins ca prin pricererea, talentul, inteligenta, capacitatea lor de a convinge, vor mari bugetul Romaniei", a spus Basescu, potrivit Mediafax.

El a aratat ca rezolutia PE cu privire la cadrul financiar multianual 2014-2020 este un act politic al PE pe care personal il considera indreptatit, dar care nu vizeaza cresterea alocarilor in buget si i-a ironizat pe unii politicienii romani pentru modul in care au inteles aceasta rezolutie.

"As mai face un cometariu referitor la rezolutia PE cu privire la cadrul financiar multianual 2014-2020. Inteleg ca unii politicieni din patria noastra au inteles ca a fost respins bugetul si ca acum sefii de stat si de Guvern se intalnesc iar sa mai puna niste bani, da? Nu. Deci este un act politic al PE, pe care personal il consider indreptatit, dar care nu vizeaza cresterea alocarilor in buget", a spus Basescu.

El a aratat ca, in principal, Consiliul European a vorbit de posibilitatea revizuirii bugetului in vremuri mai bune, undeva 2014-2015, in speranta ca se va mai putea adauga ceva si a adaugat ca PE cere sa existe obligatia revizuirii bugetului, avand ca obiectiv sa decida ca aceasta revizuire se va face efectiv.

El a aratat ca un obiectiv major tine de flexibilizarea utilizarii sumelor.

"Stiti foarte bine ca alocatiile pe capitole, pe proiecte, beneficiaza, in ghilimele, de o rigiditate destul de mare. Adica nu poti lua bani de la POS Transporturi sa ii duci la Agricultura. Nu se poate asta. Banuiesc ca aici PE intentioneaza sa aiba un cuvant mai greu, sa lase posibilitatea adaptarii resurselor alocate unei tari la prioritatile pe care le are ea in acel moment", a spus Basescu.

Potrivit sefului statului, PE vrea o flexibilizare mai mare a fondurilor, apreciind ca acest lucru nu este unul rau, in situatia in care se stabilesc si conditiile in care se face aceasta flexibilizare, adica sa nu fie extrem de complicate, sa se faca cu argumentarea statelor si sa fie aprobate de Comisie.

Parlamentul European a respins miercuri, printr-o rezolutie votata in plen, varianta de buget multianual al UE pentru perioada 2014-2020 rezultata in urma negocierilor liderilor statelor membre la Consiliul European din februarie.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, eurodeputatii au stabilit prin aceeasi rezolutie si un mandat pentru negocierile cu celelalte institutii europene privind bugetul multianual (MFF), care in cele din urma trebuie validat prin votul forului legislativ european.

Rezolutia adoptata miercuri a fost pregatita de liderii grupurilor PPE (populari), Socialisti si Democrati, ALDE (liberali) si Verzi (ecologisti), fiind adoptata cu votul favorabil a 506 eurodeputati, 151 voturi fiind impotriva, iar 23 s-au abtinut.

"Rezolutia da negociatorilor PE un mandat puternic pentru a se asigura ca MFF va fi suficient de flexibil pentru a asigura ca fondurile disponibile sa fie utilizate in mod optim. Parlamentul European cere de asemenea si o revizuire a cheltuielilor in cadrul MFF la jumatatea perioadei pentru a permite noului Parlament care va fi ales in 2014 si Comisiei Europene o oportunitate pentru a influenta bugetele pe care le vor mosteni", se arata in comunicatul PE.

Negocierile informale care vor fi purtate in perioada urmatoare cu privire la bugetul UE 2014-2020 trebuie sa aduca reglementari de aplicare a proiectului de buget. Parlamentul European trebuie isi dea acordul pentru aceste reglementari si sa existe un acord interinstitutional si cu Consiliul si Comisia Europeana, mentioneaza comunicatul.

De asemenea, PE va negocia in paralel si pentru bugetele diverselor programe europene in parte, pentru care e co-decizie a Parlamentului si Consiliului.

"Daca nu se va ajunge la un acord pana la inceputul lui 2014, vor fi aplicate cifrele bugetului din 2013, ajustat cu rata inflatiei", mentioneaza comunicatul PE.

Romaniei i-ar reveni o alocare de 39,7 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, potrivit variantei de buget stabilita de liderii Consiliului European. Tara noastra a obtinut astfel o crestere cu 18% a bugetului care ii este alocat in perioada 2014-2020, comparativ cu cel din anii 2007-2013, desi la nivelul Uniunii Europene, pentru prima data, bugetul multianual a suferit o reducere.

Presedintele Traian Basescu, care a negociat in Consiliul European cu privire la alocarea Romaniei, s-a declarat multumit de cifrele obtinute avand in vedere contextul european dificil si faptul ca unele state mari contributoare au cerut initial taieri si mai mari decat cele convenite in final.

El a facut apel, dupa incheierea negocierilor de la Bruxelles din prima parte a lunii februarie, catre toti europarlamentarii romani sa sustina in plenul PE varianta negociata in Consiliul European deoarece avantajeaza tara noastra. Apelul sau a fost reluat in urma cu doua saptamani si de Theodor Stolojan, liderul delegatiei de eurodeputati a PDL.

Atat premierul Victor Ponta, cat si europarlamentari ai PSD si PNL cum ar fi Catalin Ivan, Corina Cretu, Victor Bostinaru si Renate Weber au criticat vehement alocarea stabilita pentru Romania la Consiliul European, precum si prestatia presedintelui Basescu in negocieri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri