Eleganta, zambitoare si deja celebra, sotia noului sef de stat chinez Xi Jinping pare sa fi cucerit China, sambata, in cele cateve secunde ale primei sale aparitii oficiale la Moscova, relateaza AFP, citat de Mediafax.
Peng Liyuan a focalizat atentia presei la sosirea sa, vineri, in Rusia, destinatia aleasa de Xi pentru prima sa vizita in strainatate.

Purtand o poseta de mana si un mantou albastru inchis, Peng Liyuan, in varsta de 50 de ani, a coborat foarte natural scarile pasarelei avionului Air China, alaturi de sotul ei, caruia i-a strans bratul o clipa. Acesta este un gest rar in viata publica a liderilor comunisti chinezi.

Peng, o cantareata foarte populara ridicata la rangul de general in armata, si-a pastrat aerul radios in timp ce ii saluta pe oficialii comitetului de primire rus. O secventa vazuta si revazuta la televiziunea chineza.

"De ieri este principalul subiect de discutie intre oameni", constata Li Jun, comentator al unui mare cotidian de seara din Nankin. Cu astfel de prestatii, Prima Doamna ar putea, potrivit lui, sa "demoleze mitul conducerii chineze" care, cultivand opacitatea, apare deconectata de la restul tarii.

"Peng Liyuan este eleganta si afabila, ceea ce ar putea atenua prejudecatile internationale precum amenintarea chineza", asigura Li.

Frumoasa femeie cu frunte inalta si par negru, care nu isi arata varsta, a proiectat o imagine de tinerete si spontaneitate care contrasteaza radical cu ceea ce a fost obisnuita populatia in ultimii 30 de ani.

De la Jiang Qing, ultima sotie a lui Mao Zedong, sotiile liderilor chinezi au ramas in umbra. Dar acest lucru s-ar putea schimba.

In locul unei fotografii cu strangerea de maini intre presedintele rus Vladimir Putin si Xi, marile ziare de la Beijing au preferat un instantaneu cu liderul chinez si Peng Liyuan la iesirea din avion.

Sambata, aceasta fotografie se afla pe prima pagina a ziarelor Xinjingbao, China Daily, Global Times. Cotidianul Poporului a publicat-o, de asemenea, pe prima pagina, alaturi de alte imagini cu Xi si Putin.

Chiar daca este prea devreme, sinologii au apreciat ca este posibil ca Peng sa devina o "Prima Doamna de tip occidental".
Un rol opus alurii austere si rezervate a sotiei fostului presedinte Hu Jintao, Liu Yonqing, plasata de obicei in umbra sotului sau.

Trebuie spus ca Peng Liyuan beneficiaza de un imens capital de notorietate: din cele mai indepartate colturi ale Chinei si pana la Beijing, toti cetatenii o cunosc pe aceasta soprana, vedeta timp de 25 de ani a galei de Anul Nou a televiziunii publice, urmarita in fiecare an de sute de milioane de persoane.

"Cand seful statului chinez a iesit, la Moscova, pe usa avionului sau, insotit de Prima Doamna, chinezii si-au vazut atentia captata, fara sa stie care dintre cei doi le este mai familiar", a comentat Hu Xijin, redactor sef al Global Times.

"Aceasta scena ii face bucurosi pe chinezi deoarece ei asteapta de multa vreme acest lucru", a adaugat el, exprimandu-si regretul ca presa nu acorda acestui eveniment toata importanta cuvenita.

Emotia si-a facut simtita prezenta si pe site-urile de microbloguri. "Ce eleganta!", exclama un internaut. "Ce frumusete!", adauga un altul, in timp ce un al treilea considera ca Peng este "demna si deschisa la minte".

Mantoul sau a fost cel remarcat cu precadere. La doar cateva ore dupa faimoasa iesire din avion, mai multi comercianti ai site-ului Taobao (echivalentul chinez al eBay) propuneau vanzarea anticipata la preturi cuprinse intre 499 si 10.000 de yuani (intre 60 si 1.200 de euro). Zvonurile curgeau pe marginea incaltamintei atipicei Prime Doamne.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri