Numarul mediul al locurilor de munca vacante a scazut in 2012 cu 1.300, la 24.800, inregistrandu-se o rata medie de 0,59%, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
In anul 2012, ratele medii anuale ale locurilor de munca vacante cu cele mai ridicate valori s-au inregistrat in sanatate si asistenta sociala (1,27%) respectiv, in administratia publica (1,20%).



La polul opus, s-au situat activitatile din industria extractiva (0,06%), respectiv cele de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,10%).

Aproape o treime din numarul total al locurilor de munca vacante s-au regasit in industria prelucratoare (7,8 mii locuri vacante), iar rata a avut o valoare medie anuala de 0,77%. Sectorul bugetar a insumat putin peste 30% din totalul locurilor de munca vacante, cele mai multe regasindu-se in sanatate si asistenta sociala (3,7 mii locuri vacante), urmate de administratia publica (2,9 mii locuri vacante), respectiv invatamant (0,9 mii locuri vacante).

In industria extractiva, angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca salariata (0,04 mii locuri vacante).

2012 comparativ cu anul 2011

Prin comparatie cu anul precedent, atat rata cat si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante au inregistrat, aproape in egala masura, cresteri si scaderi. Cele mai relevante cresteri ale ratei medii anuale ale locurilor de munca vacante s-au regasit in activitatile de distributie a apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,25 puncte procentuale), precum si in cele de sanatate si asistenta sociala (+0.22 puncte procentuale). La polul opus, s-au situat activitatile din agricultura, silvicultura si pescuit (-0,50 puncte procentuale), respectiv cele de informatii si comunicatii (-0,28 puncte procentuale).

Numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a cunoscut cele mai semnificative cresteri in sanatate si asistenta sociala (+0,6 mii locuri vacante), urmate de activitatile din invatamant si cele de distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,3 mii locuri vacante pentru fiecare in parte). La polul opus, cele mai accentuate diminuari ale indicatorului s-au constatat in industria prelucratoare (-1,0 mii locuri vacante), urmate de activitatile de transport si depozitare, respectiv constructii (-0,4mii locuri vacante pentru fiecare in parte).

Atat in ceea ce priveste rata cat si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante cele mai importante diminuari s-au regasit in ocupatiile de muncitori calificati si asimilati.

La polul opus, rata medie anuala a locurilor de munca vacante a cunoscut cea mai importanta crestere in randul ocupatiilor de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit – grupa majora 6 (+0,26 puncte procentuale), iar in ceea ce priveste numarul mediu anual al locurilor de munca vacante, cea mai semnificativa crestere fata de media anului 2011 s-a inregistrat in randul ocupatiilor de specialisti in diverse domenii de activitate - grupa majora 2 (+0,6 mii locuri vacante).

Regiuni de dezvoltare

In anul 2012, cele mai ridicate valori atat in ceea ce priveste rata cat si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante s-au inregistrat in regiunile Bucuresti-Ilfov si Nord-Est (0,73% pentru fiecare in parte, iar numarul mediu anual al locurilor demunca vacante a fost de 6,7 mii locuri vacante, respectiv 3,6 mii locuri vacante).

De asemenea, in regiunea Bucuresti-Ilfov, numarul mediu anual al locurilor de munca vacante a reprezentat 27% din numarul locurilor de munca vacante din intreaga tara.

La polul opus, atat in ceea ce priveste rata cat si numarul mediu anual al locurilor de munca vacante cele mai scazute valori le-a cunoscut regiunea Sud-Vest Oltenia (0,36%,respectiv 1,2 mii locuri vacante), urmata de regiunea Sud-Est (0,42%, respectiv 1,9 mii locuri vacante).





Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri