Suspectii vizati de perchezitiile facute in Capitala si in sase judete erau condusi de Daniel Ruse, arestat anul trecut in dosarul fraudelor bancare, si au creat un prejudiciu total estimat la 22 de milioane de euro, dupa ce au luat credite pe care nu le-au achitat, informeaza Mediafax.
"Actiunea este desfasurata de politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate (SCCO) Calarasi, sub coordonarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) - Biroul Teritorial Calarasi si a Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate din IGPR. La actiune participa aproximativ 200 de politisti, se desfasoara in sistem integrat, sub coordonarea BCCO Bucuresti si procurorilor DIICOT - Biroul Teritorial Calarasi, cu sprijinul SCCO.Giurgiu, SCCO Ialomita si SCCO Ilfov, BCCO Constanta, BCCO. Ploiesti si Jandarmeria Romana. In cauza s-a beneficiat de suportul de specialitate al D.I.P.I.. La actiune participa si un elicopter al MAI", se precizeaza intr-un comunicat al Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR).

Potrivit sursei citate, 68 de perchezitii domiciliare sunt efectuate, simultan, pentru probarea activitatii infractionale a unei grupari infractionale organizate, specializate in infractiuni cu consecinte deosebite, respectiv inselaciune, evaziune fiscala si spalarea banilor. Astfel, se fac 46 de descinderi in localitatea Sintesti, judetul Ilfov, doua in Bucuresti, opt in judetul Constanta, sase in judetul Giurgiu, patru in judetul Ialomita, una in judetul Calarasi si una in Ploiesti.

De asemenea, au fost emise 86 de mandate de aducere, suspectii urmand a fi audiati la DIICOT Calarasi.

In fapt, pe baza informatiilor obtinute de politistii SCCO Calarasi - Brigada de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) Bucuresti si a investigatiilor efectuate sub coordonarea procurorilor DIICOT, s-a stabilit ca, in perioada 2005-2012, s-a constituit un grup infractional organizat, in scopul comiterii de infractiuni grave, respectiv inselaciune, fals si uz de fals, spalare de bani, grup structurat pe relatii ierarhice si personale, care actiona in judetele Calarasi, Ilfov, Giurgiu, cu conexiuni in municipiul Bucuresti.

Membrii gruparii sunt suspectati de savarsirea de inselaciuni prin inducerea in eroare a reprezentantilor institutiilor bancare prin prezentarea unor situatii financiare neconforme cu realitatea, in vederea obtinerii unor imprumuturi bancare, credite ce deveneau neperformante, arata IGPR.

Gruparea era condusa de un barbat, de 44 ani, din municipiul Oltenita, judetul Calarasi, arestat deja in aceasta cauza. Pe baza probelor administrate s-a stabilit ca din aceasta grupare, fac parte, aproximativ 20 de persoane. Acestea au detinut in nume propriu sau prin intermediari mai multe societati comerciale, in numele carora au obtinut credite foarte mari.

Surse judiciare au declarat ca liderul gruparii este Daniel Ruse, aflat in arest, din toamna anului trecut, in dosarul fraudelor bancare cu acte false.

Pregatirea activitatii infractionale, arata IGPR, a inceput inca din 2004, cand mai multi membri ai gruparii au achizitionat, prin credite bancare, imobile la preturi mici pe care le-au folosit ulterior, dupa o supraevaluare si "cosmetizare", la obtinerea creditelor bancare frauduloase.

Suma totala a transferurilor bancare provenite de la societatile controlate de membrii grupului infractional organizat se ridica la aproximativ 10.000.000 euro, precizeaza IGPR.

Anchetatorii mai spun ca, in grupul infractional organizat, camatarii au gasit o sursa bogata de venituri ilicite, avand interes in a-i imprumuta cu sume cat mai mari pentru a li se restitui ulterior valori insemnate.

Potrivit Politiei Romane, prejudiciul total produs este de aproximativ 22 de milioane de euro.

Cercetarile continua pentru identificarea tuturor persoanelor implicate si probarea intregii activitati infractionale, urmand sa fie dispuse toate masurile care se impun.

In toamna anului trecut, Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) informa ca invinuitii din dosarul fraudelor bancare ale gruparii Stan-Ruse sunt acuzati ca ar fi obtinut, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii.

Din cauza complexitatii dosarului, 38 de persoane sunt cercetate la Bucuresti de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT), pentru o inselaciune de sapte milioane de euro, iar alte zece persoane sunt anchetate la Calarasi pentru fraude de 15 milioane de euro.

Potrivit DIICOT, in perioada 2010-2012, membrii grupului infractional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse, au realizat beneficii financiare substantiale prin fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine un numar de 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei, prin utilizarea unor documente falsificate.

Un alt lider al gruparii de fraudare a bancilor, Mihai Stan, ar fi incercat sa obtina ilicit fonduri europene, prin intermediul a trei societati, Ancuta SRL, Alram Servinvest si Eurotrading SRL, in baza unor documente si declaratii false, potrivit DIICOT.

Mihai Stan este acuzat ca in perioada 2010-2012 i-a determinat pe reprezentantii celor trei societati comerciale "sa prezinte si sa foloseasca documente si declaratii false fata de Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in scopul obtinerii pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunitatii Europene (pentru partea de finantare de 90 la suta din fonduri europene)", precum si fonduri din bugetul de stat, pentru partea de finantare de zece la suta.

Totodata, acesta ar fi folosit inscrisuri sub semnatura privata (situatii financiare si bilanturi contabile) si inscrisuri oficiale falsificate (certificate de atestare fiscala si acte de identitate), "in scopul producerii de consecinte juridice cu ocazia negocierii, incheierii si executarii unor contracte de creditare cu unitati bancare din Romania", a mai aratat DIICOT.

Mihai Stan i-ar fi determinat pe Denisa Amuza, Georgiana Piturca, Marin Tudoroiu, Mihai Toma, Ion Sintu, Floarea Nae, Andrea Benga, Marian Mavrodin, Tiberiu Hurdugaci si Marian Sava sa foloseasca in raport cu bancile comerciale acte false.

Tot el se prezenta la banci sub identitati false, depunand copii dupa acte de identitate cu fotografia lui, insa datele corespundeau altei persoane.

Activitatea infractionala a fost sprijinita, au aratat procurorii, de catre invinuitii Aurel Saramet, avand calitatea de director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepresedinte BRD, Mihai Grigoroiu, Catalin Ionut Rosu si Andrei Atanasiu, angajati in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, si Florian Dragos Diaconescu.

Mihai Grigoroiu fusese numit recent in functia de director adjunct in Ministerul Economiei, la Autoritatea de Management al Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, Catalin Ionut Rosu era auditor, iar Andrei Atanasiu era expert in Ministerul Economiei. Conform unui comunicat al Ministerului Economiei, a fost decisa incetarea activitatii celor trei in functiile ocupate.

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Bucuresti si Biroul Teritorial Calarasi au facut, in 1 noiembrie 2012, 50 de perchezitii la locuintele invinuitilor si la sediile unor firme din Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi si Giurgiu, membrii gruparii fiind acuzati de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si spalarea banilor.

Procurorii DIICOT aratau, intr-unul dintre referatele cu propuneri de arestare, ca gruparea initiata si coordonata de Mihai Stan si Daniel Ruse a reusit sa cuprinda peste 80% din sistemul bancar romanesc si o parte importanta a institutiilor statului.

Ancheta DIICOT vizeaza 0,28% din numarul de sucursale bancare, eventualul prejudiciu echivaleaza cu 0,04% din creditul neguvernametal, iar faptele verificate par "un fenomen exterior sistemului bancar", a sustinut Asociatia Romana a Bancilor, punct de vedere exprimat anterior si de guvernatorul BNR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri