Ministerul Educatiei solicita inspectoratelor scolare ca decizia de vizitare a expozitiei "The Human Body" de la Muzeul Antipa sa se ia in CA al scolilor si cu acordul scris al parintilor, semnaland "aspecte controversate" si un "posibil impact emotional negativ", muzeul cerand precizari.
Intr-o nota emisa pe 29 martie de catre Directia Generala Educatie si Invatare pe tot Parcursul Vietii din cadrul Ministerului Educatiei Nationale (MEN), li se solicita inspectoratelor scolare sa ceara unitatilor de invatamant din subordine (scoli generale si licee), ca decizia de vizitare a expozitiei "The Human Body", deschisa in perioada 22 martie - 30 iunie, la Muzeul National "Grigore Antipa" din Capitala, de catre grupuri de elevi minori, sa fie luata de catre Consiliul de Administratie (CA) al fiecarei unitati.

Aceasta solicitare a MEN este motivata in nota prin aceea ca "exista unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum si un posibil impact emotional negativ, pe care acestea il pot avea asupra elevilor/ copiilor", potrivit Mediafax.

In nota se mai stipuleaza ca, in cazul in care decizia CA va fi favorabila vizitarii, "se va solicita acordul scris al parintilor sau reprezentantilor legali ai elevilor/ copiilor", cu informarea celor dintai de "faptul ca exista unele aspecte controversate, generate de tipul de exponate, precum si un posibil impact emotional negativ al acestor exponate".

Totodata, in cazul in care parintii isi dau acordul, "acestora li se va recomanda sa-si insoteasca copiii minori cu varsta sub 12 ani la vizitarea expozitiei".

Intr-un comunicat al Muzeului Antipa institutia solicita Ministerului Educatiei Nationale semnalarea publica a "aspectelor controversate, generate de tipul de exponate" din expozitia temporara "The Human Body" si a influentelor negative pe care le pot suferi elevii vizitatori ai expozitiei.

Reprezentantii muzeului precizeaza ca au aflat din presa despre adresa nr. 38856/29.03.2013, emisa de catre Ministerul Educatiei Nationale, prin Directia Generala Educatie si Invatare pe tot Parcursul Vietii si isi exprima "nu doar nedumerirea, ci si dezamagirea fata de lipsa de comunicare" a ministerului, care nici nu a solicitat institutiei muzeale planul expozitiei, textele complementare sau detalii despre piesele expuse.

"Mentionam ca in ziua de 21 martie 2013, in intervalul 10.00 - 20.00, profesorii scolilor din Bucuresti au fost invitati sa vizioneze, in mod gratuit, expozitia «The Human Body» tocmai pentru a sesiza aspecte din expunerea temporara care ar putea aduce prejudicii de orice fel elevilor vizitatori", se mai arata in comunicatul muzeului.

Referitor la existenta unor "aspecte controversate generate de tipul de exponate", precum si a unui "posibil impact emotional negativ al acestor exponate", invocate in adresa MEN, reprezentantii Muzeului Antipa precizeaza ca, in Romania, nu a fost efectuat un studiu cu privire la impactul negativ pe care l-ar putea avea vizitarea expozitiei "The Human Body".

"Nu avem cunostinta despre pericolul generat de vizitarea expozitiei «The Human Body» de catre elevi, semnalat de o persoana autorizata precum un medic psihiatru pediatru sau un psiholog, specializat in psihologia copilului", se arata in comunicat.

"In aceste conditii, tinem sa mai precizam ca diseminarea informatiei cu privire la adresa de mai sus este corecta si justificata in ceea ce priveste solicitarea acordului parintilor elevilor care doresc sa viziteze cu scoala expozitia «The Human Body». Ramane, insa, de neinteles si fara suport real avertismentul fata de «un posibil impact negativ asupra vizitatorilor elevi», cu atat mai mult cu cat recomandarea priveste toti elevii, indicati, in adresa, ca «minori». Nu toti elevii cu varste cuprinse intre 7 si 18 ani, elevi ai claselor I-XII, sunt minori?", se mai arata in comunicat.

Reprezentantii muzeului mai sustin ca demersul Ministerului Educatiei Nationale este "nejustificat" si pentru ca: "studiul anatomiei omului este obligatoriu prin programa clasei a VII-a, fiind singurul an dintre toti cei 12 ani de invatamant preuniversitar in care se preda aceasta materie, incepand cu clasa a IX-a, biologia nu mai figureaza ca disciplina in invatamantul romanesc, desi, in mod paradoxal, examenul de bacalaureat se poate da si la biologie/anatomie umana, admiterea la facultati precum Biologia, Medicina Umana, Farmacia, Stomatologia, Biochimia se face pe baza sustinerii examenului la disciplina anatomie umana, pentru multe dintre scolile din Romania, dotarea cabinetului de biologie (daca acesta exista) cu un mulaj dedicat studiului anatomiei umane este un lux, asa cum prezentarea teoriei creationiste este obiectivul principal de invatamant al orelor de religie, teoria evolutionista ar trebui sa nu reprezinte motiv de ingrijorare sau de infiorare pentru nimeni".

Reprezentantii Muzeului Antipa mai semnaleaza ca "adresa trimisa a ajuns sa fie comunicata de unii dintre inspectorii judeteni catre unitatile din subordine cu textul: «Buna ziua! In saptamana educativa, cei care si-au propus excursii la Bucuresti, la recomandarea domnului ministru, nu aveti voie sa vizitati Muzeul Grigore Antipa»" si ca muzeul a suferit un prejudiciu de imagine.

Ei mai amintesc ca elevii au acces gratuit in Muzeul Antipa, in toate vacantele scolare, intocmai ca si toate grupurile organizate de copii defavorizati social sau cu dizabilitati, care pot, insa, vizita gratuit muzeul de-a lungul intregului an.

"In speranta ca aceasta situatie grava, prin care oficiali din Ministerul Educatiei Nationale si inspectorii scolari au restrictionat sau chiar interzis accesul grupurilor organizate de elevi intr-o expozitie temporara sau in Muzeul National de Istorie Naturala «Grigore Antipa», nu putem sa nu solicitam luarea tuturor masurilor care se impun pentru ca, pe viitor, nicio institutie de cultura sa nu mai fie «recomandata» ca locatie interzisa elevilor. Solicitam Ministerului Educatiei Nationale sa comunice public contributiile sau prejudiciile aduse de catre Muzeul National de Istorie Naturala «Grigore Antipa» la imbogatirea cunostintelor biologice, la dezvoltarea gustului pentru cultura, la stimularea respectul pentru patrimoniul national natural si cultural", se arata in incheierea comunicatului institutiei muzeale.

Expozitia "The Human Body", care include peste 200 de exponate - corpuri umane reale, care, prin disectiile la nivelul organelor si tesuturilor ofera o perspectiva unica, tridimensionala, fidela, asupra corpului omenesc -, va putea fi vizitata la Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" din Bucuresti pana pe 30 iunie.

In cadrul expozitiei "The Human Body" poate fi vazut corpul uman in totalitatea lui, dar si fragmente sau organe intregi, muschi, ligamente, sistemul cardiovascular, sistemul osos si muscular, sistemul nervos, precum si fetusi in diferite stadii de evolutie. De asemenea, nu lipsesc exponate care prezinta organe sanatoase si organe afectate de cancer in diferite stadii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri