Curtea de Apel Brasov a decis, joi, ca Tribunalul poate sa inceapa sa judece dosarul "Motorina", in care Sorin Blejnar este judecat penru fapte de coruptie, nemaifiind necesara trimiterea acestuia la DIICOT pentru refacerea urmaririi penale, transmite corespondentul Mediafax.
Dosarul "Motorina", in care fostul sef al ANAF Sorin Blejnar este judecat pentru constituire sau sprijinire de grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani, a fost returnat DIICOT Brasov pentru refacerea urmaririi penale, conform unei decizii a Tribunalul Brasov, din 18 decembrie 2012.

In motivarea sentintei Tribunalului Brasov se preciza ca lui Blejnar i s-a incalcat dreptul la aparare.

"Instanta constata ca dreptul la aparare al inculpatului Sorin Blejnar a fost incalcat prin aceea ca ordonanta de incepere a urmaririi penale si insusi rechizitoriul prin care se pune in miscare actiunea penala nu descriu faptele pentru care Sorin Blejnar este trimis in judecata", se mentiona in motivare.

Procurorii DIICOT au facut recurs la decizia Tribunalului, iar, in 14 februarie, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Brasov, cu prim termen de judecata in 21 martie.

Judecatorii au ramas in pronuntare pana joi, cand au admis recursul procurorilor, iar dosarul va fi trimis spre judecare la Tribunalul Brasov, decizia Curtii de Apel Brasov fiind definitiva.

In 4 decembrie 2012, Sorin Blejnar a solicitat Tribunalului Brasov ca dosarul in care este judecat pentru constituire sau sprijinire de grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani sa fie returnat DIICOT "pentru ilegala sesizare a instantelor de judecata" in cazul sau.

Presedintele Tribunalului Brasov, Alina Mioc, declara atunci ca au fost invocate mai multe exceptii ale inculpatilor, Blejnar invocand nulitatea urmaririi penale raportat la faptul ca nu sunt descrise faptele care se imputa nici in rezolutia de incepere a urmaririi penale, nici in punerea in miscare a urmaririi penale sau in rechizitoriu.

"Alta exceptie invocata de Blejnar a fost aceea ca lipseste urmarirea penala fata de persoana sa si ca nu s-au administrat niciun fel de probe pe care el le-a solicitat in cadrul urmaririi penale", mai spunea Mioc.

In luna septembrie, fostul sef al ANAF Sorin Blejnar si alti 16 inculpati au fost trimisi in judecata de DIICOT Brasov pentru constituire sau sprijinire de grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani in dosarul "Motorina".

Potrivit presedintelului Tribunalului Brasov, judecatorul Alina Mioc, in acest dosar au fost trimise in judecata 17 persoane fizice si sase persoane juridice, iar printre cei 17 inculpati se numara fostul sef al ANAF Sorin Blejnar, doi sefi din cadrul Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale (DJAOV) Brasov, Claudiu Monea si Dorel Ciobanu, dar si fostul deputat brasovean Vasile Bran.

Dosarul are 66 de volume a cate 200-250 de pagini. DJAOV Brasov si Directia Generala a Finantelor Publice Brasov s-au constituit parte civila in acest dosar pentru un prejudiciu de peste 22 milioane de lei din evaziune cu produse petroliere.

Fostul consilier al lui Blejnar Codrut Marta, care a fost si el audiat in acest dosar, nu se afla printre inculpati.

Procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Brasov au dispus in 1 augus inceperea urmaririi penale fata de Sorin Blejnar si Codrut Marta, pentru sprijinire a unui grup infractional organizat si complicitate la evaziune fiscala.

"In fapt se retine ca, in perioada martie - iulie 2010, inculpatii Morcov Cecilian, Kelemen Andrei, Sztufliak Peter, Monea Claudiu, Ciobanu Dorel si Cuccina Salvatore au constituit un grup infractional organizat cu legaturi transfrontaliere, la care au aderat alte 20 de persoane, cetateni romani, italieni si maghiari, specializat in activitati de evaziune fiscala cu produse energetice - combustibili", se preciza intr-un comunciat al DIICOT Brasov.

Membrii gruparii sprijinite de Blejnar si Marta ar fi initiat un amplu mecanism evazionist pentru a nu plati accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorina achizitionate in regim suspensiv si comercializate pe piata interna. In acest mod, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu peste 10,5 milioane de lei reprezentand TVA si peste 10,8 milioane de lei reprezentand accize pentru motorina, suma totala a prejudiciului stabilita pana in prezent fiind de aproape 22 de milioane de lei.

Gruparea infractionala achizitiona motorina in regim suspensiv de la plata accizelor, declarand ca aceasta va fi livrata intracomunitar in Polonia. In realitate, motorina era revanduta prin statiile de distributie de carburanti sau direct utilizatorilor finali. Grupul infractional a fost sprijinit de factori de decizie de la ANAF sau Directia Judeteana de Accize si Operatiuni Vamale Brasov, care fie au facut controale formale, fie au impiedicat verificarile firmelor implicate.

Pe toata durata procesului, fostul sef al ANAF si-a sustinut vinovatia, spunand ca acest dosar "a fost doar o joaca" a procurorului DIICOT Brasov Marian Drilea, cel care l-a trimis in judecata.

El l-a acuzat de abuz de autoritate pe procurorul Drilea si a facut o plangere la CSM impotriva acestuia.

"Cunoasteti cu totii conflictul meu de notorietate cu Victor Ponta si ati vazut ca datele sunt publice pe site-urile de specialitate. O sa vedeti ca din 2007 pana in 2011 acest procuror a participat in calitate de copilot la curse din campionatele de raliuri. Poate incearca sa dobandeasca notorietate", afirma Blejnar la termenul din 10 octombrie. Sorin Blejnar mai spunea ca procurorul ar fi incercat in 2009, cand el era sef al ANAF, sa obtina un post de director adjunct la Vama Brasov. "Nu l-am acceptat pentru ca era cercetat penal, dar eu am incredere ca instantele sunt corecte, ceea ce nu cred despre acest procuror de caz. Cred ca procurorii din Romania sunt cinstiti, dar mai sunt si exceptii", adauga Blejnar.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri