Daniel Morar a declarat vineri ca atunci cand presedintele si premierul iti spun ca este o problema mare de constitutionalitate si ca, ramanand in fruntea Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, impiedici numirile in Ministerul Public sau esti o problema pentru sistem, trebuie sa pleci.
Prim-adjunctul procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Daniel Morar, a anuntat ca a decis sa se retraga din aceasta functie si i-a comunicat acest lucru presedintelui Traian Basescu.

Morar a spus ca zilele trecute, inclusiv joi, a aflat ca este pe cale sa genereze o mare problema constitutionala, sa declanseze un conflict intre puterile statului.

"Pare un lucru serios si nu vreau sa fac asta. Acesta este motivul pentru care am decis sa pun capat carierei mele in fruntea Ministerului Public, nu inainte de a va spune ca ceea ce au facut procurorii DNA in aceasta perioada a fost un lucru extraordinar, ca ceea ce au facut judecatorii care au instrumentat dosarele noastre, de la toate instantele, a fost, de asemenea, un lucru extraordinar, pentru care eu le sunt profund rcunoscator", a mai spus Daniel Morar.

El a precizat ca a venit in fruntea Ministerului Public pentru a rezolva problemele, nu pentru a crea altele, de aceea a decis sa plece.

"In momentul in care cei mai importanti oameni din statul roman, atat premierul Victor Ponta, cat si presedintele Traian Basescu iti spun ca e o problema mare de constitutionalitate si iti spun tie, lui Morar, ca ramanand acolo impiedici numirile in Ministerul Public sau ca esti o problema pentru sistem, trebuie sa pleci. Eu am venit aici sa rezolv probleme, si nu sa creez unele. Prin urmare, o sa solicit CSM sa revoce, sa inceteze detasarea mea in cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte in functia de prim adjunct al procurorului general", a declarat Daniel Morar

Acesta a subliniat ca nu are nicio indoiala cu privire la legalitatea procedurii de detasare a sa in fruntea Ministrului Public.

"Exista o lege, exista un text clar si precis, exista o procedura validata, verificata si folosita si pana acum", a explicat Morar.

El a mai spus ca a acceptat functia in Ministerul Public pentru ca in fruntea Directiei Nationale Anticoruptie sa fie cei mai buni oameni, nu cei buni sau cei medii, si ca in aceasta nota trebuie inteleasa declaratia lui din aceasta saptamana, in care si-a manifestat opinia ca in fruntea DNA trebuie sa fie un procuror din DNA.

"Sunt oameni validati, sunt oameni foarte bine pregatiti profesional, sunt printre cei mai buni. Nu am intentionat si nici nu aveam cum sa incalc dreptul primului ministru de a nominaliza si deptul presedintelui de a numi pe cine vrea dansul in aceste pozitii. Era doar o atitudine. Am vazut insa aseara ca nu avem dreptul la aceasta atitudine. Ni s-a spus ca desemnarea si numirea procurorului general si a procurorului sef DNA este o intelegere exclusiv intre actorii politici si ca nu conteaza ce spun magistratii, procurorii si judecatorii", a adaugat Morar.

El a mai spus ca le cere acestor magistrati sa-si pastreze aceeasi atitudine, in masura in care pot, iar jurnalistilor le cere sa ii ajute cand si cum pot.

Totodata, Daniel Morar a spus ca mai poate cere Comisiei Europene sa manifeste aceleasi standarde de exigenta, aceleasi criterii de apreciere a justitiei romane ca si pana acum.

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, referitor la detasarea lui Daniel Morar de catre CSM in functia de prim-adjunct al procurorului general, ca poate ar trebui clarificata de catre Curtea Constitutionala aceasta situatie.

"Nu ma pot pronunta, stiti ca nu sunt jurist. Nu pot pronunta public o opinie. Am vazut controversa intre Guvern si CSM. Probabil ca o actiune in constatare pentru clarificarea legii la Curtea Constitutionala ar fi necesara, pentru ca totusi desemnarea procurorului general adjunct, a procurorului general, a prim-adjunctului procurorului-general, a procurorului-sef al DNA este un atribut al presedintelui", a spus Basescu.

El a argumentat ca, daca s-ar merge pe interpretarea aceluiasi principiu dupa care s-a facut aceasta detasare, ar putea fi rezolvata situatia privind desemnarile la conducerea Parchetelor numai prin aceasta modalitate, fara a mai fi implicati si presedintele si ministrul Justitiei in procesul decizional, asa cum stipuleaza legea 303 pe 2004.

"Si daca mergem la nesfarsit cu detasari de astfel de functii, eu ma intreb de ce CSM nu detaseaza acum un procuror general, ca putem interpreta legea ca il poate detasa pentru trei ani? Si atunci nu ne mai batem capul nici cu ministrul Justitiei, nici cu presedintele. Si sectia de procurori detaseaza pentru trei ani procurori generali si pe toti cei 21 care sunt cu delegare. De ce nu ii detaseaza pe trei ani si am terminat toata aceasta discutie? Deci, aici este clar un conflict", a afirmat Basescu.

Presedintele a concluzionat ca nu afirma ca actiunea CSM este ilegala, ci doar ca legea dupa care s-a procedat ar putea fi neconstitutionala.

Sectia pentru procurori a CSM a hotarat, in 25 martie, detasarea lui Daniel Morar de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj, cu grad profesional corespunzator Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ), in functia de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ, pentru o perioada de sase luni, cu incepere din 2 aprilie 2013.

Guvernul a aratat miercuri, intr-un comunicat de presa, ca CSM nu are competenta de numire si de delegare a unui magistrat in functia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ceea ce intra in competenta CSM fiind detasarea in cadrul Parchetului.

Consiliul Superior al Magistraturii a precizat miercuri, intr-un comunicat de presa, ca decizia Sectiei de procurori a fost luata cu unanimitate de voturi, in baza articolului 58 alineatul 1 din Legea 303/2004 si a articolului 40 alineatul 1 litera a din Legea 317/2004.

Potrivit Guvernului, pentru numirea in functia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, potrivit articolului 54 alineatul 1 din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, republicata, trebuie respectate o serie de etape procedurale, si anume propunerea ministrului Justitiei, avizul Consiliului Superior al Magistraturii si numirea prin decret al presedintelui Romaniei.

Premierul Victor Ponta a declarat ca i-a propus procurorului sef interimar al Directiei Nationale Anticoruptie, Calin Nistor, sa ocupe postul de adjunct al sefului DNA, dar acesta a refuzat, ceea ce demonstreaza ca Daniel Morar are control asupra procurorilor.

"Imi este foarte clar ca ce a declarat Morar, si anume ca «Am control pe procurori», e o realitate, pentru ca, pe de-o parte, sunt acuzat de Morar si Macovei ca nu vreau sa propun procurori de la DNA, dar, pe de alta parte, cand propun procurori de la DNA, acestia nu pot sa accepte. Poate in felul asta se intelege de fapt cat de mare e ipocrizia lui Morar si Macovei", a spus Ponta la Antena 3.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri