Rata abandonului scolar in Romania a fost, anul trecut, de 17,4 la suta, in scadere fata de 2011, cand a fost de 17,5 la suta, si fata de 2010 (18,4 la suta), insa mult peste media de 12,8 la suta din Uniunea Europeana, potrivit cifrelor date publicitatii de Eurostat.
Romania se numara, de asemenea, printre tarile unde proportia tinerilor absolventi de studii superioare ramane scazuta - la 21,8 la suta -, fata de media din UE - 35,8 la suta, scrie Mediafax.

Un procent mai mic decat Romania la acest capitol, se inregistreaza doar in Italia (21,7 la suta).

Tarile cu cele mai mari rate ale abandonului scolar sunt Spania (24,9 la suta), Malta (22,6 la suta) si Portugalia (20,8 la suta), insa procentele inregistrate de acestea in 2012 releva, totusi, un progres fata de cele din 2011, se arata intr-o analiza a Comisiei Europene.

Cel mai bine din acest punct de vedere stau Slovenia (4,4 la suta), Slovacia (5,3 la suta), Cehia (5,5 la suta) si Polonia (5,7 la suta), in timp ce rata abandonului scolar in Bulgaria a fost anul trecut de 12,5 la suta, iar in Ungaria, de 11,5 la suta.

Tot anul trecut, in 12 state membre (Austria, Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Olanda, Polonia, Slovacia, Slovenia si Suedia), rata abandonului scolar a scazut deja sub obiectivul de 10 la suta, preconizat in Strategia Europa 2020, Irlanda situandu-se pentru prima data la acest nivel.

Acelasi indicator s-a redus cu cel putin un punct procentual in Germania, Grecia, Irlanda, Letonia si Marea Britanie, insa a crescut in Bulgaria, Cipru, Republica Ceha, Ungaria, Luxemburg, Polonia, Slovacia, Slovenia si Suedia.

In medie, ponderea tinerilor care isi abandoneaza prematur studiile este in prezent de 12,8 la suta in UE, scazand de la 13,5 la suta in 2011.
Anul trecut, 35,8 la suta dintre persoanele cu varste intre 30 si 34 de ani din UE au absolvit ciclul tertiar de invatamant, fata de 34,6 la suta in anul precedent, conform analizei CE. Cel mai mare procent de absolventi de studii superioare se inregistreaza in Irlanda - 51,1 la suta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri