Unul din doi tineri considera ca pregatirea de care beneficiaza in cadrul institutiilor de invatamant superior nu este suficienta pentru a le oferi oportunitatea de a-si gasi un loc de munca, se arata intr-un studiu realizat de compania Deloitte, pe baza raspunsurilor a peste 4.000 de studenti si absolventi din Europa Centrala.
Studentii afirma, de asemenea, ca nu primesc suficient sprijin pentru procesul de cautare a unui loc de munca, in contextul in care 72% dintre ei apreciaza ca institutiile de invatamant la care sunt inscrisi au o contributie modesta in acest sens.

„Aceste concluzii reflecta un nivel general de nemultumire fata de calitatea educatiei formale pe care pe care o primesc, cu precadere pe aspecte non-tehnice, cum ar fi pregatirea absolventilor pentru accesarea unor oportunitati atractive de cariera. Observam ca in ultimii ani universitatile au devenit mai preocupate de aceste aspecte, insa exista in continuare o mare nevoie in acest sens”, spune Silviu Badescu, manager resurse umane, Deloitte Romania.

Tinerii absolventi se autoevalueaza si cer salarii prea mari

O alta concluzie a studiului arata ca tinerii care isi cauta un loc de munca au tendinta de a-si supraevalua nivelul de pregatire.

Peste 80% dintre respondenti se autoevalueaza ca avand abilitati bune si foarte bune de analiza, de comunicare, interpersonale, de orientare spre rezolvarea problemelor, de invatare si lucru in echipa. Chiar si o competenta pe care in general studentii si-o dezvolta prea putin – delegarea si coordonarea activitatii altora – este autoevaluata ca fiind buna sau foarte buna de catre 71% dintre respondenti.

Totodata, 79% dintre studentii participanti la studiu considera ca aportul lor valoric pentru angajatorul actual sau viitor este ridicat sau foarte ridicat. In stransa legatura, asteptarile financiare medii pentru primul loc de munca depasesc suma pe care multi angajatori sunt pregatiti sa o ofere, fiind mai ridicate decat salariul mediu pe economie in Romania.

„Este o atitudine specifica varstei, cu totii ne aducem aminte de propriul entuziasm din anii facultatii. Dusa la extrem, insa, atrage riscul dezamagirii in viata reala, atunci cand angajatorii nu le confirma opinia pozitiva pe care o au despre calitatile si abilitatile personale, fie la momentul interviului de selectie, fie ulterior, la evaluarea performantelor”, crede Carmen Baibarac, senior manager resurse umane, Deloitte Romania.

Totodata, raportul arata ca tinerii valorizeaza munca in aceeasi masura cu generatiile mai inaintate in varsta, contrazicand convingerea comuna conform careia “tinerii de astazi” sunt mai aplecati catre maximizarea propriei dezvoltari si a timpului liber. In realitate, ei valorizeaza munca suficient de mult incat majoritatea respondentilor sunt dispusi sa se transfere – fie in tara, fie in strainatate – in scopul obtinerii unui loc de munca atractiv.

Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri